Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-03-09

Nyhetsbrev vecka 10 2018: Grattis Lill-Babs, 80!

Den 9 mars 1938 i Tå utanför Järvsö i Hälsingland föddes Barbro Svensson. Sedan genombrottet med “Är du kär i mig ännu, Klas Göran?” 1959 har hon gett oss en aldrig sinande ström av skivsuccér, krogshower, turnéer och tv-program. Det enda Lill-Babs aldrig har gjort är comeback.

 

Låtar som “Leva livet” och “En tuff brud i lyxförpackning”, samarbeten med alla från Lars Forssell till Thore Skogman, turnéer med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson och tv-program som “Så mycket bättre” och “Bonusfamiljen” – under en karriär som spänner över drygt 60 år har Lill-Babs uppvisat en närmast oöverträffad bredd.

Vi på Swedish Music Hall of Fame sänder våra varmaste gratulationer till en av Sveriges största underhållare genom tiderna. Vi är stolta över att ha dig som en av våra invalda musikskapare, Barbro. SVT1 repriserar på fredagen en konsert inspelad i Sunnanå 2015 klockan 16.30.

Nyheter om de invalda

 • På internationella kvinnodagen hade dokumentären “Wild dogs: a herstory of the music producer” premiär under Tempo dokumentärfestival i Stockholm. Robyn är en av personerna som filmskaparna Elin Lilleman och Saga Gärde har följt under ett Popkollo-projekt om musikproduktion för kvinnor och transpersoner. Bland övriga som medverkar i filmen märks Beatrice Eli och Jenny Wilson. “Wild dogs” kommer att visas på SVT i höst.
 • Dags för quiz igen. På tisdag ses vi på Mosebacke etablissement i Stockholm för att frossa i svensk populärmusik i en lika lekfull som svår tävling. Som vanligt bjuder också en hemlig gäst på ett intimt musikframträdande som en del av quizet och denna gång handlar det om en av Sveriges vassaste och svängigaste artister. Första frågan ställs klockan 19.
 • Ingvar Karlsson pensionerade sig från Sven-Ingvars för drygt tio år sedan, men snart kan man se originalgitarristen ta sig an den gamla repertoaren igen. Den 20 och 21 april gästar han dansbandet Popnix under två konserter på Klockargården i Tällberg. Konferencier är Hajk- och Solsta Café-profilen Bengt Alsterlind och i anslutning till konserterna öppnar också en tillfällig Sven-Ingvars-utställning med exklusiva föremål från bandets över 60 år långa historia.
 • På lördag är det inte bara Melodifestivalfinal här i Sverige, utan även i vårt västra grannland. Som vi tidigare berättat har Per Gessle skrivit bidraget “Stop the music” som framförs av Charla K. Bland övriga tävlande återfinns den tidigare Eurovision-vinnaren Alexander Rybak. Melodi Grand Prix sänds på NRK1 och i radiokanalen NRK P1 med start kl 19.55 på lördag.
 • Ola Håkansson är en annan Hall of Fame-invald som också försökt nå årets Eurovision Song Contest-final i Lissabon. Tillsammans med Alexander Bard och Tim Norell låg han bakom låten “I won’t cry” som framfördes av Gunesh i den vitryska uttagningen tidigare i år. Norell-Oson-Bard-låten slutade på en andraplats, men eftersom vinnarlåten “Forever” med Alekseev spridits kommersiellt i förväg tycks inte sista ordet vara sagt om vilken låt som representerar Vitryssland i maj.
 • Årets specialutgåvor inför Record Store Day har annonserat. Abba-fans kan se fram emot en återutgivning av den 40 år gamla singeln “Summer night city” på vit vinyl med ett bandfotografi på etiketten. Skivan kommer att pressas i 1000 exemplar. Record Store Day 2018 infaller den 21 april.
 • Kents tidigare gitarrist och manager Martin Roos har gett ut ny musik under namnet Byråkrat. Sammanlagt sex instrumentala låtar med titlar som “Tjänstedesign” och “Kompetensbehov” finns att ta del av här .
 • Looptroop Rockers är just nu på Europaturné tillsammans med Prop Dylan, som i veckan gav ut en ny video. Låten “Life mission” kommer att finnas med på kommande albumet “To whom it may concern” och gästas av Looptroop-medlemmen Promoe.
 • Matilda Sjöström ingår sedan några år i turnéaktuella Nationalteatern, men har också duon Steget tillsammans med Nils Dahl. De har nyligen gett ut den här fina tolkningen av Ebba Grön-låten “Flyktsoda” .
 • Ulf Lundell ställer ut konst på Rockhead Art i Simrishamn i påsk. Vernissage hålls på långfredagen den 30 mars klockan 12 och utställningen är sedan öppen till och med Annandag påsk.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 9/3 

Lill-Babs: Live från Sunnanå (SVT1)

Sven-Ingvars: Halmstad

Entombed A.D.: Karlstad

Vinnaren tar allt (med Nina Persson): Malmö (premiär)

Looptroop Rockers: Aarau (CH)

Lör 10/3

Sven-Ingvars: Jönköping

Entombed A.D.: Stockholm

Looptroop Rockers: Luzern (CH)

Sön 11/3

Sven-Ingvars: Västerås

Nationalteatern: Göteborg

Vila i frid …

 

… Kenneth Gärdestad (1948-2018). En av våra allra största sångtextförfattare har gått ur tiden. Tillsammans med brodern Ted bildade Kenneth Gärdestad ett låtskrivarpar vars samarbete sträckte sig över sju album från 1972 års “Ted” till “Äntligen på väg” från 1994. Han har även skrivit för och tillsammans med artister som Agnetha Fältskog och Janne Schaffer. Han var också en av upphovsmännen bakom låten “Hur kan jag tro på kärlek?” som Erik Linder tävlade med i Melodifestivalen 2010.

 

Efter broderns död tog Kenneth initiativ till Ted Gärdestad-stipendiet. Han har även skrivit biografin “Jag vill ha en egen måne” om Ted och var drivande bakom att filmen “Ted – för kärlekens skull” blev verklighet. Kenneth Gärdestad har tilldelats flera priser och utmärkelser. Så sent som i februari mottog han hederspriset under årets Grammis-gala, vilket också blev hans sista offentliga framträdande.

 

… Kjerstin Dellert (1925-2018). Dellert var mest känd som operasångerska och chef för Ulriksdals slottsteater sedan starten 1981, men hon har också gjort stora avtryck inom populärmusiken. Hennes framträdande inför kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias bröllop, när hon sjöng en version av “O, min Carl Gustaf”, är ett klassiskt tv-ögonblick. Hennes inspelning av låten låg också elva veckor på Svensktoppen. Dellert tävlade även i Melodifestivalen 1972 med låten “Kärlek behöver inga ord” som slutade på en fjärdeplats.

 

TV- och radiotips

 • P4 live sänder färska konserter med Lustans lakejer och Weeping Willows efter varandra denna vecka. P4 fredag kl 19.06.
 • Finaldags i “På spåret” och säsongens sista gästartist är Janice. SVT1 fredag kl 20.
 • Dags för final i Melodifestivalen. Utifrån spelbolagens odds verkar det stå mellan Benjamin Ingrosso, Felix Sandman, John Lundvik och Liamoo om vem som får representera Sverige i årets Eurovision Song Contest. SVT1 lördag kl 20.
 • P2 Dokumentär handlar denna vecka om Maher och Sousou Cissoko. P2 söndag kl 14.
 • The Poodles och Anna Bergendahl är veckans musikgäster i Bingolotto. TV4 söndag kl 18.
 • I programmet “Sveriges bästa” ska denna gång Sveriges bästa musikögonblick utses. Klassiska klipp med Abba, Alice Babs och Broder Daniel utlovas. TV4 tisdag kl 20.