Invald 2017

Med absolut gehör för hits

 

Där andra fastnar i musiken från de egna tonåren har Ola Håkansson alltid sökt kicken i det nya, i låtarna som letar sig in under huden. Vissheten om att sådana kan finnas bakom varje hörn har hållit honom på fötter där andra fallit in i nostalgi. Popidol, synthpionjär, hitmakare och skivbolagsdirektör är några av rollerna han växlat mellan under åren.

 

Nedladdning var svårare förr. I pojkrummet i Sollentuna vakade Ola Håkansson genom nätterna framför Radio Luxembourg med fingrarna beredda på bandspelarens rec-knapp. Enda gången han lämnade sitt golvläge var för att justera antennsladden i tallen utanför sovrumsfönstret när störningarna blev för stora. Allt i jakten på den senaste musiken.

Varken Ola and the Janglers eller Secret Service var egentligen meningen. De förstnämnda var ett instrumentalband innan Håkansson råkade hamna i replokalen av en tillfällighet. Secret Service var tänkt som en engångsföreteelse, med lika hemlig avsändare som namnet antyder, men Europas topplistor kom emellan.

The Janglers blev med sina 13 låtar på Tio i Topp den mest framgångsrika svenska akten i programmets historia, jämte Tages. Den sista hiten, en cover på Chris Montez ”Let’s dance”,letade sig även upp på Billboard Hot 100, som den första svenska rockskivan att slå i USA. Med Secret Service blev det ännu större när man under en period tog rygg på Abba, som Sveriges näst bäst säljande band internationellt.

Även efter ha klivit av scenen har Ola Håkansson hållit sig i framkant i popvärlden. Som del i låtskrivarkollektivet Norell/Oson/Bard och genom skivbolagen Stockholm Records och Ten Music Group har han stor del i lanseringar och hits med så skilda namn som Lili & Susie, Jerry Williams, A Teens, The Cardigans, Zara Larsson och Icona Pop. Målsättningen nu som då: att skapa tre minuter av oemotståndligt pophantverk.