Swedish Music Hall of Fame VD död efter kort tids sjukdom

Swedish Music Hall of Fames VD Charlotte Wiking är död. Hon avled söndagen den 18 november 2018 efter en kortare tids sjukdom.

Charlotte Wiking handplockades 2012 av Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus för att leda arbetet med det nystartade Swedish Music Hall of Fame. Hon kom då från tjänsten som vd för Fotografiska och hade tidigare arbetat på Stockholmsmässan där hon var ansvarig för Stockholm Furniture Fair.

– Lottie var en fantastisk person att arbeta med. Alltid positiv och full av energi. Trots att SMHoF, enligt hennes egna ord, var ”en kulturell startup” så var avtrycket hon gjorde i media stort redan från start, säger Peter Elam Håkansson, styrelseordförande för Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

– Swedish Music Hall of Fame etablerades snabbt som en organisation som hyllar svensk populärmusiks främsta företrädare på ett hedervärt och respektfullt sätt. Detta speglade väl Lotties egen personlighet och hennes sätt att leda arbetet uppskattades av alla, inte minst musiker och musikskapare, som kom i kontakt med henne under åren. Vi alla inom styrelsen saknar inte bara en arbetskamrat, en mycket kär vän fattas oss. Våra varmaste tankar är med familjen.

Charlotte Wiking etablerade, med begränsade resurser och på kort tid, Swedish Music Hall of Fame som ett respekterat varumärke och en ansedd utmärkelse. Det mediala genomslaget har ökat för varje år och de årliga invalen med tillhörande hyllningsceremoni har blivit en angelägenhet för musikälskare i alla åldrar och musikskapare från alla genrer.

– Swedish Music Hall of Fame har i mångt och mycket byggt på Lotties oerhörda engagemang. Detta är ett tungt besked på så många plan. Vi har inte bara förlorat en god vän utan också en sann visionär som såg musikens kraft som kulturbärare och historieberättare, säger Anna Charlotta Gunnarson, tidigare juryordförande för Swedish Music Hall of Fame.

– Lottie var ett under av dedikation till sitt uppdrag. Hon brann för alla aspekter av Swedish Music Hall of Fame på ett så kunnigt och varmt sätt, det ska bli en stor ära att hjälpa till att ta hennes vision vidare säger Lars Nylin, nuvarande juryordförande.

Under 2018 ledde Charlotte Wiking arbetet med att skapa ett fysiskt Hall of Fame i Scenkonstmuseets lokaler och var i full färd med att utveckla och fördjupa det nya samarbetet med Musikverket, som ett led i sin mission att etablera populärmusiken som en självklar del det svenska kulturarvet. Hon var också djupt engagerad i att bygga upp ett nätverk med liknande initiativ i Norge, Danmark och Island.

– Lotties betydelse för Swedish Music Hall of Fame kan inte överskattas, men nu är det upp till oss andra att se till att hennes livsverk lever vidare. Hon var min närmaste kollega och en vän för livet. Att vi aldrig mer kommer att träffas går inte att ta in, säger Björn Alverfeldt, tidigare redaktör Swedish Music Hall of Fame.<

Charlotte Wiking blev 48 år. Hon efterlämnar make och tre barn.


Vad är Swedish Music Hall of Fame?

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik, tillika en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling.


Vem står bakom Swedish Music Hall of Fame?

Bakom initiativet står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus vars uppgift är att tillgängliggöra och sprida kunskap om den svenska musikskatten och därmed också etablera populärmusiken som en central del av vårt nationella kulturarv.


Hur länge har Swedish Music Hall of Fame funnits?

Stiftelsen som står bakom Swedish Music Hall of Fame grundades 2011. Året därpå offentliggjordes planerna på en samlingsplats för svensk populärmusik. I maj 2013 öppnades en permanent utställning om svensk populärmusik invid ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm. Den 6 februari 2014 offentliggjordes namnen på de 12 artister och musikskapare som skulle bli de allra första att väljas in i det prestigefyllda Swedish Music Hall of Fame.


Finns det ett fysiskt Hall of Fame att besöka?

Den 4 maj 2018 öppnade vi en permanent Swedish Music Hall of Fame-utställning i Scenkonstmuseets lokaler i centrala Stockholm. Här kan du som besökare ta del av texter, filmer och ett antal unika objekt kopplade till de invalda.

För närvarande är utställningen stängd p.g.a. renovering.


Hur definierar vi populärmusik?

Vi har valt att sätta 1920-talet som startpunkten för vår berättelse eftersom det var då teknikutvecklingen möjliggjorde att musiken, genom radion och grammofonen, kunde flytta in i våra hem. Vår definition av populärmusik är bred och innefattar exempelvis folkmusik, jazz och metal vid sidan av mer kommersiellt framgångsrika genrer som hiphop, pop och rock.


Vem kan väljas in?

För att komma i fråga för en plats i Swedish Music Hall of Fame måste artisten eller musikskaparen ha skivdebuterat minst 20 år tidigare, ha gjort bestående insatser för svensk musik och haft betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige. Invalen sker inte kronologiskt där de äldsta per automatik väljs in först, utan har istället som ambition att årligen belysa mångfald, unikitet och banbrytande gärningar.


Hur ofta sker invalen?

Invalet till Swedish Music Hall of Fame sker en gång per år. I anslutning till offentliggörandet hedras de invalda med en intim hyllningsceremoni där samtida artister tolkar deras musik.


Hur många är invalda?

I dagsläget är 46 artister, musikskapare och producenter invalda i Swedish Music Hall of Fame.


Vem väljer in?

Urvalet till Swedish Music Hall of Fame görs av en namnkunnig expertjury vars sammansättning förändras årligen för att på så sätt säkerställa ständig vitalitet. För närvarande består juryn av Lars Nylin (musikjournalist och författare), Petra Markgren Wangler (musikjournalist), Stefan Wermelin (musikjournalist) Tara Moshizi (programledare och kulturjournalist) samt Fredrik Strage (musikjournalist och författare). De redan invalda i Hall of Fame ingår i en så kallad ”stor-jury” med möjlighet att påverka vilka artister som de önskar se vid sin sida.

Även allmänheten välkomnas att lämna in förslag på personer som de anser förtjänar en permanent plats bland den svenska populärmusikens allra främsta.

 

Hur gör jag om jag vill föreslå en artist till Swedish Music Hall of Fame?

Har du förslag på artist eller musikskapare som du anser förtjänar en plats i Hall of Fame är det enklast att fylla i formuläret nedan. Alla tips vidarebefordras till vår invalsjury.

Nominera någon

Vem tycker du ska vara med i SMHOF