Nyhetsbrev: Gott nytt SMHOF-årNyhetsbrev vecka 2 2018

Vi skriver 2018 och ett spännande år för Swedish Music Hall of Fame är inlett. I maj flyttar vi in på Scenkonstmuseet på Sibyllegatan i Stockholm. Äntligen får Sverige en permanent utställning om populärmusik.

Utställningen består av två delar. Dels “Vägen till det svenska musikundret” där vi berättar den svenska populärmusikhistorien från 1920-talet fram till idag. Dels får de invalda musikskaparna i Swedish Music Hall of Fame äntligen ett eget hyllningsrum, där besökaren kan fördjupa sig i de olika artisternas gärning och musik.


I samband med att den nya utställningen invigs kommer också 2018 års invalda till Hall of Fame att tillkännages. Aldrig förut har engagemanget från allmänheten varit så stort som den här gången, med fler än 100 föreslagna namn på vilka som bör väljas in. Juryn med ordförande Anna Charlotta Gunnarson, nykomlingarna Tara Moshizi och Fredrik Strage samt veteranerna Lars Nylin och Kerstin Behrendtz arbetar för fullt med att ta fram den slutgiltiga listan på vilka som ska föräras denna utmärkelse detta år.


För att kunna bli invald i Swedish Music Hall of Fame ska skivdebuten ha skett för minst 20 år sedan. Vidare ska musikskaparen ha gjort bestående insatser för svensk musik och ha betydande inflytande för populärmusikens utveckling i Sverige. Sedan 2014 är sammanlagt 39 musikskapare invalda och årets inval blir det femte i ordningen.


Nyheter om de invalda

  • Vi har tidigare berättat att Sven-Ingvars har varit i inspelningsstudion och i slutet av förra året fick vi ett första smakprov på det nya materialet. Det rör sig om en ny version av folkvisan “Ack Värmeland du sköna” med Oscar Magnusson på sång. Redan 1967 gav bandet ut en inspelning av låten, då med Sven-Erik Magnusson vid mikrofonen.
  • Knappt har Carola avslutat sin julturné förrän det är dags att blicka fram mot nästa vinter. Under parollen “Jul med Carola och hennes vänner” kommer hon att bjuda på konserter i Steninge slottsby mellan Sigtuna och Märsta. Detaljer kring upplägg och datum är inte kända ännu, men man kan redan nu boka biljetter via Carolas facebooksida.
  • Även Thåström har bokat in nya datum. Efter vinterns segertåg genom Sverige med uteslutande strålande recensioner, vänder sångaren tillbaka till scenen i sommar. Sex festivalspelningar i Sverige, Norge och Danmark är planerade i nuläget. De svenska konserterna blir på Peace & Love i Borlänge den 6 juli och under Arvika hamnfest den 4 augusti.
  • En som turnerar mer än de flesta är Yngwie Malmsteen. Efter ett intensivt 2017, med bland annat ett besök på Skogsröjet i Rejmyre i somras, inleder han snart sitt turnéår med fem konserter i Kalifornien. Premiären sker i Santa Ana den 24 januari.


Radio och TV-tips 

  • Kristin Amparo är gästartist i veckans “På spåret”. SVT1 fredag kl 20.
  • Därefter medverkar albumaktuella First Aid Kit i “Skavlan”. SVT1 fredag kl 21.
  • Tomas Ledin intervjuas av Jesper Börjesson och bjuder också på tolkningar av några låtar av artisterna som inspirerat honom. TV4 onsdag kl 21.
  • Jul- och nyårstablåerna har varit fulla av sevärda musikdokumentärer: