Vad är Swedish Music Hall of Fame?

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik, tillika en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling.


Vem står bakom Swedish Music Hall of Fame?

Bakom initiativet står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus vars uppgift är att tillgängliggöra och sprida kunskap om den svenska musikskatten och därmed också etablera populärmusiken som en central del av vårt nationella kulturarv.


Hur länge har Swedish Music Hall of Fame funnits?

Stiftelsen som står bakom Swedish Music Hall of Fame grundades 2011. Året därpå offentliggjordes planerna på en samlingsplats för svensk populärmusik. I maj 2013 öppnades en permanent utställning om svensk populärmusik invid ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm. Den 6 februari 2014 offentliggjordes namnen på de 12 artister och musikskapare som skulle bli de allra första att väljas in i det prestigefyllda Swedish Music Hall of Fame.


Finns det ett fysiskt Hall of Fame att besöka?

I nuläget finns ingen fysisk utställning.


Hur definierar vi populärmusik?

Vi har valt att sätta 1920-talet som startpunkten för vår berättelse eftersom det var då teknikutvecklingen möjliggjorde att musiken, genom radion och grammofonen, kunde flytta in i våra hem. Vår definition av populärmusik är bred och innefattar exempelvis folkmusik, jazz och metal vid sidan av mer kommersiellt framgångsrika genrer som hiphop, pop och rock.


Vem kan väljas in?

För att komma i fråga för en plats i Swedish Music Hall of Fame måste artisten eller musikskaparen ha skivdebuterat minst 20 år tidigare, ha gjort bestående insatser för svensk musik och haft betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige. Invalen sker inte kronologiskt där de äldsta per automatik väljs in först, utan har istället som ambition att årligen belysa mångfald, unikitet och banbrytande gärningar.


Hur ofta sker invalen?

Invalet till Swedish Music Hall of Fame sker en gång per år. I anslutning till offentliggörandet hedras de invalda med en intim hyllningsceremoni där samtida artister tolkar deras musik.


Hur många är invalda?

I dagsläget är 79 artister, musikskapare och producenter invalda i Swedish Music Hall of Fame.


Vem väljer in?

Urvalet till Swedish Music Hall of Fame görs av en namnkunnig expertjury vars sammansättning förändras årligen för att på så sätt säkerställa ständig vitalitet. För närvarande består juryn av ordförande Mathias Bridfelt (musikredaktör för TV- och radioprogram) samt jurymedlemmar: Alexandra Sundqvist (musikjournalist, författare och poet), Fredrik af Trampe (journalist och författare),  Ika Johannesson, (journalist, publicist och programledare). De redan invalda i Hall of Fame ingår i en så kallad ”stor-jury” med möjlighet att påverka vilka artister som de önskar se vid sin sida.

Även allmänheten välkomnas att lämna in förslag på personer som de anser förtjänar en permanent plats bland den svenska populärmusikens allra främsta.


Till minne av SMHOF:s Charlotte Wiking

Från starten av Swedish Music Hall of Fame år 2012 till sin död 2018 var Charlotte Wiking som dess VD den drivande kraften och kreatören bakom denna hyllning till svensk populärmusik.

Här tecknar vi ett litet minne över Lottie. Allt för att understryka hur mycket vi övriga involverade, vi törs säga att vi talar även för alla invalda, uppskattade den dedikation hon visade under sex intensiva år.

Lottie föddes 3 april 1970 och växte upp i Fresta by utanför Upplands Väsby norr om Stockholm. Grundskolan gick honpå Söderviksskolan i just Fresta, hon gick sedanSamhällsvetenskaplig linje på Vilundagymnasiet i Upplands Väsby, hon var föga överraskande säger vi som träffade henne senare, mycket duktig och ambitiös i skolan.

Hennes dedikation märktes även i idrott. Lottie började precis som sin storasyster träna friidrott som 10-åring, först i Väsby och var sedan mycket aktiv i klubbarna Tureberg och Hellas. Hon specialiserade sig på längdhopp och häcklöpning och tillhörde Sveriges bästa i sin ålderskategori. Hon vann exempelvis ”SM” för unga på den tiden, Kalle Anka Cup i Karlstad för flickor 14 är 1984.

Efter gymnasiet åkte hon till München för att jobba, samt plugga tyska ett halvår. Därefter blev det språkstudier i Florens. Däremellan hemtjänst i kombination med lite andra ströjobb. Hon jobbade exempelvis extra på Stockholm Sightseeing samt som pressvärdinna och i barnpassningen på Sollentunamässan. Hon läste parallellt litteraturvetenskap på Stockholms universitet

Där anställdes hon ganska snart av mässan som projektkoordinator/säljare och avancerade snabbt till projektledare, bl.a. för den stora publika Trädgårdsmässan. 1995 valdes hon till Stockholms Mälardrottning. Redan som 27-åring blev hon affärsområdeschef parallellt som hon studerade på IHM.

Samma år anställde hon skåningen Pontus Wiking. De båda jobbade nära ihop och blev sedermera ett par. De gifte sig 2005 och tillsammans fick de tre söner, Adam (född 2003), Leon (född 2006) och Tom (född 2009).

Lottie hade genom livet en ganska bred musiksmak. Hon uppskattade tidigt klassisk musik (helst Bach) men kunde samtidigt njuta av modernare tongångar som David Bowie, Pink Floyd, James Brown och The Clash. Störst intryck på Lottie under tonåren gjorde irländska U2 vars spelning på Eriksbergsvarvet i Göteborg 1987 hon ofta pratade lyriskt om.

Tillfrågad om vilken som var hennes favoritlåt nummer ett svarar Pontus Wiking: ”Skulle jag nämna en låt som hon alltid kände lite extra för ligger REM:s ”Nightswimming” nära till hands, kanske mest för att hon själv älskade nattbad i sommarvarma insjöar.

Bland de svenska artisterna var Cornelis Vreeswijk en stor evig favorit. Lottie var engagerad i Cornelissällskapet i början av 2000-talet tillsammans med Silas Bäckström. Eva Dahlgren gjorde också stort intryck i samband med att albumet En blekt blondins hjärta släpptes. Lottie hade aldrig någon idol men Eva var nog det närmsta man kunde komma i det avseendet, enligt hennes närstående. De två fick även förmånen att jobba ihop under den första SMHOF-tiden, då Eva Dahlgren var involverad. Lottie gjorde heller ingen hemlighet av att hon kände en extra stolthet när Europe från uppväxtens Upplands Väsby valdes in i SMHOF.

Charlotte Wiking handplockades 2012 av Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus för att leda arbetet med det nystartade Swedish Music Hall of Fame. Hon kom då från tjänsten som vd för Fotografiska i Stockholm och hade tidigare arbetat på Stockholmsmässan där hon var ansvarig för Stockholm Furniture Fair.

Med begränsade resurser etablerade Charlotte på kort tid Swedish Music Hall of Fame som ett respekterat varumärke och en ansedd utmärkelse. Det mediala genomslaget har ökat för varje år och de årliga invalen med tillhörande hyllningsceremoni har blivit en angelägenhet för musikälskare i alla åldrar och musikskapare från alla genrer.

Under 2018 ledde Charlotte arbetet med att skapa ett fysiskt Hall of Fame i Scenkonstmuseets lokaler och var i full färd med att utveckla och fördjupa det nya samarbetet med Musikverket, som ett led i sin mission att etablera populärmusiken som en självklar del det svenska kulturarvet.

– Lottie var en fantastisk person att arbeta med. Alltid positiv och full av energi. Trots att SMHoF, enligt hennes egna ord, var ”en kulturell startup” så var avtrycket hon gjorde i media stort redan från start. Swedish Music Hall of Fame etablerades snabbt som en organisation som hyllar svensk populärmusiks främsta företrädare på ett hedervärt och respektfullt sätt. Detta speglade väl Lotties egen personlighet och hennes sätt att leda arbetet uppskattades av alla, inte minst musiker och musikskapare, som kom i kontakt med henne under åren. Vi alla inom styrelsen saknar inte bara en arbetskamrat, en mycket kär vän fattas oss, säger Peter Elam Håkansson, styrelseordförande för Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

– Swedish Music Hall of Fame har i mångt och mycket byggt på Lotties oerhörda engagemang. Detta är ett tungt besked på så många plan. Vi har inte bara förlorat en god vän utan också en sann visionär som såg musikens kraft som kulturbärare och historieberättare, sa Anna Charlotta Gunnarson, dåvarande juryordförande för Swedish Music Hall of Fame, vid Charlotte ”Lottie” Wikings bortgång.

– Hon var ett under av dedikation till sitt uppdrag. Hon brann för alla aspekter av Swedish Music Hall of Fame på ett så kunnigt och varmt sätt. Jag kan inte minnas att hon någonsin rangordnade något inval över något annat och jag har senare kontaktats av åtskilliga invalda som velat understryka hur speciella relationer hon skapade, säger dagens juryordförandeLars Nylin.

Under 2018 ledde Charlotte Wiking arbetet med att skapa ettfysiskt Hall of Fame i Scenkonstmuseets lokaler och var i full färd med att utveckla och fördjupa det nya samarbetet med Musikverket, som ett led i sin mission att etablera populärmusiken som en självklar del det svenska kulturarvet. Hon var också djupt engagerad i att bygga upp ett nätverk med liknande initiativ i Norge, Danmark och Island.

Sorgligt nog rycktes Lottie hastigt bort sent 2018, efter en kort tids sjukdom, mitt i detta centrala steg för det som hade kommit att få hennes signum. Vi kommer aldrig att få veta exakt var Lottie ville ta Swedish Music Hall Of Fame. Men vi vet att det var i riktningar som var till gagn för att understryka och hylla minnet – och framtiden – i all svensk populärmusik.

Vi är henne evigt tacksamma och kommer att göra allt för att framgent verka i hennes minne.

Styrelsen, Swedish Music Hall of Fame

 

Hur gör jag om jag vill föreslå en artist till Swedish Music Hall of Fame?

Har du förslag på artist eller musikskapare som du anser förtjänar en plats i Hall of Fame är det enklast att fylla i formuläret nedan. Alla tips vidarebefordras till vår invalsjury.

Nominera någon

Vem tycker du ska vara med i SMHOF