Invald 2016

Vår största schlagerartist genom tiderna

 

Inte ett enda av Siw Malmkvists hundratals skivomslag känns som en stillbild. Den livfulla kraften i hennes artisteri går rakt genom kameralinser, över nationsgränser och språkbarriärer. Med 23 hitsinglar i Tyskland, en historisk placering på Billboard Hot 100 och 42 låtar på Svensktoppen är hon Sveriges främsta schlagerartist genom tiderna.

 

Talangtävling och mannekänguppvisning. Siw Malmkvist var mest intresserad av den sistnämnda, men entrépengen på fem kronor var mer än hon hade råd med 1955. Enda sättet att komma in gratis var att anmäla sig till musiktävlingen. Hon vann sedan i tur och ordning deltävlingen i Landskrona, regionfinalen i Malmö och slutomgången i Stockholm.

Priset var en grammofoninspelning på Metronome. Börje Ekberg blev hennes manager och Anders Burman producerade skivorna. Både Malmkvist och bolaget stod med en fot vardera i jazz och schlager i detta skede, men det var i de lättare melodierna med berättande texter som hon bäst kom till sin rätt. ”Tunna skivor”, ”Flickor bak i bilen” och ”Mamma är lik sin mamma” är bara ett axplock av alla hits.

Via Metronomes nätverk lanserades Siw Malmkvist i en rad andra länder. Allra störst blev hon i Tyskland, där ”Liebeskummer lohnt sich nicht” sålde i över en miljon exemplar. Med tydliga minnen från krigsåren blev hon starkt berörd av att komma till ett ännu sargat Berlin för att spela in skivor. Sommaren 1961 kom nästa chock, när hon med egna ögon fick se Berlinmuren växa fram rakt genom staden.

Malmkvists musikalitet gjorde att hon lätt fick till ett perfekt uttal, även när hon sjöng på språk hon inte behärskade. Utöver skivkarriären har hon medverkat i en mängd revyer, krogshower, musikaler och teaterföreställningar. 2004 återvände hon till hitlistorna med Melodifestival-låten ”C’est la vie”, som hon sjöng tillsammans med Towa Carson och Ann-Louise Hanson.