Invald 2016

Tog rocken till Sverige

 

Efter avlagd studentexamen och fullgjord militärtjänstgöring gav sig Owe Thörnqvist ut på en upptäcktsresa till Kanada, USA, Mexiko och Kuba. Med de exotiska kryddor av rock, boogie och rumba han hade med sig hem, skapade han en helt egen uppsaliensisk cajunblandning som förändrade svensk musik för alltid.

 

Ulf Peder Olrog lär ha ringt Owe Thörnqvist för att säga att ”nu är vi tre: Povel, du och jag”. Han hade helt rätt. Precis som Ramel och Olrog ägnade sig Thörnqvist åt musikaliska emulsioner, sammansmältningar av gammalt och nytt, svenskt och utländskt: ”Rumba i Engelska parken”, ”Varm korv boogie”, ”Korvblues” och ”Rotmos rock” är titlar som fungerar som varudeklarationer.

När ”Rotmos rock” gavs ut på Metronome 1956 var det första gången ordet rock användes i en svensk låt. Owe Thörnqvists roll i den framväxande rocken var att låta den vara just svensk. Han förlade sina texter till hemstaden Uppsala och lät handlingen spegla den egna uppväxten eller dagsaktuella händelser, som regleringar av korvförsäljning.

Textmässigt kom Thörnqvist från revyn, en scen han återvände till i 1961 års uppsättning I hatt och strumpa på Knäppupp. Under 1960-talet gjorde han flertalet krogshower med Lill Lindfors, Eva Rydberg och Anita Lindblom och var också tidig med att snegla åt standup comedy, inspirerad inte minst av Lenny Bruce.

Hade topplistorna nått Sverige tidigare, skulle de under 1950-talets andra hälft ha svämmat över av Owe Thörnqvist-låtar. Hans skivproduktion är i huvudsak koncentrerad till denna period. Därför var det en stor överraskning att han 2017 som 88-åring gjorde artistdebut i Melodifestivalen. När hans bluesmunspel i ”Boogieman blues” fyllde Friends Arena skrevs ny svensk populärmusikhistoria.