Invald 2023

Redan vid det första invalet till Swedish Music Hall of Fame var Borlänge representerat i skepnad av Jussi Björling. När det nu händer igen är det på andra sidan musikspektrat. Om man nu kan säga så om Mando Diao, ett band som under drygt två decennier serverat enytterst innehållsrik palett uttryck, det är passande att dom allra först hette Butler.

I breda folklager är de enorma framgångarna 2012 med albumet ”Infruset” det stora intrycket. Tonsättandet av Gustav Fröding födde en av de största skivsuccéerna i modern tid. Albumet sålde fyra gånger platina i en period när fysisk skivförsäljning redan var på väg att tas överav streaming. Låten ”Strövtåg i hembygden” är nu en evig klassiker och låg 167 veckor på Svensktoppen, sanslösa 86 veckor som etta.

Men före och efter detta har Mando Diao gjort engelskspråkig rock och pop som gjort rejälaavtryck även detta. Från det omedelbara genomslaget med skivdebuten 2002 och framåt harman i skilda sättningar erövrat inte bara Sverige utan också Europa.

Vad som händer framöver kring ett band med så många ansikten avstår vi från att spekulera om.

 

Lyssna på Spotify: