Invald 2021

Från Stockholm underground till metalvärlden

Långt innan svensk heavy metal blev en framgångsrik exportvara fanns Bathory. Bandet sålde inte många skivor och syntes knappt i tidningar eller tv. De var ett undergroundband. Ändå fick de med tiden ett globalt genomslag som de flesta svenska musiker, oavsett genre, bara kan drömma om.

Bathory bildades av Jonas Åkerlund, Frederick Melander och Ace Forsberg 1983. Med en punkig råhet hämtad från Motörhead skapade gruppen ny sorts hårdrock som kom att kallas för black metal.

Namnet Bathory togs från Elizabeth Bathory, den ungerska grevinnan som mördade unga kvinnor för att bada i deras blod. Texterna handlade om satanism. Och den gula geten på bandets första album blev en av de mest ikoniska hårdrockssymbolerna någonsin.

Det sägs ibland att alla som köpte undergroundbandet Velvet Undergrounds skivor i slutet av sextiotalet startade egna band. Ungefär så var det med Bathory. Black metal-band har inspirerats av dem över hela jordklotet.

2004 avled Ace Forsberg vid 38 års ålder på grund av hjärtproblem. Efter det tragiska slutet har mytologiseringen av honom och Bathory bara fortsatt.