Invald 2024

Enormt inflytande på hård musik över hela världen

Hardcorebandet Refused har haft ett enormt inflytande på hård musik över hela världen. Efter att ha bildats i Umeå 1992 blev Refused snart kända för sin intensiva energi, politiska texter och innovativa musikstil.

Deras banbrytande album ”The Shape of Punk to Come” (1998) ses som en milstolpe inom genren,där de pressade gränserna för vad hardcore kan vara med elektroniska inslag, jazz och improvisation.Deras experiment satte en ny standard både musikaliskt och konceptuellt – och albumet sorterasnaturligt in bland andra punkklassiker i skivhyllor världen över.

Den elektriska spänning som präglar albumet tog också död på bandet. När Refused återuppstod 14 år senare blev deras status som pionjärer i genren än tydligare. Med kompromisslös attityd, djärvaexperiment och politiskt engagemang har Refused inte bara format hardcoregenrens ljud, utan ocksådess kulturella och ideologiska landskap. Bandets förmåga att utmana normer och att ständigtutvecklas har gjort dem till ett globalt fenomen och en oumbärlig del av punk- och hardcorerockens historia.