Tillbaka till nyhetsöversikt
2020-03-29
SMHOF minns Kerstin Behrendtz

Vila i frid Kerstin Behrendtz

Swedish Music Hall of Fame har sorg. Vår tidigare jurymedlem, radiolegendaren Kerstin Behrendtz, har gått bort efter att ha drabbats av Coronaviruset.

Kerstin hade när hon gick i pension hösten 2017 jobbat på Sveriges Radio i 47 år. Efter uppväxt i norra Stockholm började hon på 1960-talet på Sveriges Radios grammofonarkiv. Hon fortsatte senare i decenniet som musikproducent hos Melodiradion, senare arbetade hon med musikläggning hos några av Sveriges Radios absoluta flaggskepp, som ”Sommar”, ”P4 Extra”, ”Karlavagnen” och Radiosporten.

Hon var med oss i SMHOF som jurymedlem i tre år, då vi fick glädje av hennes enorma kunskap om inte minst svensk populärmusik från 1960-talet och framåt. Kerstin har även suttit i invalsjuryn till Melodifestivalen.

Musiken var alltid den röda tråden i hennes liv. Hon har sagt: 

–  Mitt problem är att jag älskar mitt jobb så mycket, så jag tar aldrig ledigt från det. 

Ibland kom hon extra mycket i händelsernas centrum som en följd av sina många musikläggningar.  Det var exempelvis Kerstin som hade valt att Aretha Franklins ”Who’s Zoomin’ Who” skulle spelas i nattradion den 28 februari 1986, en låt som tonades ner och bröts för en extra nyhetssändning som meddelade att statsminister Olof Palme hade mördats.

Dagen efter Estoniakatastrofen 1994 var det hennes utvalda sorgemusik som spelades i Sveriges Radio.

2017 fick Kerstin Behrendtz Radioakademins hederspris. Motiveringen den gången löd:

”I snart ett halvt sekel har hon med sin musikaliska fingertoppskänsla tjänat den svenska musikpubliken. År, månader, dagar och timmar där hon delat med sig av sin kunskap och underhållit Sverige. Outtröttlig, nyfiken, noggrann och lojal har hon stått i musikhändelsernas centrum. Som kvinnlig förebild kan hennes gärning inte överskattas. Hon är en del av det svenska musikundret och Sveriges Radios okrönta musikdrottning.”

Vi är många som instämmer i den beskrivningen och vi på SMHOF är tacksamma att vi fick ha Kerstin med oss. Våra tankar går till hennes barn och andra närstående. Kerstin Behrendtz blev 69 år.