Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-12-14
Nyhetsbrev vecka 50

Robyn, Gullan och Neneh Grammis-nominerade

Robyn kan blir Grammisgalans drottning den 7 februari på Annexet i Stockholm. När nomineringarna inför nästa års gala offentliggjordes fanns hon med i inte mindre än fem kategorier.

Förutom högstatuskategorierna “Årets artist” och “Årets album”, har Robyn även chansen att ta hem priser för “Årets kompositör”, “Årets låt” (för “Missing U”) och “Årets pop”. Ytterligare två SMHOF-invalda musikskapar återfinns bland de nominerade: Neneh Cherry är ett av fem namn i kategorin “Årets elektro/dans” för albumet “Broken politics” och veteranen Gullan Bornemark har chans att kamma hem “Årets barnalbum” för nya “Mina egna favoriter”.

Därutöver finns även en Evert Taube-koppling bland årets nomineringar. Sven-Bertil Taubes “Så länge skutan kan gå vol. 2” är nämligen en av fem skivor som gör upp om titeln “Årets visa/singer-songwriter”.

Nyheter om de invalda


Abba
Musikhjälpen pågår ytterligare några dagar. Bland annat kan du ropa hem möjligheten att medverka på scen i “Mamma Mia – The Party”  i Stockholm för en kväll. Den som vinner förses med smink och scenkläder och tilldelas en roll under föreställningen som bygger på Abbas låtskatt. Erbjudandet gäller för fyra personer och alla pengar går oavkortat till årets tema för Musikhjälpen: “Alla har rätt att funka olika”.

Carola
Carola är en av artisterna som uppträder på Svenska hjältar-galan som direktsänds i TV3 på måndag kväll. Av pressmaterialet framgår inte vilken låt hon kommer att framföra, men väl att hon “bjuder på ett storslaget nummer med kören By Grace”. Under galan spelar även Alcazar och Oscar Zia.

Robyn/Neneh Cherry
Årsbästalistorna duggar tätt på kultursidorna under december. På ansedda Pitchforks lista  över 2018 års bästa album återfinns Robyns “Honey” på en fjärdeplats. Neneh Cherrys “Broken politics” rankas som nummer 34 av samma musiksajt. Den svenska tidningen Gaffa rankar Robyns “Honey” som årets fjärde bästa album, medan Sonic  utelämnar samma skiva från sin topp 25-lista med motiveringen att hon var en av dem som “förvisso gjorde utmärkta skivor, men som lät närapå exakt som vi hade väntat oss”.

Robyn
Robyn är klar för ännu en festival i sommar. Första veckan i juli spelar hon på “Down the rabbit hole” i nederländska Ewijk utanför Nijmegen.

TV- och radiotips


P4 Live: P4 fredag kl 19.06.
Två konserter efter varandra: först jazz med Bo Sundström, följt av Wilmer X från sommarens Malmöfestival.

På spåret: SVT1 fredag kl 20.
Eagle-Eye Cherry är musikgäst.

Diggiloo 2018: TV4 fredag kl 20.
Ett två timmar långt sammandrag av årets Diggiloo-turné. Bland artisterna återfinns Mendez, Ola Salo, Charlotte Perrelli och Tommy Nilsson.

Jukeboxen: P4 lördag kl 19.03.
Denna vecka med Anne-Lie Rydé och Claes af Geijerstam.

Jill Johnson – That’s life: SVT1 lördag kl 20.
Jill Johnsons Las Vegas-inspirerade föreställning tillsammans med Bohus Big Band som spelats under året i Göteborg och Stockholm.

Så mycket bättre: TV4 lördag kl 20.
En återblick på årets säsong.

P4 Musik: P4 lördag kl 22.05.
Första delen i en serie av fyra, om 90-talsgenren Eurodance. E-Type, Pandora och Rob’n’Raz är några av dem som intervjuas i programmet som är gjort av Stefan Lindeberg.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
We are voice, Adolphson & Falk och Isaac & The Soul Company är musikgäster.

Svenska hjältar-galan: TV3 måndag kl 20.
Se ovan.

P2 Live Folk: P2 tisdag kl 19.03.
Konserter med Ånon Egeland & Mikael Marin och Väsen.

P2 Live Jazz: P2 tisdag kl 20.30.
Konsert med Thomas Markusson kvartett.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 14/12
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Sven-Ingvars: Sundsvall
Kee Marcello: Malmö
Yngwie Malmsteen: Dallas, TX (US)

Lör 15/12
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Sven-Ingvars: Luleå
Kee Marcello: Malmö

Sön 16/12
Sven-Ingvars: Umeå
Yngwie Malmsteen: Salt Lake City, UT (US)

Mån 17/12
Nationalteatern: Göteborg

Tis 18/12
Yngwie Malmsteen: Los Angeles, CA (US)

Ons 19/12
Nationalteatern: Stockholm

Tor 20/12
Sven-Ingvars: Växjö