Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-11-09
Nyhetsbrev vecka 45 2018

50 år sedan Jan Johansson dog

I dag, den 9 november, är det på dagen 50 år sedan Jan Johansson dog. Jazzpianisten var på väg till en konsert i Kristine kyrka i Jönköping när han omkom i en trafikolycka, endast 37 år gammal.


Som vi tidigare rapporterat hålls under hösten flera minneskonserter till Jan Johanssons ära, närmast i Göteborg på söndag då bland andra Jan Lundgren medverkar. I veckan sändes även Tom Alandhs nya kortdokumentär “Jan Johansson – en liten film om en stor konstnär” .

Årsdagen är också en god anledning att lyssna på P1 Kulturs specialprogram om Johanssons “Jazz på svenska” , som i albumform är den mest sålda svenska jazzskivan någonsin i Sverige.

Nyheter om de invalda


Robyn

Robyn aviserade i veckan att hon bokat in en spelning på en av de mest legendariska arenorna i musikhistorien. Den 8 mars nästa år står hon på scenen i Madison Square Garden i New York. Några ytterligare USA-datum är inte kommunicerade ännu, ej heller några konserter i Sverige.

Robyn medverkade i veckan även i ett panelsamtal under rubriken “Empowering women” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Samtalet leddes av SVT:s tidigare vd Eva Hamilton och förutom Robyn medverkade även Melinda Gates och utrikesminister Margot Wallström. Huruvida mötet dokumenterades för senare publicering är oklart, men flera medier skrev om händelsen, däribland Svenska Dagbladet.

Salla Salazar
Tidigare Latin Kings-medlemmen Salla Salazar och hans bror Masse arrangerade i somras tillsammans med ABF och Folkets hus och parker projektet Hiphopbussen och nu är det dags för en ny turné. Med start i Bagarmossen i södra Stockholm den 16 november kommer bröderna Salazar att leda workshops för ungdomar i låtskrivande, textbearbetning och beats. Sammanlagt är åtta stopp inplanerade och turnéavslutningen blir i Oskarshamn den 2 december. En reklamfilm inför höstens runda kan ses här.

Karl Gerhard-
Nästa helg, den 17 november, kommer årets Karl Gerhard-stipendium att utdelas till skådespelaren Andreas T Olsson. Detta sker i anslutning till föreställningen “The play that goes wrong” som just nu spelas på Lorensbergsteatern med Olsson i en av huvudrollerna. Stipendiet är på 40.000 kronor och delas ut av Karl Gerhard-sällskapet i samarbete med SKAP. Bland tidigare stipendiater återfinns Povel Ramel, Magnus Uggla, Liv Strömquist och Rikard Wolff.

Neneh Cherry
Neneh Cherry medverkade i veckan i en längre intervju med den brittiska tidningen i-D, om karriären fram till i dag och senaste albumet “Broken politics”.

Vila i frid …


… Karin Liungman (1941-2018). Som ena halvan av duon James & Karin skapade Liungman några av de främsta musikproduktionerna för barn i Sverige någonsin, däribland albumet “Barnlåtar” med klassiker som “Älgarna demonstrerar” och radioprogrammet “Djurens brevlåda” som också resulterade i en skiva med samma namn.

På egen hand fortsatte hon att skapa musik, både för barn och vuxna. Vid sidan av musiken var hon även aktiv som föreläsare och lärare i kreativt skrivande.

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Eagle-Eye Cherry är musikgäst.

P4 Live: P4 fredag kl 19.06.
En färsk inspelning från Benjamin Ingrossos och Felix Sandmans gemensamma konsert i Göteborg.

Idol 2018: TV4 fredag kl 20.
Den här veckan har idolernas föräldrar fått välja låtar till de tävlande.

 Musikguiden i P3: P3 fredag kl 21.30.
Konsert med Les Big Byrd, direkt från Umeå.

P2 dokumentär: P2 lördag kl 12.03 och söndag kl 14.
Ett nyproducerat porträtt av Beppe Wolgers med anledning att han skulle ha fyllt 90 år i helgen. Eva Schöier har gjort programmet som sänds i två delar.

Lena PH show: SVT1 lördag kl 20.
En upptagning av Lena Philpssons show “Jag är ingen älskling” repriseras.

Så mycket bättre: TV4 lördag kl 20.
Charlotte Perrelli är veckans huvudperson.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Christina Lindberg och TT Grace uppträder.

P2 Live jazz: P2 tisdag kl 20.03.
Konsert med Harald Svensson Recycled.

Diabetesgalan: TV3 onsdag kl 20. 
Molly Sandén, Tomas Andersson Wij och Lasse Stefanz finns bland artisterna.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 9/11
Per Gessle: Karlstad
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Entombed A.D.: Trier (DE)

Lör 10/11
Per Gessle: Linköping
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Neneh Cherry: Utrecht (NL)
Entombed A.D.: Essen (DE)

Sön 11/11
Hyllningskonsert till Jan Johansson: Göteborg
Monica Dominique: Mölndal
Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Örebro
Entombed A.D.: Ludwigsburg (DE)

Tis 13/11
Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Halmstad

Ons 14/11
Sven-Ingvars: Säffle

Tor 15/11
Magnus Uggla: Stockholm
Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Ystad
Per Gessle: Oslo (NO)