Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-11-02
Nyhetsbrev vecka 44 2018

Ny dokumentär om Kai Gullmar

På lördag klockan 20.10 sänder SVT den nyproducerade dokumentären “Swing it, Kai Gullmar, swing it”. Personen bakom programmet är journalisten Ingela Hofsten, vars intresse för Kai Gullmar föddes när Teater Västernorrland satte upp en föreställning om schlagerkompositörens liv för några år sedan.

Kai Gullmar hette egentligen Gurli Bergström och föddes 1905 i Sundsvall. Med låtar som “Swing it, magistern”, “Med dej i mina armar” och “Jag har en liten melodi” räknas hon som Sveriges första kvinnliga kompositör av populärmusik och en av de mest betydelsefulla låtskrivarna vi någonsin haft.

I den nyproducerade dokumentären intervjuas bland andra Barbro “Lill-Babs” Svensson, Mattias Enn och Tiina Rosenberg om Kai Gullmars storhet. “Swing it, Kai Gullmar, swing it” visas som en del av SVT2:s temakväll som inleds med en dokumentär om kvinnor inom swingmusiken klockan 19.05 och avslutas med dokumentären “Jazz-Greta, kusinen från landet” med start klockan 21.15.

Nyheter om de invalda


Jan Johansson
Veckans tv-tablå bjuder även på Tom Alandhs nyproducerade “Jan Johansson – en liten film om en stor konstnär”, i SVT2 på torsdag klockan 20. Genom intervjuer med Jan Allan och Georg Riedel försöker Alandh fånga vad i Johanssons enkla spelstil som gör att det omedelbart går att höra att det är just han som sitter vid pianot. Dokumentären sänds dagen före 50-årsdagen av Jan Johanssons död, vid en ålder av endast 37 år.

Gullan Bornemark
Gullan Bornemark tilldelas Musikförläggarnas hederspris 2018, för sin “oöverträffade låtskatt fylld av lek, glädje och lärande”. Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Berns i Stockholm nästa fredag, den 9 november.

The Cardigans
20-årsjubileet av The Cardigans-albumet “Gran turismo” uppmärksammas nu även på hemmaplan. Utöver den redan inbokade Englandsturnén, är bandet även klart för en konsert på Mejeriet i Lund den 29 november. Det är andra gången The Cardigans spelar hela sitt fjärde album från början till slut på Mejeriets scen och precis som förra gången har de bokat in sig under pseudonym. 2012 spelade man under namnet Van Hagar och den här gången står det Las Rebecas på biljetter och affischer, en rak översättning av “The Cardigans” till spanska.

Calle Jularbo
På lördag är det dags för den årliga Jularbodagen på Avesta teater. Programmet leds av Calle Jularbos sondotter Lena Jularbo Brauner och bland dragspelarna som framträder återfinns Nils Fläcke, Bengan Janson och Anders Larsson.

Robyn
Den hemliga platsen i Stockholm för Robyns konsert i lördags visade sig vara konsthallen Artipelag i Gustavsberg. De lyckliga som fått tag i biljetter skeppades från Strandvägen i innerstan med båt till kvällens hemliga destination, där Robyn bjöd på ett set som innehåll hela åtta av nio låtar från nya albumet “Honey”. Aftonbladets Markus Larsson  konstaterade att “ingen annan svensk artist har hunnit ikapp henne” och delade ut betyget fyra av fem. Robyn gästade i veckan även BBC-talkshowen “Later… with Jools Holland” där hon spelade både “With every heartbeat” och nya “Missing U”.

Magnus Uggla
Magnus Ugglas kritikerhyllade monologföreställning “Hallå” repriseras på lördag i SVT1 klockan 20. Föreställningen regisserades av Martin Luuk och hade premiär 2015 på Teater Galeasen i Stockholm.

Neneh Cherry
Neneh Cherry var gästvärd för radioprogrammet “Jamz Supernova” i veckan. Två timmar av hennes favoritmusik, uteslutande med svarta kvinnliga artister, går att ta del av här.

TV- och radiotipsGo’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.

Amina Al Fakir är musikgäst.

Backstage: P4 fredag kl 19.06.
Marit Bergman intervjuar Lisa Nilsson.

Idol 2018: TV4 fredag kl 20.
Ämnet för veckan är storband och idolerna tolkar artister som Monica Zetterlund, Elvis Presley och Frank Sinatra.

P4 Live: P4 fredag kl 20.06.
Konsert med Lisa Nilsson från Rival i Stockholm.

Skavlan: SVT1 fredag kl 21.
Sanna Nielsen gästar med anledning av sin nya show “Mitt Sanna jag”. Dessutom uppträder Tove Styrke.

Hallå! Magnus Uggla show: SVT1 lördag kl 20.
Se ovan.

Så mycket bättre: TV4 lördag kl 20.
Linnea Henriksson är veckans huvudperson.

Swing it, Kai Gullmar, swing it: SVT2 lördag kl 20.10.
Se ovan.

Jazz-Greta, kusinen från landet: SVT2 lördag 21.15.
Porträttet av Monica Zetterlunds kusin, jazzsångerskan Greta Olsson, repriseras.

Elektroniskt i P2: P2 lördag kl 22.
Om electronic body music med bland andra Rivet.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Arvingarna är veckans artister.

Lotta på Liseberg: Sjuan söndag kl 19.30.
Repris från i somras, med Janice, Brolle, Oscar Zia, Shirley Clamp och Marianne Mörck hos Lotta Engberg.

Hellenius hörna: TV4 söndag kl 21.
Sarah Dawn Finer är en av gästerna.

P2 Live Jazz: P2 tisdag kl 20.30.
Konsertupptagning från Ystad Jazzfestival med Elin Larssons internationella gruppkonstellation Crossing Borders.

Sarah’s Sound of Musicals: SVT1 onsdag kl 21.
Sista delen i Sarah Dawn Finers serie om musikaler.

Jan Johansson – en liten film om en stor konstnär: SVT2 torsdag kl 20.
Se ovan.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 2/11
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Monica Dominique: Vänersborg
Entombed A.D.: Cardiff (GB)

Lör 3/11
Jularbodagen: Avesta
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Per Gessle: Esbo (FI)
Entombed A.D.: Leeds (GB)

Sön 4/11
Entombed A.D.: Coventry (GBMån 5/11
Per Gessle: Stockholm
Entombed A.D.: London (GB)

Ons 7/11
Entombed A.D.: Apeldoorn (NL)

Tor 8/11
Magnus Uggla: Stockholm
Entombed A.D.: Helmond