Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-10-25
Nyhetsbrev vecka 43

Nya Taubetolkningar av Sven-Bertil

Sven-Bertil Taube har genom åren givit ut ett otal album där han tolkar sin far Evert Taubes visor, med fjolårets Peter Nordahl-samarbete “Så länge skutan kan gå” som det senaste exemplet. Nu kommer uppföljaren och en ny turné med start i Örebro den 11 november.

Samarbetet mellan Peter Nordahl och Sven-Bertil Taube inleddes med albumet “Hommage” 2014, där Nordahl skrev nya symfoniska arrangemang till visor av bland andra Olle Adolphson och Lars Forssell. Efter uppföljaren “Hommage vol. 2” året därpå gav sig duon på Evert Taubes visskatt i och med albumet “Så länge skutan kan gå” och ett antal uppskattade konserter på Dramaten i Stockholm.

I dag kommer uppföljaren “Så länge skutan kan gå vol. 2” med tio nya inspelningar, däribland “Fritiof i Arkadien”, “Sjuttonde balladen” och “Sjösalavår”. Under november inleds även en Sverigeturné som sträcker sig fram till februari nästa år. Sammanlagt är 15 konserter inbokade. Dessförinnan medverkar Sven-Bertil Taube den 4 november vid två hyllningskonserter till Olle Adolphson på Berwaldhallen i Stockholm.

Nyheter om de invalda


Robyn
Fredagens mest emotsedda albumsläpp är annars Robyns nya “Honey” som på lördag följs upp av ett gratisgig på hemlig plats i Stockholm, öppet endast för de fans som deltagit i en tävling på den app artisten släppt i samarbete med Red Bull. Redan nu finns de första recensionerna att ta del av. Brittiska The Guardian  ger skivan högsta betyg och kallar Robyns musik för “underbart personlig popperfektion”.

Neneh Cherry
Även Neneh Cherrys nya album har mötts av positiv kritik. Aftonbladets Per Magnusson kallar låtarna för “tassande protestsånger” och ger fyra av fem i betyg och Sveriges Radios Matilda Källén beskriver skivan som “vacker, experimentell, full av oväntade vändningar och instrument” . Även Källén landar i betyget fyra.

Titiyo
Titiyo annonserade i veckan att hon ger sig ut på Sverigeturné i vår. Premiären blir i Vara den 28 mars och turnén avslutas i Ystad den 13 april. Titiyo medverkade även i helgen i Nyhetsmorgon.

Marie Bergman
Marie Bergman medverkade dubbelt i P4 förra veckan. Dels sände P4 Live hennes konsert från Blidösundsförjan tidigare i höst, dels gästade hon Marit Bergmans program “Backstage”.

Looptroop Rockers
Hiphopkollektivet Sedlighetsroteln gav i början av 00-talet ut två EP-skivor, som nu för första gången finns tillgängliga på streamingtjänster. Bland de inblandade återfinns samtliga fyra Looptroop Rockers-medlemmar samt Timbuktu, Pst/Q, Orgamism 12 med flera. “Ring snuten”  och “Släpp fångarna loss!”  är de två titlarna som nu har släppts digitalt.

Abba
Det senaste som är sagt om de två nyinspelade Abba-låtarna är att de sannolikt kommer att ges ut i mars nästa år. Från början var åtminstone den ena låten tänkt att lanseras i samband med ett tv-program i december, men planerna har därefter fått skjutas fram.

Magnus Uggla
Showaktuella Magnus Uggla var en av den gångna helgens gäster i “Hellenius hörna” i TV4.

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Shirley Clamp är musikgäst.

Idol 2018: TV4 fredag kl 20.
“Svenska hits” är temat för veckan och på menyn står tolkningar av Ted Gärdestad, Lisa Nilsson, Håkan Hellström med flera.

P2 Live: P2 fredag kl 21 och lördag kl 22.
Från Umeå jazzfestival.

En kväll med Björn Skifs: SVT1 lördag kl 20.
Ett nyproducerat specialprogram om en av våra största stjärnor genom tiderna.

Så mycket bättre: TV4 lördag kl 20.
Louise Hoffsten är veckans huvudperson.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Abba-coverbandet Arrival står för underhållningen.

Tomas Andersson Wij spelar med: SVT1 måndag kl 16.30.
Repris av programmet med Jason “Timbuktu” Diakité.

P2 Live Folk: P2 tisdag kl 19.03.
Med Malin Foxdal Trio och Sousou & Maher Cissoko.

P2 Live Jazz: P2 tisdag kl 20.30.
Specialprogram med det bästa från Umeå jazzfestival.

Sarah’s Sound of Musicals: SVT1 onsdag kl 21.
Sarah Dawn Finer träffar några av de största profilerna ur den svenska musikalhistorien, däribland Tommy Körberg, Emmi Christensson och Vicky van der Lancken.

Foto:  Bokmässan ©

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 26/10
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Entombed A.D.: Rennes (FR)
Yngwie Malmsteen: St. Charles, IL (US)

Lör 27/10
Robyn: Stockholm
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Per Gessle: Halmstad
Monica Dominique: Avesta
Kee Marcello: Partille
Entombed A.D.: Liège (BL)
Yngwie Malmsteen: St. Charles, IL (US)

Sön 28/10
Entombed A.D.: Osnabrück (DE)

Mån 29/10
Entombed A.D.: Erfurt (DE)

Tis 30/10
Per Gessle: St. Petersburg (RU)
Entombed A.D.: Mannheim (DE)

Tor 1/11
Magnus Uggla: Stockholm
Entombed A.D.: Rotterdam (NL)
Per Gessle: Moskva (RU)