Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-10-18
Nyhetsbrev vecka 42 2018

Neneh Cherry på världsturné

I samband med att albumet “Broken politics” och nya singeln “Natural skin deep”  släpps, annonserar Neneh Cherry en turné som inleds i november och sträcker sig en bra bit in på 2019 då den också når Sverige.

Premiären är satt till den 30 november i Los Angeles. Efter New York och Miami fortsätter Cherry till Australien innan det är dags för Europa med start i Leeds den 12 februari. Den enda Sverigespelningen ser i nuläget ut att bli på Debaser Strand i Stockholm den 6 mars.

“Broken politics” kommer fyra år efter senaste “Blank project”, vilket är en kort tid när det gäller Neneh Cherrys soloproduktion. Genom åren har det endast blivit fem album i eget namn, med ett uppehåll på 18 år efter 1996 års “Man”, men desto fler samarbeten och bandprojekt. I samband med lanseringen av nya skivan medverkade sångerskan i en SVT-intervju  i veckan.

Nyheter om de invalda


Robyn
Med bara en vecka kvar tills albumet “Honey” ges ut, medverkar Robyn i en intervju i det brittiska magasinet Dazed  om arbetet med den nya plattan. Robyn går samtidigt in som veckans gästredaktör  för samma tidning och tipsar bland annat om sina favoritklubbar och om olika samtida favoritmusiker.

Broder Daniel
En ny dokumentär om Broder Daniel håller på att produceras – av amerikanska (!) filmmakare. “I’ll be gone – the true story of Broder Daniel” görs av Amelia Trask och Sasha Hecht, som upptäckte bandet genom svenska vänner 2014. Premiären är planerad till våren 2019, men projektet behöver ekonomiskt stöd via Kickstarter  för att kunna färdigställas. Målet är att få in motsvarande knappt 450.000 kronor, vilket ska täcka kostnaderna för postproduktionen.

Benny Andersson
Benny Andersson prisades i veckan vid den tyska musikgalan “Opus Klassik” i Berlin. Hans album “Piano” vann i kategorin “Klassik ohne Grenze” (“klassikt utan gränser”) och förutom ett sedvanligt välskrivet tacktal spelade Andersson temat ur musikalen “Chess” och Abbas “Thank you for the music” på flygel.

Abba
Nu kan du bli ägare till bilen som Abba sitter i på omslaget till albumet “Abba” från 1975. Bilen, som är en Rolls Royce Silver Wraith av årsmodell 1947, kommer nämligen att säljas vid en auktion på Bålsta auktionshall den 28 oktober . Budgivningen har redan börjat, men hittills är man långt ifrån det angivna utropspriset på 500.000 kronor. “Abba”-omslaget , där de fyra Abbamedlemmarna dricker vin i bilens baksäte, är ett av de mest klassiska i svensk pophistoria. Peps Blodsband gjorde en egen version av motivet till sin skiva “Hög standard” samma år. Hyllning eller parodi? Avgör själva.

Marie Bergman
I tisdags gjorde Marie Bergman stor succé på Svenska Pop-Quizet på Mosebacke Etablissment, när hon bjöd på intima versioner av “Varje människa bär en historia” och “Natten den blå” inför de cirka hundra personer som kommit för att tävla i musikfrågesport. Ikväll (fredag) har alla chansen att njuta av Bergmans musik när hennes och Lasse Englunds konsert från Musikbåten Blidösund sänds i P4.

Sven-Ingvars 
Sven-Ingvars medverkar vid två specialkonserter i Örebro i helgen, till poeten Jeremias i Tröstlösas minne. Sven-Ingvars delar scen med Jeremias Session Band, vilket inte är någon slump. Gitarristen Staffan Ernestam är nämligen medlem i båda banden och ligger också bakom arrangemanget.

Carola
Carola medverkade den gångna helgen i TV4:s “Nyhetsmorgon”, där hon framförde nya låten “Let it in”  och berättade om sin nya konsertlada.“Let it in” finns ännu inte tillgänglig på streamingtjänster.

Per Gessle
Per Gessles Roxette-turné pågår för fullt, men vi får vänta några veckor till på Sverige-spelningarna. Till dess kan man ta del av Expressens långa intervju (https://www.expressen.se/noje/beslutet-om-marie-som-satt-per-gessle-i-ravsax/) med Gessle som berättar hur han gör för att bevara Roxettes själ i låtarna, trots att sångerskan Marie Fredriksson har lagt turnerande bakom sig. “Marie har alltid (…) varit på mig om att fortsätta (…). Det är jag som varit emot det. Och jag hade aldrig gjort det här om hon inte sagt okej”, säger han om beslutet att fortsätta att turnera med bandets musik på egen hand.

Magnus Uggla
Magnus Uggla förlänger speltiden för sin show på Berns för andra gången. Dubbla föreställningar varje fredag och lördag under februari är planerade och biljetter är släppta.

Yngwie Malmsteen
Yngwie Malmsteen är ständigt på turné, men i veckan spelar han på “hemmaplan” i Florida, vilket är speciellt. Det berättar han i en lång tidningsintervju med New Times Broward-Palm Beach  genom att konstatera att han “älskar hela USA, men Miami är den bästa platsen av alla”.

The Cardigans
I år är det 20 år sedan The Cardigans gav ut “Gran Turismo”, med låtar som “My favourite game” och “Erase/Rewind” och detta uppmärksammas med en miniturné i Storbritannien i vinter. Fyra datum är inbokade, med start i Manchester den 3 december, där bandet kommer att spela hela albumet från start till mål.

Salla och Chepe Salazar
Redline-kryssningen börjar bli en tradition och för fjärde året i rad kommer Silja Galaxy att fyllas av hiphopmusik när båten lämnar kajen i Stockholm den 27 december. Hittills är Stor det enda namnet som man offentliggjorts, men skivbolaget utlovar flera av “de största namnen på den svenska hiphop-scenen”. Redline Records startades 1996 av Salla och Chepe Salazar från The Latin KIngs och deras bror Masse.

Monica Dominique
Monica Dominique fortsätter att boka in nya spelningar. Nu är det klart att hon och maken Carl-Axel gör en lunchspelning tillsammans med Hayati Kafé på Plugged Records i Stockholm den 1 december. På menyn står en “fyrhändig jazzafton med klassiska inslag”.

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Johan Arijoki är musikgäst.

P2 Live: P2 fredag kl 19.03 och lördag kl 21.20.
Från Stockholm Jazz Festival.

Backstage med Marit Bergman: P4 fredag kl 19.06.
Marit Bergman intervjuar och spelar tillsammans med musikkolleger.

Musikvideolegenden och 90-talet: SVT2 fredag kl 20.
Dokumentär om Jhoan Camitz som bland annat regisserade videon till Spice Girls “Wannabe”.

Idol 2018: TV4 fredag kl 20.
Temat för veckan är duetter.

P4 Live: P4 fredag kl 20.06.
Se ovan.

Så mycket bättre: TV4 lördag kl 20.
I säsongspremiären hyllas Eric Gadd med tolkningar av bland andra Christer Sjögren, Louise Hoffsten och Stor.

Robins: SVT1 lördag kl 21.
Niklas Strömstedt är en av gästerna i Robin Paulssons talkshow.

Jazzradion: P2 söndag kl 17.
Från Stockholm Jazz Festival.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Electric Banana Band och bröderna Emil och Daniel Norberg är musikgäster.

Tomas Andersson Wij spelar med: SVT1 måndag kl 16.30. Programmet med Lars Winnerbäck repriseras.

P2 Live Folk: P2 tisdag kl 19.03.
Konserter med Ale Möller Trio och Elin Teilus Band, inspelade på Korröfestivalen i somras.

Sarah’s Sound of Musicals: SVT1 onsdag kl 21.
Sarah Dawn Finer möter musikalproducenten Cameron Mackintosh.

P2 Live: P2 torsdag kl 19.03.
Från Umeå jazzfestival.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 19/10
“Minnets madrigal” (av Monica Dominique): Lund (uruppförande)
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Sven-Ingvars: Örebro
Marie Bergman: “P4 Live” (P4)
Per Gessle: Zürich
Entombed A.D.: San Dona di Piave (IT)

Lör 20/10
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Monica Dominique: Stockholm
Sven-Ingvars: Örebro
Entombed A.D.: Bologna (IT)
Yngwie Malmsteen: Fort Lauderdale, FL (US)

Sön 21/10
Per Gessle: Warszawa (PL)
Entombed A.D.: Milano (IT)

Mån 22/10
Per Gessle: Berlin (DE)
Entombed A.D.: München (DE)

Tis 23/10
Per Gessle: Köln (DE)
Entombed A.D.: Saint-Maurice (CH)

Ons 24/10
Entombed A.D.: Nilvange (FR)

Tor 25/10
Per Gessle: Utrecht (NL)