Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-10-12
Nyhetsbrev vecka 41 2018

Ugglas nya show hyllas

Torsdagens premiär av Magnus Ugglas show “Varning på stan nu mår kung i baren illa igen” hyllas av kritikerna. Både Expressens och Aftonbladets recensenter ger föreställningen betyget fyra av fem.

En strålande liten masspsykos och precis vad folk vill ha” skriver Maria Brander i Expressen, medan Aftonbladets Jens Peterson sammanfattar kvällen med orden “Bra tempo och proffsigt rakt igenom”.

Till skillnad från de flesta av Ugglas tidigare shower som bestått av nyskriven musik, kretsar “Varning på stan nu mår kung i baren illa igen” kring hans största hits genom karriären, med ett nyskrivet manus av Rikard Bergqvist som också står för regi. I nuläget är föreställningen planerad att spelas till och med januari 2019.

Nyheter om de invalda


Sven-Erik Magnusson
Sven-Erik Magnusson-statyn i Sandgrundsparken i Karlstad tar gestalt alltmer. Nu står det klart att det blir konstnären Assa Kauppi som får uppdraget att formge statyn , som kommer att vara av brons och föreställa den framlidne Sven-Ingvars-sångaren när han vinkar till publiken. Verket är planerat att vara färdigt hösten 2019.

Neneh Cherry
Som uppladdning inför nya albumet “Broken politics” delade Neneh Cherry i veckan med sig av den musik som präglat och format hennes liv genom åren i en lång intervju med tidningen Pitchfork (https://pitchfork.com/features/5-10-15-20/the-music-that-made-neneh-cherry-a-pop-rebel/). I artikeln berättar hon bland annat om sin relation till Jackson 5, Abba, The Slits och Frank Ocean.

Titiyo
Albumaktuella Titiyo gästade nyligen P4 Extra  för en lång intervju, som förutom att fokusera på de nya låtarna även berörde hennes pappas (musikern Ahmadu Jah) död för några veckor sedan.

Jan Johansson
I november är det 50 år sedan Jan Johansson omkom i en trafikolycka, endast 37 år gammal. Detta kommer att uppmärksammas med en minneskonsert som arrangeras av studenter på Chalmers i Göteborg den 11 november. Johansson hade själv en stark Chalmerskoppling och var bland annat kapellmästare i flera spex under 1950-talet. På scen under kvällen står Jan Lundgren Trio, Jan Allan, Hannah Svensson med flera. Några dagar senare, den 17 november, framträder en orkester under ledning av Lennart Åberg och Georg Riedel på Uppsala Konsert & Kongress i en annan hyllning till Johansson. Huvudnumret blir dennes specialskrivna minneskonsert till Martin Luther Kings ära, musik som inte framförts sedan uruppförandet med Radiojazzgruppen i Uppsala domkyrka 1968.

Per Gessle
Per Gessle inledde sin Europaturné under namnet “Per Gessle’s Roxette” i Prag i veckan . Förutom klassiska Roxette-hits bjöd han även på nya sololåten “Small town talk” och de mer oväntade låtvalen “Doesn’t make sense” från 2008 års “Party crasher” och “I have a party in my head” från 2005 års projekt “Son of a plumber”. Första svenska turnéstoppet blir den 27 oktober i Halmstad.

Benny Andersson
Benny Anderssons prisade soloalbum “Piano” följs nu upp av ytterligare två låtar inspelade i samma anda. Även denna gång handlar det om nyinspelningar av kompositioner från Anderssons långa karriär, i det här fallet Abbas “Money, money, money” (https://open.spotify.com/track/4GblxPZBQaPTyAFEcbHNO9?si=Fd7t_I_HTK6ArwinpSkJbA) och “Jag hör” (https://open.spotify.com/track/7v3EHuh99Qa2vbpM3cukuT?si=xoV5LDGeTVyKZ2e8lj0UHA) som ursprungligen gavs ut på Benny Anderssons Orkesters julskiva “O klang och jubeltid.

Carola
Carola invigde i veckan sin nya lada vid Steninge slott i Sigtuna där hennes julkonserter ska hållas med start i november, något som uppmärksammades i bland annat TV4:s Nyhetsmorgon . På lördag, den 13 oktober, gästar Carola samma program på nytt för att bland annat spela sin kommande singel. Sångerskan är även i färd med att starta en egen kör, Carolus Choir. Ansökan är öppen för alla över 18 år och verksamheten är tänkt att dra igång i vår med Stockholm som bas. Carolus Choir kommer att uppträda både tillsammans med Carola och på egen hand.

Monica Zetterlund
Ett av huvudnumren under Stockholm Jazz Festival som inleds i helgen blir två hyllningskonserter till Monica Zetterlund på Artipelag med Ekdahl & Bagge Big Band under ledning av Carl Bagge, son till Zetterlunds kapellmästare Lasse Bagge vars originalarrangemang kommer att användas. Solister är Isabella Lundgren, Svante Thuresson, Rigmor Gustafsson och Sarah Riedel.

 Cornelis Vreeswijk
Den 11 november, dagen före årsdagen av Cornelis Vreeswijks död, arrangeras två konserter till sångarens minne i Katarina kyrka i Stockholm. Framträder gör Jack Vreeswijk, CajsaStina Åkerström, Svante Thuresson med flera.

Vila i frid …


… Berth Idoff Johansson (1940-2018). Grundade och gav namn åt dansorkestern Berth Idoffs 1955. Efter nära två decennier lämnade han bandet 1974, efter stora framgångar i främst södra Sverige. Han fortsatte med musiken under hela livet och gav bland annat ut julskivan “Idoffs jul” så sent som 2014. Orkestern som bar hans namn etablerade sig som såväl ett av de populäraste som ett av de mest långlivade svenska dansbanden. När Berth Idoffs splittrades 2018 hade det gått 63 år sedan debuten.

… Marcus Idoffson (1979-2018). Son till Berth Idoff, som 2000 köpte rättigheterna till bandnamnet Berth Idoffs. Tillsammans med sin hustru Lotta Idoffson frontade han bandet fram till sin död, som även innebar att orkestern nu upphör. 2011 gav man ut vad som kom att bli det sista albumet “Lätt för mig” och fyra år senare spelade man in ett antal nya låtar till den samlingsskiva som gavs ut i samband med Berth Idoffs 60-årsjubileum

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Traveling John är musikgäst.

Idol 2018: TV4 fredag kl 20.
“DIvor” är veckans musiktema och idolerna kommer att tolka bland andra Lauryn Hill, Aretha Franklin och Amy Winehouse.

P4 Live: P4 fredag kl 20.06.
En konsert med Jessica Andersson, bandad i somras i Kalmar.

Musikguiden i P3: P3 fredag kl 21.03.
Direktsändning av Grants konsert från Mejeriet i Lund.

Nyhetsmorgon: TV4 lördag kl 7.55.
Med Carola. Se ovan.

P2 dokumentär: P2 söndag kl 14.
“Jazzladyn som försvann” – pianisten Birgit Lindberg porträtteras.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Jasmine Kara är veckans artist.

Tomas Andersson Wij spelar med: SVT1 måndag kl 16.30.
Repris av programmet med Veronica Maggio.

P2 Live: P2 tisdag kl 19.03.
Direktsändning från Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm. Amanda Ginsburg, Blacknuss, Malin Wättring med flera uppträder.

Sarah’s Sound of Musicals: SVT1 onsdag kl 21.
Sarah Dawn Finer följer Peter Jöback under en föreställning av “The Phantom of the Opera”.

P2 Live: P2 torsdag kl 20.35.
Från Stockholms jazzfestival.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 12/10
Magnus Uggla: Stockholm
Monica Dominique: Stockholm
Looptroop Rockers: Västerås
Per Gessle: Bryssel (BE)
Kee Marcello: London (GB)

Lör 13/10
“Till Monica”: Stockholm
Carola: “Nyhetsmorgon” (TV4)
Magnus Uggla: Stockholm (x2)
Siw Malmkvist: Norrtälje
Kee Marcello: Merthyr Tydfil (GB)

Sön 14/10
“Till Monica”: Stockholm
Siw Malmkvist: Katrineholm
Kee Marcello: Stoke-on-Trent (GB)

Mån 15/10
Per Gessle: London (GB)

Tis 16/10
Svenska Pop-Quizet: Stockholm (Södra Teatern)
Entombed A.D.: Uherske Hradiste (CZ)

Ons 17/10
Entombed A.D.: Pilsen (CZ)

Tor 18/10
Per Gessle: Wien (AT)
Entombed A.D.: Schaffhausen (CH)