Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-09-20
Nyhetsbrev vecka 38 2018

Ny föreställning om Monica Zetterlund

Ikväll (21 september) har nyskrivna “Monicas vals” premiär på Hipp i Malmö. Mari Götesdotter spelar huvudrollen och för manus svarar Klas Abrahamsson i föreställningen som består av “fragment och fantasier inspirerade av Monica Zetterlunds liv och musik”.

Malmö Stadsteaters uppsättning täcker in Monica Zetterlunds karriär från starten i Hagfors via de stora internationella scenerna till revyerna med bland andra Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Bland skådespelarna märks, förutom huvudrollsinnehavaren Mari Götesdotter, Hans-Peter Edh och Katarina Lundgren-Hugg. För musiken svarar Benjamin Koppel Quartet. “Monicas vals” spelas på Hipp i Malmö till och med den 1 november.

Nyheter om de invalda


Robyn
Robyn meddelade i veckan på sociala medier att hennes kommande album heter “Honey” och kommer att ges ut den 26 oktober. “Jag kan inte vänta tills ni får höra skivan. Det är ett personlig album”, säger Robyn och berättar att hon arbetat tillsammans med Klas Åhlund, Mr. Tophat (Rudolf Nordström), Adam Bainbridge (även känd som Kindness) och Joseph Mount från bandet Metronomy.

Jussi Björling
Kommunfullmäktige i Borlänge beslutade i tisdags att Jussi Björling-statyn i framtiden kommer att börja sjunga. Tanken är att statyn, som står på torget som bär sångarens namn, vid särskilda tillfällen ska kompletteras med ljudinspelningar av Björling. Bland annat lär “O helga natt” bli aktuell under jularna enligt ett nyhetsinslag i SVT Dalarna .

Magnus Uggla
Magnus Ugglas memoarer “Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen” gavs ut i veckan, en öppenhjärtig berättelse om framgång och motgång. Uggla bestämde sig för att skriva boken efter att nyligen ha genomgått en ADHD-utredning  och berättar om allt från debuten med “Om Bobbo Viking” 1975 och samarbetet med Povel Ramel till fiaskot vid återkomsten till Melodifestivalen 2007 med låten “För kung och fosterland” som oväntat missade finalen.

 Siw Malmkvist
I samband med att de tävlande i höstens upplaga av SVT-frågesporten “På spåret” presenterades, avslöjade även programledaren Kristian Luuk att Siw Malmkvist kommer att vara en av årets gästartister. Det är inte första gången Siwan medverkar i programmet. Förutom att hon själv deltagit som tävlande, framträdde hon i det allra första “På spåret”-programmet någonsin 1987 () där hon bland annat framförde Scott Joplins ragtimeklassiker “The entertainer”.

Cornelis Vreeswijk
Jack Vreeswijk och CajsaStina Åkerström har turnerat intensivt med sin gemensamma föreställning “Du och jag, farsan” där de tolkar sina respektive fäder Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. I veckan som gick sände P2 Live första delen av en konsertupptagning från Rival i Stockholm och på tisdag kommer del två.

Ebba Grön
I dagarna är det 40 år sedan Ebba Grön för första gången spelade på fritidsgården i Rågsved. Bandet blev i slutet av 1970-talet mer eller mindre synonymt med Stockholmsförorten och kulturföreningen Oasen. Tidningen Årsta/Enskede uppmärksammar årsdagen med en artikel , men något jubileum på den ännu aktiva fritidsgården är inte aktuellt, meddelar enhetschefen Arne Bergqvist.

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Sebastian Stakset är musikgäst.

Idol 2018: TV4 fredag kl 20.
I kvalfinalen ska årets slutgiltiga startfält fastställas.

P2 dokumentär: P2 lördag kl 12.03.
Om musikens relation till krig genom åren. Bland andra Uje Brandelius medverkar.

Robins: SVT1 lördag kl 21.
Tomas Ledin gästar Robin Paulssons talkshow.

P2 dokumentär: P2 söndag kl 14.
Om världsmusik med bland andra Ozan Sunar från Moriskan i Malmö.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Veckans artist är Caroline af Ugglas.

P2 Live Folk: P2 tisdag kl 19.03.
Se ovan.

Herngrens husbil: Sjuan tisdag kl 21.
Peg Parnevik är veckans huvudperson tillsammans med systern Penny.

I will survive – med Andreas Lundstedt: SVT1 onsdag kl 21.
Alcazarmedlemmen går på Open Mic i New York. Dessutom medverkar Stonebridge om discons roll i dagens dansmusik.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 21/9
“Monicas vals”: Malmö (premiär)
Entombed A.D.: Borlänge
Europe: Cardiff (GB)
Yngwie Malmsteen: Santander (ES)

Lör 22/9
Monica Dominique: Ovanmyra
Entombed A.D.: Uppsala
Europe: Portsmouth (GB)
Yngwie Malmsteen: Madrid (ES)

Sön 23/9
Europe: London (GB)
Yngwie Malmsteen: Barcelona (ES)

Mån 24/9
Europe: Brighton (GB)

Tis 25/9
Merit Hemmingson: Stavanger (NO)

Ons 26/9
Merit Hemmingson: Sandefjord (NO)
Neneh Cherry: Paris (FR)
Europe: Tilburg (NL)

Tor 27/9
Merit Hemmingson: Ullensaker (NO)
Europe: Paris (FR)