Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-09-13
Nyhetsbrev vecka 37 2018

Chans att medverka i Robyns video

Robyn gick i veckan ut på sociala medier och sökte personer som vill medverka i hennes kommande video. Inspelningen sker i London den 18 september.

“Intressanta och uttrycksfulla människor över 18 år”. Så lyder kriterierna som ska vara uppfyllda. Därutöver ska de sökande älska både musik och att “dansa på sitt eget sätt”. För att söka skickar man in en film där man själv dansar till antingen “XTC” av DJ Koze eller “Cherry” av Tim Green till robyn@academyfilms.com, men det lär vara bråttom, med mindre än en vecka kvar till inspelning.

Nyheter om de invalda


Neneh Cherry
Neneh Cherry berättar i en färsk intervju med tidningen The Fader  om arbetet med sitt kommande album “Broken politics”. Hon berättar också att det blir fler chanser att se henne live 2019: den 14 februari spelar hon på The Roundhouse i London.

Imperiet
I veckan var det exakt 30 år sedan Imperiet gjorde sin sista konsert, på Ritz i Stockholm den 11 september 1988. Imperiet, som startades av Ebba Grön-medlemmarna Joakim Thåström, Gurra Ljungstedt och Stry Terrarie bestod vid slutet av Thåström, Fred Asp och Christian Falk. Konserten dokumenterades och var tänkt att släppas på dvd för några år sedan, men stoppades.

Per Gessle 
Per Gessle gav ut albumet “Small town talk” och videon “Being with you” i veckan. “Personlig, återblickande och subtil” skriver Aftonbladets Per Magnusson om den nya skivan som, tillsammans med framför allt Roxette-låtar, kommer att utgöra grunden för Gessles höstturné som inleds den 7 oktober i Prag,

 Gullan Bornemark
Få musiker har varit lika produktiva som Gullan Bornemark, men på skivfronten har det ibland gått lång tid mellan släppen. Nu finns “Mina egna favoriter”  där nyinspelningar av gamla klassiker varvas med nyare kompositioner som “Pyhtagoras sats”.

Evert Taube
Taubesällskapets nya bok “50 och en visa till piano” lanserades nyligen i samband med Taubedagen på Skansen i Stockholm. Bakom de nya pianoarrangemangen av Evert Taubes visor står Monica Dominique, som säger: “Jag förundras över hans förmåga att variera sig trots att man känner igen hans tonspråk”. Boken är inte till försäljning, utan kommer att användas exklusivt i Taubesällskapets skolprojekt.

Promoe (Looptroop Rockers)
Promoe från Looptroop Rockers är tillbaka med solomaterial. I samarbete med norske Don Martin har han släppt de politiska låtarna “Valet” och “Andrum”. Duon kommer att ge ut en EP senare i år och enligt Looptroops hemsida kan vi förvänta oss mer musik från Promoe inom de närmaste månaderna.

Theodor Jensen (Broder Daniel)
Tidigare Broder Daniel-medlemmen Theodor Jensen berättar i en färsk intervju med tidningen Gaffa om den kommande The Plan-skivan och om sin oväntade nya karriär som tennisinstruktör.

Vila i frid …


… Ahmadu Jah (1936-2018). Sierra Leone-född slagverkare som flyttade till Sverige under 1960-talet. Utöver en rad artistsamarbeten och egna band som Egba och The Highlife Orchestra, är han för många mest känd för skivan “En dag i Afrika” från 1975 som vände sig till barn. Jah, som tidigare stavade sitt efternamn Jarr, har kallats “den förste svenske världsmusikern”. Han var far till Titiyo och Neneh Cherry, båda invalda i Swedish Music Hall of Fame.

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Markus Krunegård gästar.

Alla för en: SVT1 fredag kl 20.
Ny frågelek om populärkultur. Katrin Sundberg är programledare och bland de tävlande märks Boris René och Robin Bengtsson.

Silvana – väck mig när ni vaknat. SVT2 fredag kl 20. Guldbaggebelönad dokumentär om Silvana Imam.

Björn Skifs – 70 år med nöje: TV12 fredag kl 20.
Jesper Börjessons porträtt i samband med Björn Skifs 70-årsdag repriseras.

P2 dokumentär: P2 lördag kl 12.03.
“Kampen om folkmusiken – vem tar ställning?”. Om folkmusik och politik av journalisten Stina Sämgård.

Svenska ikoner: P4 söndag kl 12.03.
“Tråkighetens svurnaste fiende” är underrubriken på Kalle Linds porträtt av Povel Ramel.

Badrock: TV12 lördag kl 20.
Höjdpunkter från Björn Skifs konsertkoncept, både från 1980-talet och jubileumskonserten 2016.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Rolandz är musikgäster.

Tomas Andersson Wij spelar med: SVT1 måndag kl 16.30. Programmet med Melissa Horn i repris.

Idol 2018: TV4 måndag till torsdag kl 20. Kvalvecka.
Tittarna röstar fram vilka som ska utgöra årets uppställning.

Tomas Andersson Wij spelar med: SVT1 tisdag kl 16.30.
Med Mauro Scocco och Kleerup.

I will survive – med Andreas Lundstedt: SVT1 onsdag kl 21. Alcazarmedlemmen berättar perioden efter beskedet om att han är HIV-smittad.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 14/9
Entombed A.D.: Örebro
Europe: Manchester (GB)

Lör 15/9
Entombed A.D.: Sundsvall
Europe: Glasgow (GB)
Kee Marcello: Hull (GB)

Mån 17/9
Europe: Newcastle (GB)

Tis 18/9
Europe: Nottingham (GB)

Ons 19/9
Marie Bergman: Musikbåten Blidösund
Europe: Birmingham (GB)