Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-09-07
Nyhetsbrev vecka 36 2018

Kulturarvet i fokus på Scenkonstmuseet

Swedish Music Hall of Fame är en av deltagarna när Kulturarvsdagen arrangeras på Scenkonstmuseet i Stockholm fredagen den 7 september. I fokus står populärmusikens status som framtida kulturarv och samordnare för arrangemanget är Riksantikvarieämbetet.

Utöver en frukostdiskussion under parollen “Dagens skräp – morgondagens kulturarv?” kommer Scenkonstmuseet att ha fri entré från klockan 17 på kvällen. Då framträder duon Clara Gustavsson och Lasse Zackrisson med en musikalisk hyllning till SMHOF-invalda musikskapare som Alice Babs, Kai Gullmar och Barbro Hörberg, följt av att Fredrik Strage från vår invalsjury agerar DJ för kvällen med uteslutande svensk musik får repertoaren. Vi ser fram emot att träffa dig på Scenkonstmuseet i dag, fredag. Här är mer information.

Nyheter om de invalda


Marie Bergman 
Lagom till valet har Marie Bergman spelat in en bearbetning av sin hit “Ingen kommer undan politiken”. Tillsammans med sitt Bergman DNA Band har hon gett ut denna nytolkning under namnet “Ingen kommer undan”.

Titiyo
Även Titiyo är aktuell med ny musik. “Som ingenting”, första singeln från kommande albumet, finns ute nu.

Per Gessle 
Per Gessle släpper i dag nya albumet “Small Town Talk” digitalt, som enkel-CD och som dubbel-LP. I samband med detta lanserar han också videon till senaste singeln “Being with you”.

Svenska Pop-Quizet
På tisdag är det åter dags för Svenska Pop-Quizet. För fjärde säsongen i rad arrangerar Swedish Music Hall of Fame ett quiz med uteslutande svensk populärmusik, tillsammans med Pet Sounds Records och Södra Teatern. Platsen är Mosebacke Etablissement och som vanligt bjuder vi på ett uppträdande av en hemlig gästartist. Första frågan ställs klockan 19 och de bord som eventuellt ännu inte är uppbokade tingar du genom att maila bordsbokning@sodrateatern.com

Thåström
Gröna Lund har publicerat en finfin konsertfilm  från Thåströms turnéavslutning förra veckan.

Vila i frid …


Hugo Westling (1930-2018). Violinist och riksspelman från Hälsingland, mest känd som kapellmästare för Westlings spelmän som bland annat uppträdde varje år som Hälsingehambon arrangerades, från 1965 till 2011. Som namnet antyder var Westling släkt med Prins Daniel och spelade på Kronprinsessbröllopet 2010 i Storkyrkan i Stockholm.

Anita Lindman Lamm (1932-2018). Programledare och tv-makare som blev Anita med hela Sverige i samband med barnprogrammet “Anita och Televinken” som sändes i både radio och tv, främst under 60- och 70-talet. Dockfiguren Televinken blev under en period starkt förknippad med trafiksäkerhet och under 1970-talet spelade Lindman in flera skivor med pedagogiska trafikvisor, ofta med text av SMHOF-invalda Gullan Bornemark.

TV- och radiotips


Sverige: SVT1 lördag kl 18.15.
Tommy Körberg är gäst, med anledning av hans nya föreställning “Lola”.

Bingolotto: Sjuan söndag kl 18.
Mollie Minott och Dan Hylander & Raj Montana Band uppträder.

Idol 2018: TV4 måndag kl 19.30 och tisdag till torsdag kl 20.
De sista gallringarna sker innan de direktsända tävlingarna ska ta vid.

Go’kväll: SVT1 tisdag kl 18.45.
Axel Schylström är gäst.

P2 Live Folk: P2 tisdag kl 19.03.
Med bland andra The Siskin Quartet och Spöket i köket.

P2 Live Jazz: P2 tisdag kl 20.30.
Med Jari Haapalainen Trio och Anna Högberg Attack.

I will survive – med Andreas Lundstedt: SVT1 tisdag kl 21.
Om konsten att sjunga i falsett.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 7/9
Kulturarvsdagen: Stockholm (Scenkonstmuseet)
Anders och Jens Johansson spelar Jan Johansson: Malmö
Entombed E.D.: Lodz (PL)

Lör 8/9
“Ted Gärdestad signerat Peter Nordahl”: Gävle
Marie Bergman: Gislaved

Sön 9/9
Marie Bergman: Värnamo

Mån 10/9
Marie Bergman: Vetlanda

Tis 11/9
Svenska Pop-Quizet: Stockholm (Södra Teatern)
Marie Bergman: Eksjö
Neneh Cherry: Ramsgate (GB)
Europe: Belfast (GB)

Ons 12/9
Marie Bergman: Nässjö
Neneh Cherry: London (GB)
Europe: Dublin (IR)
Yngwie Malmsteen: Tel Aviv (IL)