Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-08-31
Nyhetsbrev vecka 35 2018

Nya detaljer om Neneh Cherrys album

Neneh Cherry avslöjade i veckan namnet på sitt kommande album. “Broken politics” blir titeln på fullängdaren som släpps den 19 oktober, fyra år efter solocomebacken “Blank project”.

I samband med att albumtiteln presenterades, lanserades även nya singeln “Shot gun shack”. Producent är Four Tet, alias engelsmannen Kieran Hebden och även i övrigt är det idel återkommande samarbetspartners: Cameron McVey, Karl Berger och Massive Attack-medlemmen 3D. På torsdag gör Neneh Cherry sin i nuläget enda inbokade spelning i Sverige, då hon besöker Trädgården i Stockholm.

Nyheter om de invalda


Robyn
Även Robyn är som bekant i full färd med att lansera ny musik. I samband med detta har hon låtit starta en facebookgrupp för sina fans. Gruppen har fått namnet Konichiwa Bitches  och administreras av bland andra personer bakom den Brooklynbaserade hyllningsklubben till Robyns ära “This party is killing me” .

 Denniz Pop 
I torsdags var det på dagen 20 år sedan Denniz Pop (egentligen Dag Volle) dog i sviterna av cancer, endast 35 år gammal. Årsdagen uppmärksammades av P4 Stockholms Fredrik Eliasson, en av världens främsta experter på producenterna och artisterna bakom Cheironstudion, genom ett exklusivt nyproducerat reportage med Max Martin .

Per Gessle
Per Gessle har släppt en ny singel inför höstens turné. “Being with you”  kommer att finnas med på albumet “Small town talk” som kommer ut nu på fredag, den 7 september. På twitter avslöjar Gessle att låten ursprungligen skrevs för Roxette som ett tänkt spår på “Have a nice day” från 1999. Passande, eftersom den kommande turnén går under namnet “Per Gessle’s Roxette” och fokuserar på denna gren av Gessles karriär. Kommande albumet kommer annars främst att kretsa kring engelskspråkiga versioner av låtar från Gessles två soloalbum från i fjol.

Lill-Babs
Lill-Babs hyllas på den nya festivalen Statement. Den uppmärksammade musikfestivalen, som startats som en markering mot sexuella övergrepp i samhället, har nämligen namngett sina två scener efter “två av vår tids absolut största artister”: Lill-Babs och Whitney Houston. Statement arrangeras i Göteborg under fredagen och lördagen och endast kvinnor, icke-binära och transpersoner är välkomna. Bland artisterna återfinns bland andra Cleo, Jenny Wilson, Loreen, Dolores Haze och Beatrice Eli.

Marie Bergman
Marie Bergman ger sig ut på en veckolång Smålandsturné tillsammans med maken Lasse Englund. I samarbete med Smålands Musik och Teater kommer duon att besöka sju orter med start på onsdag i Tranås och turnéavslutning i Nässjö den 12 september.

Eva Dahlgren/Thåström
När Weeping Willows höll sina årliga sommarkonserter på Mosebacketerrassen i Stockholm i veckan som gick dök som vanligt en rad hemliga gästartister upp varav två med SMHOF-koppling. Eva Dahlgren sjöng sin egen “Filmen om oss” från 2016 års “Jag sjunger ljuset” och under sista kvällen dök överraskande Thåström upp och gjorde Bellmans “Märk hur vår skugga” och sin egen “Brev till 10:e våningen” tillsammans med bandet. Även Lisa Nilsson gästade Weeping Willows.

ABBA
Björn Ulvaeus showkoncept “Mamma Mia – The Party” får sin internationella premiär i vår. Krogföreställningen kommer att inhysas i The O2 i östra London och biljetterna släpps senare i höst. “Mamma Mia – The Party” hade premiär på Tyrol i Stockholm 2016 och har spelats där alltsedan dess.

TV- och radiotips


Go’kväll: SVT1 fredag kl 18.45.
Kim Cesarion är musikgäst.

Musikguiden i P3: P3 fredag kl 18.03 och lördag kl 20.03.
Direkt från Statementfestivalen i Göteborg.

E.S.T. Symphony: SVT2 lördag kl 21.05.
Magnus Öström och Dan Berglund från Esbjörn Svensson Trio spelar orkesterversioner av bandets musik tillsammans med Göteborgs symfoniker.

P2 dokumentär: P2 söndag kl 14.
Om damorkestrar, ett till stora delar bortglömt fenomen i svensk populärmusikhistoria.

Bingolotto: TV4 söndag kl 18.
Martin Stenmarck är veckans artist.

Idol 2018: TV4 måndag till onsdag kl 20.
Auditionturnén närmar sig slutet.

Rulla in en boll och låt den rulla – Gösta Linderholm: SVT1 tisdag kl 16.45.
Konsertupptagning från Blidösundsbåten i fjol repriseras.

P2 Live Folk: P2 tisdag kl 19.03.
Med bland andra Lena Willemark, Lisa Långbacka och Filip Jers.

P2 Live Jazz: P2 tisdag kl 20.30.
Med bland annat Norrbotten Big Band.

Meningen med livet: SVT2 onsdag kl 20.
Marianne Mörck är veckans huvudperson i Anna Lindmans programserie.

I will survive – med Andreas Lundstedt: SVT1 onsdag kl 21.
Denna gång ligger fokus på fenomenet discodivor.

Här kan du se de invalda i veckan


Fre 31/8
Europe: Stockholm
Entombed A.D.: Göteborg

Lör 1/9
Titiyo: Rättvik
Entombed A.D.: Malmö
Medborgarbandet (med Nina Persson): Örebro
Europe: Sarpsborg (NO)

Sön 2/9
Medborgarbandet (med Nina Persson): Motala
Neneh Cherry: Moskva (RU)

Ons 5/9
Marie Bergman: Tranås
Medborgarbandet (med Nina Persson): Skövde

Tor 6/9
Neneh Cherry: Stockholm
Marie Bergman: Sävsjö
Medborgarbandet (med Nina Persson): Kungsbacka