Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-08-02
Nyhetsbrev vecka 31

Neneh Cherry släpper nytt

Mellan förra soloalbumet “Blank project” 2014 och föregångaren “Man” gick det hela 18 år, men nu meddelar Neneh Cherry att nästa fullängdare kommer redan i höst. Albumet, som fått namnet “Broken politics”, har spelats in i New York och utgivningen är planerad till oktober.

Redan i veckan kom första smakprovet i form av singeln “Kong” , en låt “som handlar om att sätta mig själv i samma position som någon som inte vill lämna platsen de är på”, enligt ett pressmeddelande. Låten är ett samarbete med maken Cameron McVey och Kieran Hebden, som även medverkade på “Blank project”. Musikvideon till “Kong” är regisserad av Jenn Nikru.

Nyheter om de invalda


Robyn
Ryktena visade sig stämma: Robyns singel “Missing U”, första smakprovet från hennes kommande album, gavs ut under onsdagen i form av en singel  och en textvideo . Aftonbladets Natasha Azarmi konstaterar att Robyn “återigen sätter (…) ord på det som gjort henne till hjärtesorgens profet” och Expressens Malin Collin skriver att Robyns “säregna sound och förmåga att mejsla fram självklara melodier fortfarande håller”.

Magnus Sveningsson (The Cardigans)
Cardigans-basisten Magnus Sveningsson intervjuas i det senaste avsnittet av färska musikpodcasten “Processen”
 om sitt soloprojekt Råå och berättar ingående av skapelseprocessen kring låtarna “Viken” och “TIll minne av William Onyeabor”. Initiativtagare till podcasten är musikproducenten Sebastian Borg, en av personerna bakom Gula Studion i Malmö.

Gärdestadhyllning på Skansen.
När Tommy Körberg gästade “Allsång på Skanseni veckan sjöng han bröderna Gärdestads “Himlen är oskyldigt blå” och avslöjade också att det var han som övertalade Kenneth Gärdestad att skriva en svensk text till Teds melodi, som i engelskspråkigt original hade namnet “Blue Virgin Isles”.

The Plan är tillbaka.
Broder Daniel-medlemmen Theodor Jensen har väckt liv i sitt bandprojekt The Plan igen. Tolv år efter senaste albumet “Walk for gold” har nu två singlar inför höstens fullängdare släppts. Den senaste låten “A fool”  kom i veckan. The Plan anno 2018 består av Jensen och Mikael Furugärde.

Carola
Carola planerar inför julen. Mitt under rekordhettan släpper Carola biljetter till vinterns julkonserter. I ett filmklipp på sitt officiella instagramkonto (https://www.instagram.com/p/Blq5SoiAKjx/?utm_source=ig_web_copy_link) annonserade Carola, iklädd tomteluva, i veckan att premiären är satt till den 23 november på Steninge slott utanför Märsta. I nuläget är sex konserter planerade.

Kee Marcello (tidigare Europe-gitarrist)
Marcello bokad till Okej-gala. Nostalgigalorna för 80- och 90-talsälskarna fortsätter. Den 27 oktober uppträder bland andra den tidigare Europe-gitarristen Kee Marcello på en “Okej-gala” i Partille Arena. Han kommer att dela scen med Lili & Susie, Samantha Fox, Tone Norum, Lustans lakejer, Secret service (utan SMHOF-invalda Ola Håkansson), Herreys, Noice och tidigare Okej-redaktören Anders Tengner.

Marie Bergman
Marie Bergman har annonserat två nya spelningar. Dels i Nässjö tillsammans med maken Lasse Englund den 12 september, dels på musikbåten Blidösund som utgår från Stockholm den 19 september.

Nina Persson (The Cardigans)
Medborgarbandet på turné. Nina Perssons nya projekt Medborgarbandet turnerar flitigt i sommar och höst. I veckan spelar man på Stockholm Pride och i mitten av augusti upptäder man både på nya festivalen Let’s make love great again i Stockholm och på Malmöfestivalen. Höstturnén inleds i Luleå den 24 augusti.

Yngwie Malmsteen
Även Yngwie Malmsteen har bokat in nya turnédatum. Inga Sverigespelningar denna gång, men väl besök såväl i Argentina som Malaysia.

Nationalteatern
Nationalteatern har varit aktiva på landets scener under året, men även systerbandet Nynningen (med tidigare Nationalteatern-medlemmarna Nikke Ström och Bengan Blomgren) är ute på vägarna. Inte mindre än 16 spelningar är planerade under augusti.

TV- och radiotips


Sommarlov: Barnkanalen fredag kl 9.
Amy Deasismont är veckans gästartist.

Sommar i P1: P1 fredag kl 13.
Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson debuterar som sommarvärd på sin 50-årsdag.

Musikguiden i P3: P3 fredag kl 22.03.
Direktsändning från festivalen Queens of Pop i Uppsala, där bland andra Zara Larsson, Icona Pop, Molly Sandén och Anna Ternheim uppträder.

P2 Live: P2 fredag och lördag kl 18.
Direktsändning från festivalen Urkult, med bland andra Ale Möller Band, följt av konsertupptagningar från Ystad jazzfestival.

Dag Vag – alltmedan stjärnorna föds och dör.
Dokumentären om rock-/reggaebandet Dag Vag repriseras. SVT2 fredag kl 20.

P2 dokumentär: P2 lördag kl 12.03.
Om Lena Willemarks verk “Den blå färden”.

Jills veranda: SVT1 lördag kl 20.
Mia Skäringer gästar Jill Johnson.

Sommarkrysset: TV4 lördag kl 20.
Hardcore Superstar, Elias Abbas och Maxida Märak uppträder.

Framåt natten: P4 lördag kl 22.03.
Anna Ternheim gästas denna gång av Molly Sandén.

P2 dokumentär: P2 söndag kl 14.
Om nyligen avlidna Harald Hult, mannen bakom bok- och skivbutiken “Andra jazz” i Stockholm.

Jazzradion: P2 söndag kl 17.
Bland annat om Lars Gullin.

Lotta på Liseberg: TV4 måndag kl 20.
Tomas Ledin och John Lundvik sjunger allsång med Lotta Engberg.

Allsång på Skansen: SVT1 tisdag kl 20.
Bo Kaspers orkester, Lena Philipsson, Molly Sandén och Petter är veckans artistuppställning.

P2 Live Jazz: P2 tisdag kl 20.30.
En konsert från i fjol med Sandra Hempel/Fredrik Nordström Quartet.

Allsångsscenen är din: SVT1 tisdag kl 21.
Som en förlängning av allsångskvällen får Bo Kaspers orkester en hel timme för sig själva från Sollidenscenen i Stockholm.

Sommarlov: Barnkanalen onsdag kl 9.
Iza & Elle är musikgäster.

Sommar i P1: P1 onsdag kl 13.
DJ-duon Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick debuterar som sommarvärdar.

Allsång på gränsen: Sjuan onsdag kl 20.
Charlotte Perrelli gästar det norska programmet.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 3/8

Nationalteatern: Varberg

Sven-Ingvars: Arvika

Siw Malmkvist: Malmö

Merit Hemmingson: Helsingborg

Medborgarbandet (med Nina Persson): Stockholm

Entombed A.D.: Marktredwitz (DE)

Lör 4/8
Sven-Ingvars: Karlskrona

Siw Malmkvist: Lönsboda

Nationalteatern: Arvika

Thåström: Arvika

Entombed A.D.: Lyon (FR)

Sön 5/8
Siw Malmkvist: Huskvarna

DJ Salla: Stockholm

Mån 6/8
Siw Malmkvist: Nykvarn

Tor 7/8
Thåström: Göteborg