Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-07-27
Nyhetsbrev vecka 30 2018

Dags för Robyn-släpp?

Fansen har väntat sedan 2010, men nu kan det äntligen vara dags för nytt solomaterial från Robyn. Under de senaste dagarna har flera ledtrådar om en ny singel med namnet “Missing U” dykt upp.

Första indikationen på det förestående släppet var när en streamingsajt lade upp titeln “Missing U” som en kommande titel med Robyn. Informationen plockades snabbt ner, men ryktet hade redan hunnit spridas. När Robyn på sitt eget instagramkonto några dagar senare lade upp ytterligare antydningar ökade fansens förväntningar ytterligare.

Utöver ett remixprojekt och samarbeten med Röyksopp och bandprojektet La Bagatelle Magique, har Robyn inte givit ut någon ny musik i eget namn sedan 2010 års albumtrilogi “Body talk”. För några månader sedan utlovade hon ett nytt album före årets slut.

Nyheter om de invalda


Abba
Abba håller dörren stängd för en “riktig” återföreningen, men de två nyinspelade låtarna som lanseras i vinter inför gruppens avatarturné kan komma att följas av fler. Det säger Björn Ulvaeus i en färsk intervju med Expressen.

Filmen “Mamma Mia: Here we go again” med tillhörande soundtrack lanserades under juli. Bland de nytolkningar ur Abbas låtskatt som väckt störst uppmärksamhet finns Chers version av “Fernando”. Sångerskan blev så inspirerad att hon bestämde sig för att spela in ett helt album med Abbalåtar. Utgivning är planerad till september och bland låtarna återfinns “Waterloo”, “The winner takes it all” och “Mamma Mia”.

Per Gessle
Per Gessle släpper ny engelskpråkig musik inför höstens “Roxette”-turné. Första smakprovet inför albumet “Small town talk” som kommer i september heter “The finest prize” och är en duett med Helena Josefsson. Kommande skivan består till större delen av engelskspråkiga versioner av det material som under fjolåret gavs ut på skivorna “En vacker natt” och “En vacker dag”. Bland annat kommer nya albumet att innehålla en nyinspelad version av hiten “Småstadsprat”, nu med Nick Lowe som duettpartner

Leila K
Leila K har under sommaren varit ett av dragplåstren till turnén “Vi som älskar 90-talet”. I tidningsintervjuer antyder hon att väntan på ny musik dessutom snart kan vara över: “Jag planerar att fortsätta må bra och förhoppningsvis få spela in en ny skiva”, säger hon till Expressen.

Ebba Grön
Några som sannolikt aldrig kommer att göra ny musik tillsammans är Ebba Grön, men i samband med Thåströms spelning i Fårösund återförenades de tre medlemmarna åtminstone på ett gemensamt fotografi. Twitterkontot @thastromskt fångade det historiska ögonblicket och lade ut följande bild i samband med Gotlandsspelningen.

Sven-Ingvars
Sven-Ingvars gav i början av sommaren ut den helt nya låten “Du och jag” (https://open.spotify.com/track/3Px5lO3X1RCqxuzjetUirV?si=smbBNvCwSYel15aeLq0fPg), producerad av Christoffer Lundquist. Detta är bandets andra singel efter frontfiguren Sven-Erik Magnussons bortgång. Tidigare har man även lanserat en nyinspelning av “Ack Värmeland du sköna”, med Oscar Magnusson som ny sångare.

Nina Persson
Även Nina Persson har hunnit komma ut med nytt material, men det handlar inte om The Cardigans utan om hennes nya projekt Medborgarbandet. På albumet “Vinnaren tar allt” medverkar även Kristin Amparo, Moto Boy och Thomas Öberg.

Lill-Babs
I ett av sommarens program av “Allsång på Skansen” hyllades Barbro “Lill-Babs” Svensson med ett långt potpurri av Sarah Dawn Finer, Ann-Louise Hanson, Nanne Grönvall, Towa Carson, Petra Marklund, Sanna Nielsen och Siw Malmkvist. Malmkvist och Hanson återupptar i dagarna turnén “Tillsammans”, som en hyllning till Lill-Babs.

Jularbofestivalen
Jularbofestivalen i värmländska Järpliden skulle ha arrangerats i helgen, men ställs in på grund av brandrisken. “Säkerheten går före allt”, skriver Södra Finnskoga byalag i ett inlägg på Facebook.

Taubespelen
Även Taubespelen på Orust ställdes in i sommar, på grund av svagt publikintresse. Vid evenemanget, som ägt rum årligen sedan 1995, skulle Bo Sundström ha mottagit Orusts stora Evert Taube-pris på 50.000 kronor.

Taubestipendium
Ett annat Taube-pris går till Annika Norlin. Artisten som framträtt under alias som Hello Saferide och Säkert! tilldelas 2018 års Taubestipendium av Tidningen Vi och Taubesällskapet. Norlin får stipendiet “för att hon har skapat en helt egen berättarstil som med vardaglig samtalston grunnar på vad som händer både mitt i och vid sidan av de stora ögonblicken”.

Ted Gärdestad
Ted Gärdestads “Sol, vind och vatten” i Peter Nordahls nya symfoniska arrangemang lyckades nyligen med konsttycket att fira ett år på Svensktoppen. Låten blir därmed Gärdestads överlägset största framgång någonsin på listan, mer än 20 år efter sin död. På sin 52:a vecka, vilket är den maximalt tillåtna tiden på listan enligt Svensktoppens regelverk, noterades låten för en andraplacering.

Vila i frid …


… Bo Nilsson (1937-2018). “Geniet från Malmberget” är mest känd för sin konstmusik och komponerade till flera stora filmer och tv-serier, däribland Strindbergs “Hemsöborna” och “Röda rummet”. Inom populärmusiken samarbetade han med textförfattare som Cornelis Vreeswijk (“Det finns ju faktiskt telefon”), Lars Forssell och Lennart Hellsing. Tommy Körbergs album “Ravaillac” från 1994 består uteslutande av Nilsson-kompositioner.

… Stefan Demert (1939-2018). En av Sveriges mest folkkära trubadurer, med flertalet stora kommersiella framgångar. Under 1970-talet noterades han för hela nio Svensktoppsplaceringar, varav tre tillsammans med den återkommande duettpartnern Jeja Sundström, som han även levde tillsammans med under flera år. Bland Demerts mest kända låtar återfinns “Balladen om den kaxiga myran”, “Till SJ” och “Anna anaconda”. Han fortsatte att uppträda in i det sista och skrev även två böcker: “Utsikt från en studsmatta” och “Edith Amalia”.

… Björn Barlach (1936-2018). Författare och mångsysslare inom underhållning. Utöver översättningar och bearbetningar av utländska föreställningar samt revytexter till bland andra Kar de Mumma, skrev han en rad sångtexter till Lill Lindfors. Mest känd av dessa är “Musik skall byggas utav glädje”, vars text han skrev tillsammans med Åke Cato till Lindfors egen melodi.

TV- och radiotips


Instrumentalisterna
Dragspelaren Lisa Långbacka leder veckans upplaga av programmet “Instrumentalisterna”.

Allsång på gränsen – Sjuan fredag kl 20.00
Gunilla Backman är gäst i norska “Allsång på gränsen”.

Fråga musikprofessorn – P2 lördag kl 11.00
Mattias Lundberg hörs i vanliga fall i podcasten “Den svenska musikhistorien”, men nu kan man dessutom höra honom och Maja Åström i “Fråga musikprofessorn”.

Jills veranda – SVT1 lördag kl 20.00
“Jills veranda” repriseras under sommaren. Näst på tur är avsnittet med Maxida Märak.

Sommarkrysset”- TV4 lördag kl 20.00
Eagle-Eye Cherry, Jireel, Wiktoria och John Lundvik är veckans artister i “Sommarkrysset”. TV4 lördag kl 20.

Jukeboxen – P4 lördag kl 20.03.
Linda Lampenius och Sonja Aldén leder “Jukeboxen” denna vecka.

Framåt midnatt – P4 lördag kl 22.05.
Markus Krunegård är gäst i Anna Ternheims programserie “Framåt midnatt”.

Sommar i P1- söndag kl 13.00
Sabina Ddumba debuterar som värd för “Sommar i P1” och har utlovat att prata om att följa sin magkänsla.

P2 dokumentär-  söndag kl 14.00
Po Tidholm har producerat ett färskt radioporträtt av Ale Möller, som sänds i “P2 dokumentär”.

Jazzradion – P2 söndag kl 17.00
Arkivmaterial med trombonisten Eje Thelin och en konsertupptagning där Ida Sand, Viktoria Tolstoy och Karin Hammar hyllar Nina Simone är något av innehållet i “Jazzradion”.

Lotta på Liseberg – TV4 måndag kl 20.00
“Lotta på Liseberg” bjuder på följande gästlista: Eric Saade, Pernilla Wahlgren, Malena Ernman och The Poodles.

Allsång på Skansen” –  SVT1 tisdag kl 20.
Tommy Körberg, Blen, Tove Styrke, Samir & Viktor samt Emma Peters och Hanna Dorsin från Grotesco utgör artistuppställningen i “Allsång på Skansen”.

Allsång på gränsen – Sjuan onsdag kl 21.00
Idde Schultz gästar “Allsång på gränsen”.

Sommar i P1 – torsdag kl 13.00
När Adam Taal, mer känd som Adam Tensta, leder “Sommar i P1” kommer programmet att kretsa kring hans mamma som inte längre lever.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 27/7

Siw Malmkvist: Falun

Thåström: Östersund

Lör 28/7

Siw Malmkvist: Örebro

Sven-Ingvars: Uppsala

Thåström: Fredrikstad (NO)

Sön 29/7

Siw Malmkvist: Hammarö

Sven-Ingvars: Rättvik

Tis 31/7

Siw Malmkvist: Trollhättan

Ons 1/8

Merit Hemmingson: Ystad

Siw Malmkvist: Dalsjöfors

Tor 2/8

Nationalteatern: Borgholm

Robyn: Ibiza (ES)