Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-06-08
Nyhetsbrev vecka 23 2018

Fint stipendium till SMHOF

I veckan tilldelades Swedish Music Hall of Fame ett stipendium från stiftelsen Framtiden i Stockholms län. Motiveringen: “För sitt arbete att med populärmusiken som utgångspunkt stärka ungas förståelse för Sveriges moderna historia”. Stipendiet på 160.000 kronor mottogs av vår vd Charlotte Wiking.

Ledstjärnan för Swedish Music Hall of Fame är att berätta Sveriges moderna historia genom dess musik. En av våra viktigaste målgrupper är grundskoleelever och vår strävan är att, med musikens hjälp, väcka intresse och skapa förståelse för landets utveckling under de senaste 100 åren.

Vår övertygelse är att få saker kan få oss att associera till svunna tider så som ljud kan. På samma sätt som varje generation formas av sin tids populärmusik, säger också varje låt någonting om tiden då den skapades. Texter och ordval kan vittna om aktuella händelser eller språkets utveckling, instrumenteringen ger en ledtråd om tidens ljudideal och inspelningens kvalitet och karaktär skvallrar om teknikens framsteg och begränsningar.

Vi anser att populärmusikens utveckling i mångt och mycket fungerar som en spegel av det svenska samhället och att denna utgångspunkt kan vara ett inspirerande sätt att väcka intresse och förståelse för vårt lands moderna historia. Sedan en tid tillbaka arbetar vi med att ta fram ett ämnesöverskridande pedagogiskt program riktat till grundskolan. Det ekonomiska tillskott som detta stipendium innebär kommer att användas till att utveckla detta projekt.


Nyheter om de invalda

Lill-Babs
Lill-Babs tilldelas 2018 års kärlekspris i kategorin “kärleksspridare”. Det är första gången någon får priset postumt. Kärlekspriset instiftades 2014 av transaktivisten Maria Hansson. Årets pris, i sammanlagt fem olika kategorier, kommer att delas ut på lördag, den 9 juni, i samband med Söderhamns pridefestival.

Broder Daniel
Ett av Sveriges mest kända konstverk, stenen “Spela Shoreline”, som fram till nyligen stått i Slottsskogen i Göteborg, finns sedan en tid tillbaka att beskåda på Statens centrum för arkitetur och design (ArkDes) på Skeppsholmen i Stockholm. Den unika Broder Daniel-hyllningen ingår i utställningen “Public luxury” som pågår fram till januari 2019.

Sven-Ingvars
Originalgitarristen Ingvar Karlsson återförenades med Sven-Ingvars när bandet återvände till Sandgrundsudden i Karlstad i veckan. Karlsson, som fyllde 80 år tidigare i år, lämnade Sven-Ingvars för några år sedan för att trappa ner. Även Tomas Andersson Wij var gästartist under bandets konsert på hemmaplan. Spelningarna på Sandgrund var under flera decennier en stående tradition, men årets konsert var Sven-Ingvars första på platsen sedan 2006.

Gyllene Tider
Gyllene Tider har släppt en officiell video till sin VM-låt “Bäst när det gäller”.


TV- och radiotips

“P4 Live” – Sweden Rock Festival
“P4 Live” sänder direkt från Sweden Rock Festival. P4 fredag kl 19.06 och lördag kl 18.30 respektive 23.07.

“P2 dokumentär” – Alf Hambe
“P2 dokumentär” handlar denna vecka om av Alf Hambe. P2 lördag kl 12.03.

“P4 Musik” – Sweden Rock Festival
Även “P4 Musik” sänder från Sweden Rock Festival. P4 lördag kl 21.03.

Bingolotto – TV4 söndag kl 18.
Streaplers och DJ Gloria, Sveriges kanske äldsta discjockey, gästar

Dags för andra delen av konserten med Björn Skifs och Tommy Körberg. TV4 måndag kl 20.

Polar Music Prize – TV4 torsdag kl 20.
Årets Polar Music Prize delas ut i veckan. Pristagarna Metallica och Afghanistan National Institute of Music hyllas av bland andra Loney Dear, Ghost, Candlemass, Dennis Lyxcén och Mikkey Dee.

Esbjörn Svensson – SVT1 torsdag kl 22.50.
Filmen om Esbjörn Svensson repriseras.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 8/6

Monica Dominique: Stockholm

Jussi Björling-stipendiet delas ut: Solna

Lör 9/6

Yngwie Malmsteen: Toronto (CA)

Entombed A.D.: Oviedo (ES)

Tor 14/6

Thåström: Bergen (NO)

Entombed A.D.: Gräfenhainichen (DE)