Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-05-24
Nyhetsbrev vecka 21

Nytt om Robyns kommande album

Ett mjukare sound, med influenser från Prince, Michael Jackson och Janet Jackson. Så beskriver Robyn hur hennes kommande album låter. Denna gång står hon även i högre grad än tidigare själv för inspelningsproduktionen.

I veckan gav Robyn en längre intervju inför publik under Red Bull Music Festival i New York. Utfrågaren Kindness täckte in stora delar av Robyns karriär under den mer än en timme långa programpunkten, men det som lämnade störst avtryck var diskussionen om det kommande albumet, hennes första sedan 2010, och att en av låtarna, “Honey”, spelades upp inför publiken.

Senare samma kväll gjorde Robyn även ett överraskningsframträdande under den fest som anordnats till hennes ära, “This party is killing you”. Förutom ett dj-set, bjöd hon publiken på en liveversion av låten “Love is free” som hon gav ut 2015 som en del av projektet Robyn & La Bagatelle Magique.

Hela intervjun med Robyn går att se i efterhand här.


Nyheter om de invalda

Lill-Babs
På måndag begravs Barbro “Lill-Babs” Svensson i Järvsö. Dagen före anordnas en minnesgudstjänst som är öppen för allmänheten i Storkyrkan i Stockholm. Minnesstunden sänds i TV4, som förändrar sin tablå och bland annat flyttar Nyheterna till systerkanalen Sjuan för att hedra Lill-Babs. Direktsändningen på TV4 Play inleds klockan 14.30, medan tv-sändningen sker på kvällen klockan 18.30.

Lill-Babs kommer även att hyllas av Carola under Kanal 5:s “Mammagala” på söndag. Carola kommer att sjunga ett av Lill-Babs paradnummer, “Du publiken” med text av Barbro Hörberg.

Benny Andersson
Benny Andersson är en av artisterna som uppträder när Feministiskt initiativ firar Mors dag på Mariatorget i Stockholm på söndag. Konserten inleds klockan 13 och förutom Andersson spelar även Malena Ernman och Kajsa Grytt.

Europe
Europes tidigare gitarrist Kee Marcello är ett av affischnamnen under festivalen “Tillbaka till 80-talet” som arrangeras på Zinkensdamms idrottsplats i Stockholm på lördag. Han delar scen med svenska artister som Lili & Susie, Lustans Lakejer, Noice och Tone Norum, men också utländska akterna Nik Kershaw och Slade.

Ulf Lundell 
Ulf Lundell antyder att en ny turné kan vara på gång. I en intervju i tidningen Sex som gjordes i samband med lanseringen av nya romanen “Vardagar”, säger Lundell att han “bokat tio ställen” under hösten för att framföra materialet från senaste albumet “Skisser”. Han öppnar dock för att han själv kommer att blåsa av hela arrangemanget innan det ens hunnit börja. Lundell slutförde sin avskedsturné 2015.

Thåström
Den norska festivalen Norwegian Wood ställs in 2018, men Thåström kommer ändå att spela i Oslo på angivet datum, den 15 juni. Ny plats blir Sentrum Scene.

OweThörnqvist
OweThörnqvist har startat en egen Youtube-kanal .På “Owetuben” kommer under året intervjuer och klipp att laddas upp, bland annat om olika låtars tillblivelse. Här är ett smakprov om “Dagny” och “Wilma”.

Ted Gärdestad
Årets Ted Gärdestad-stipendium, som instiftades av Janne Schaffer och Kenneth Gärdestad 1997 för att “stödja unga och oetablerade låtskrivare”, delas ut på söndag. Stipendiaten detta år är Fanny Hultman, som ger ut musik under namnet F.N.Y.  De 40.000 kronorna ur Ted Gärdestads minnesfond delas ut på Berwaldhallen i Stockholm på söndag i samband med en hyllningskonsert till Gärdestads musik. En konsert ges även på fredagskvällen.

Sven-Ingvars
En stolt värmländsk tradition lever vidare. Under många år var Sven-Ingvars konserter på Sandgrundsudden i Karlstad ett stående sommarinslag och nu står det klart att den “nya” upplagan av bandet kommer att spela där även i år. Årets konsert sker den 5 juni, i samband med den lokala uttagningen till Sveriges Radios musiktävling “P4 nästa”.


Vila i frid …

Ulla Sallert (1923-2018). En av Sveriges största artister inom operett och musikal genom alla tider. Oscarsteatern i Stockholm blev något av hennes hemmascen, där hon spelade föreställningar som “My fair lady”, “Annie get your gun”, “Oklahoma” och “Kiss me, Kate”, men karriären tog henne även till några av världens största scener; hon gästspelade flera gånger på Volksoper i Wien och är än i dag den enda svensk som fått en huvudroll specialskriven för sig i en Broadway-uppsättning – “Ben Franklin in Paris” med premiär 1964.

Sallert gjorde sin sista roll i början av 00-talet och ingick även i ensemblen 2006 under Oscarsteaterns 100-årsjubileumsföreställning. Genom åren medverkade hon i en rad film- och skivproduktioner.


TV- och radiotips

”P4 Live”  – fredag kl 19.06 och 20.06.
“P4 Live” sänder denna vecka konserter med Moneybrother respektive Miriam Bryant. P4 fredag kl 19.06 och 20.06.

“Sverige” – SVT1 lördag kl 19.
Daniel Boyacioglu är aktuell med ny musik och intervjuas  i “Sverige”.

”Musikens atomer” – P4 söndag kl 8.05
I programserien “Musikens atomer” fördjupar man sig i hiphopens bakgrund och element.

Mammagalan – Kanal 5 söndag kl 20
På Mors dag arrangeras Mammagalan, med bland andra Carola bland artisterna.

Bingolotto – Sjuan söndag kl 18.
Grupperna Quest och Sjömila är gäster i Bingolotto.

Diggiloo – TV4 torsdag kl 20
Det bästa från 2017 års Diggiloo-turné visas i två entimmesprogram, varav det första sänds denna vecka. Bland artisterna återfinns Tommy Nilsson, Wiktoria, Charlotte Perrelli och Jessica Andersson.

”Söndagsintervjun” – Siw Malmkvist
Har du inte hört Siw Malmkvists medverkan i Sveriges Radios “Söndagsintervjun” bör du definitivt lyssna här.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 25/5

Hyllningskonsert till Ted Gärdestad och Abba: Stockholm

Lör 26/5

Monica Dominique: Ystad

Hyllningskonsert till Ted Gärdestad och Abba: Stockholm (x2)

Kee Marcello: Stockholm.

Sön 27/5

Benny Andersson: Stockholm

Minnesgudstjänst för Lill-Babs: Stockholm/TV4

Carola: Mammagalan (Kanal 5)