Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-05-10

Nyhetsbrev vecka 19 2018: Lill-Babs sista show tv-sänds

SVT sänder i veckan föreställningen “Tillsammans” med Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Inspelningen är gjord under trions allra sista gemensamma framträdande, i Karlstad den 26 november 2017.

Förutom konsertbilder blir det intervjuer med de tre artisterna och återblickar på deras respektive karriärer. Programmet sänds i SVT1 på onsdag klockan 20 och kommer i nuläget inte att tillgängliggöras på SVT Play i efterhand. Lill-Babs dog den 3 april i år efter en kortare tids sjukdom.

Nyheter om de invalda

 • Europe har turnerat över så gott som hela världen, men i veckan inleder gruppen sin första Australienturné någonsin. Premiären blir i Perth på onsdag och på vägen dit passar man även på att ge en konsert i Indonesien.
 • Neneh Cherry är tillbaka på scenen. I sommar har hon bokat in en spelning på Midi-festivalen i franska Hyères. Den 21 juli är datumet som gäller.
 • Abba är hetare än på många år efter nyheten om att gruppen spelat in två nya låtar. I veckan invigdes också en ny utställning på Abba The Museum i Stockholm, med fokus på tiden efter 1982: “Chess”, “Kristina från Duvemåla”, “Mamma Mia” och en rad soloprojekt. I samband med detta släpps även dubbel-CD:n “After Abba”.
 • En ny bok om Nationalteatern har nyligen kommit ut i handeln. “Nationalboken” är skriven av de tidigare medlemmarna Lars Jacob Jakobsson och Peter Wahlqvist och fokuserar på själva teaterdelen av ensemblens historia. Nationalteatern bildades som en fri teatergrupp 1969 och gjorde sig kända bland annat för sitt sätt att inkludera musik i sina föreställningar. 1980 bröt sig Nationalteaterns Rockorkester ur teatern som en renodlad musikgrupp och sedan dess har bandet och ensemblen ofta fungerat parallellt med varandra,vilket skapat viss förvirring.
 • Yngwie Malmsteen har så smått börjat planera inför hösten. Tre konserter i oktober är annonserade på artistens hemsida: två i Chicago och en i Fort Lauderdale.
 • Entombed A.D., en av de två konstellationer som är sprungna ur SMHOF-invalda Entombed, har fyllt turnékalendern rejält och bland annat blir det många chanser för den som vill se gruppen i Sverige. LG Petrov och hans band besöker i sommar och höst Norrköping, Borlänge, Kiruna, Göteborg, Sundsvall, Uppsala, Gävle och Eskilstuna.
 • Slutligenett stort tack igen till alla som gjorde årets invalsceremoni till Swedish Music Hall of Fame till ett minne för livet. Här kan du höra P3 Musikguidens specialpodd om SMHOF och här  kan du se intervjun med Joey Tempest i TV4:s “Nyhetsmorgon”. Välkommen också att besöka vår nya Hall of Fame-utställning på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Här kan du se de invalda i veckan

Lör 12/5
Europe: Boyolali (ID)

Tis 15/5
Owe Thörnqvist: Stockholm
Musik från en no go-zon (med Salla Salazar): Stockholm

Ons 16/5
“Siw, Lill-Babs och Ann-Louise”: SVT
Owe Thörnqvist: Stockholm
Musik från en no go-zon (med Salla Salazar): Stockholm
Europe: Perth (AU)

TV- och radiotips

 • Enkonsertupptagning från 2014 med Adolphson & Falk sänds i “P4 Live” denna vecka. P4 fredag kl 20.06.
 • I veckans “Jukeboxen” bjuds vi på ett musikaliskt samtal mellan Jojje Wadenius och Tommy Körberg. P4 lördag kl 19.03.
 • Finaldags i Eurovision Song Contest. SVT 1 lördag kl 21.
 • I år är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes. Ett porträtt av den älskade sångerskan sänds i P2 söndag kl 14.
 • I Bingolotto blir det både “Världens snabbaste allsång” under ledning av Ola Selmén och Nic Schröder och musik med Bjärnums Casinogäng som består av bland andra Hasse Andersson och Magnus Bäcklund. TV4 söndag kl 18.
 • En återblick på det bästa från vinterns Musikhjälpen från Umeå, med bland andra Molly Sandén som programledare. SVT1 tisdag kl 21.
 • På Birgit Nilssons 100-årsdag ägnar SVT stora delar av kvällen åt sångerskan. Först dokumentären “Stämband av stål”, följt av en direktsänd hyllning från Göteborgsoperan. SVT2 torsdag med start kl 19.
 • Vi missade att tipsa om den fina dokumentären “Hertigen och Organismen” förra veckan, men den finns som väl är på SVT Play.