Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-05-04

Nyhetsbrev vecka 18 2018: Sju nyinvalda i Swedish Music Hall of Fame

Igår presenterades 2018 års invalda i Swedish Music Hall of Fame i våra nya utställningslokaler på Scenkonstmuseet: Broder Daniel, Marie Bergman, Kai Gullmar, Ted och Kenneth Gärdestad, Doris, Europe och Titiyo. Sammanlagt har därmed 46 musikskapare förärats en plats i Hall of Fame.

I samband med presskonferensen invigdes också Swedish Music Hall of Fames nya lokaler. På Scenkonstmuseet i Stockholm kan du nu ta del av en permanent utställning som hyllar svensk populärmusiks största genom tiderna. Med ett tidsspann från 1920-talet och framåt och med en genrebredd från Calle Jularbo till Entombed, via Sven-Ingvars och Robyn hoppas vi att du ska hitta både gamla och nya favoriter att djupdyka i.

Flera av de invalda artisterna och deras anhöriga har även bidragit med föremål till utställningen. Se John Norums pris för bästa gitarrist under Rock-SM 1982, Jussi Björlings välstämplade pass, Sveriges första guldskiva (Alice Babs och Charlie Normans “Käre John”) bland mycket annat.

De nyinvalda hyllades under torsdagskvällen under en ceremoni i Scenkonstmuseets konsertsal, där bland andra Miriam Bryant, Titti Sjöblom, Eric Gadd och Timo Räisänen tolkade låtar ur de invalda artisternas repertoarer. Vi tackar samtliga inblandade för en underbar kväll tillsammans.


Nyheter om de invalda

 • Ingen kan väl ha missat att Abba spelat in ny musik. De två låtarna “I still have faith in you” och “Don’t shut me down” kommer att lanseras senare i år, i samband med ett specialprogram om gruppen som samsänds av BBC och NBC. Huruvida något svenskt tv-bolag kommeratt direktsända programmet är inte klart i nuläget. De två nya låtarna kommer också att ingå i den avatar-turné som bandet sjösätter under 2019. Nyheten om Abbas återförening har varit en världsnyhet under veckan som gått.
 • Bråda dagar för Björn Ulvaeus och Benny Andersson. I veckan hade även “Chess” nypremiär i London. Musikalen, som hade urpremiär i samma stad 1986, spelas endast fram till början av juni.
 • Angåendede nyinvalda vill vi uppmärksamma att Titiyo i sommar uppträder på Mosebacketerrassen i Stockholm den 13 augusti med nytt material. Europe är mer eller mindre ständigt på turné; närmast väntar Australien, men tre Sverigespelningar är inbokade: i Borlänge den30 juni, Karlskrona den 14 juli och Stockholm den 31 augusti.

Här kan du se de invalda i veckan

Sön 6/5
Eva Dahlgren: Stockholm (x2)

Tis 8/5
Musik för en no go-zon (med Salla Salazar): Stockholm

Ons 9/5
Musik för en no go-zon (med Salla Salazar): Stockholm


TV- och radiotips

 • Podcasten “Musikguiden i P3” kommer denna vecka helt och hållet att ägnas åt Swedish Music Hall of Fame i allmänhet och Broder Daniel i synnerhet. Avsnittet släpps på fredag klockan 7 på plattformar där poddar finns.
 • AnnaTernheim leder programserien “Framåt midnatt” som denna gång gästas av Veronica Maggio. P4 fredag kl 23.07.
 • “P3 Musikdokumentär” handlar denna vecka om Zara Larsson. P3 lördag kl 17.03.
 • Alcazar gästar Go’kväll. SVT1 lördag kl 18.15.
 • Reportage om Steso Songs i “Sverige”. SVT1 lördag kl 19.
 • Final i Stjärnornas stjärna. Ola Salo och Casper Jarnebrink gör upp om vem som är Sveriges mest mångsidiga artist genom att bland annat tolka varandras låtar. TV4 lördag kl 20.
 • I “Studio Eurovision” får du förhandssnacket inför årets Eurovision Song Contest i Lissabon. SVT1 söndag och tisdag kl 20.
 • Första semifinalen av Eurovision Song Contest sänds sedan på tisdag. Svenska låtskrivare ligger bakom bidragen från Cypern, Azerbajdzjan, Bulgarien, Finland och Österrike. SVT1 tisdag kl 21.
 • I andra semifinalen går Benjamin Ingrosso ut med startnummer 15 av sammanlagt 18 låtar. Svenska låtskrivare ligger dessutom bakom bidragen från Moldavien, Danmark, Polen och Malta. SVT1 torsdag kl 21.