Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-04-27

Nyhetsbrev vecka 17 2018: Äntligen dags för årets inval

Torsdagen den 3 maj är det äntligen dags att avslöja vilka 2018 års invalda musikskapare i Swedish Music Hall of Fame är. Detta kommer att ske vid en presskonferens på Scenkonstmuseet i Stockholm klockan 11. Juryn har detta år bestått av Anna Charlotta Gunnarson (ordförande), Kerstin Behrendtz, Lars Nylin, Tara Moshizi och Fredrik Strage.

Invalen till Swedish Music Hall of Fame började 2014, när bland andra Abba, Roxette, The Latin Kings, Monica Zetterlund och Stina Nordenstam valdes in i det exklusiva sällskapet. Genom årliga inval har till dags dato 39 musikskapare förärats denna hedersutmärkelse och nu är det alltså dags igen.

För att komma i fråga för inval till Swedish Music Hall of Fame måste musikskaparen ha gjort bestående insatser och haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling. Skivdebuten måste ligga minst 20 år tillbaka i tiden. Juryn består av landets främsta musikjournalister och sammansättningen förändras löpande.

I samband med årets inval öppnar vi också vår nya Hall of Fame-utställning på Scenkonstmuseet i Stockholm, där du som besökare kan ta del av information,  hyllningsfilmer och föremål kopplade till de invalda musikskaparna. Utställningen öppnar för allmänheten fredagen den 4 maj.

Nyheter om de invalda

 • Tidigare Latin Kings-medlemmen Salla Salazar och hans bror Masse har tilldelats årets KP Arnoldsonpris mot främlingsfientlighet och rasism. Mångkulturellt centrum i Botkyrka står bakom priset som kommer att överräckas till bröderna Salazar i Hallunda folkets hus under fredagen.

 • Den queere Karl Gerhard” är temat för det senaste avsnittet av podcasten Snedtänkt. Programledare är Kalle Lind och Matilda Magnusson från Karl Gerhard-sällskapet är gästexpert.

 • Eva Dahlgren är också podcastaktuell. I den nya Spotifypodden “Med på noterna” samtalar hon med Kakan Hermansson, bland annat om hur hennes röst har utvecklats med åren.

 • I ett uttalande till Abbas fanclub har Björn Ulvaeus avslöjat att premiären för “Mamma Mia: Here we go again” kommer att hållas på Eventim Apollo i London den 16 juli. Huruvida det bli någon officiell galapremiär även i Sverige är inte kommunicerat ännu.

 • Per Gessle har annonserat att sommarens Halmstad-konsert kommer att ges ut på dvd. Bland annat innehåller spelningen två duetter med Lars Winnerbäck.

Här kan du se de invalda i veckan

Sön 29/4Eva Dahlgren: Göteborg

Tor 3/5 

Invalsceremoni Swedish Music Hall of Fame 2018

Vila i frid …

… Tim ”Avicii” Bergling (1989-2018). Förra veckan nåddes vi av budet om Tim Berglings tragiska bortgång. Han blev bara 28 år gammal. I dagarna har en hel musikvärld sörjt EDM-pionjären: kyrktorn har spelat hans musik, en manifestation på Sergels torg i Stockholm samlade tusentals människor och minnesord har kommit från bland andra Madonna, Tïesto, David Guetta och Steve Angello. Även svenska hovet har uttalat sig, genom prins Carl Philip.

Tim Bergling slog igenom stort under namnet Avicii med låten “Levels” 2011. Efter att ha ägnat sig åt renodlad elektronisk dansmusik under sina första år, förvånade han många när han på debutalbumet “True” 2013 experimenterade med inslag av country, folk och blues. Under åren samarbetade han med så skilda artister som Madonna, Joakim Berg, Coldplay och Wyclef Jean. Till Eurovision Song Contest i Malmö 2013 skrev han öppningsnumret “We write the story” tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Efter stora hälsoproblem valde Avicii att sluta turnera 2016, vilket skildras i den starkt drabbande dokumentären “True stories”. Sista spelningen gjordes på legendariska Ushuaïa på Ibiza den 28 augusti samma år. Sexspårs-EP:n “Avīci(01)” med hiten “Without you” kom i augusti 2017 och planer fanns för fler släpp under året. Hur det blir med dessa är i nuläget oklart.

Vi på Swedish Music Hall of Fame sänder våra varmaste tankar till Tim Berglings anhöriga.

TV- och radiotips

 • Kajsa Grytt är aktuell med ny musik och gästar Go’kväll. SVT1 fredag kl 18.45.

 • P4 Live sänder konserter med Uno Svenningsson respektive Janice. P4 lördag kl 19.06 och 20.06.

 • Dregen och Nicke Andersson leder veckans Jukeboxen. P4 lördag kl 19.03.

 • Ett porträtt av Olle Adolphson i två delar sänds i repris. P2 lördag kl 12.03 och söndag kl 14.

 • Tre artister är kvar i Stjärnornas stjärna: Ola Salo, LaGaylia Frazier och Casper Janebrink. Veckans två musikaliska teman är disco och svensk visa. TV4 lördag kl 20.

 • Söndagens Bingolotto gästas av både Orsa Spelmän och Tina Ahlin. TV4 söndag kl 18.

 • P4 Live på tisdag sänder konserter med Måns Zelmerlöw respektive First Aid Kit. P4 tisdag kl 16.03 och 19.03.

 • Många musikrepriser i SVT under tisdagen: Jerry Williams avskedskonsert kl 12 i SVT2, konsert med Nanne Grönvall, Brolle och The Boppers i SVT1 kl 18.45 och ett reportage om Måns Zelmerlöw om året efter Eurovision-segern i SVT2 kl 00.15.

 • Artisterna som uppträder på galan “Världens viktigaste kväll” är Tomas Andersson Wij, Uno Svenningsson, Mia Skäringer Lazar, Oscar Zia, Darin och Molly Sandén. TV4 tisdag kl 20.

 • Dokumentären “True stories” om Avicii finns att ta del av på SVT Play.