Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-04-06

Nyhetsbrev vecka 14 2018: Tack för musiken Lill-Babs

Swedish Music Hall of Fame har sorg. Barbro “Lill-Babs” Svensson har lämnat oss. En av Sveriges största artister alla kategorier har gått ur tiden.

Lill-Babs upptäcktes av skivbolagsmannen och orkesterledaren Simon Brehm 1954 efter att ha radiodebuterat med låten “Min vän Spiken”. Hennes stora genombrott kom med Stikkan Andersons “Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” 1959 och sedan följde en rad skivframgångar både i Sverige och Tyskland under många år.

Hon har gjort en mängd krogshower och scenföreställningar och samarbetat med textförfattare som Barbro Hörberg och Lars Forssell. De senaste åren turnerade hon med föreställningen “Tillsammans – 183 år på scen” med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist.

En av Lill-Babs många succéer var när hon spelade titelrollen i Karin och Åke Falcks uppsättning av musikalen “Annie get your gun” på Scandinavium i Göteborg 1974. Den som har upplevt Lill-Babs framföra “Det är få kvällar som showkvällar” glömmer det aldrig. Hennes totala närvaro i texterna och i kommunikationen med publiken var i absolut världsklass. Den artist finns inte som inte har något att lära av Lill-Babs sätt att inta en scen.

Vi är mycket stolta och glada över att ha Barbro som en av våra invalda musikskapare i Swedish Music Hall of Fame. Upplevelserna vi fick dela tillsammans i samband med invalsceremonin den 22 mars förra året bär vi med oss som ljusa minnen. Barbros tacksamhet och – ja, faktiskt – genuina förvåning över att just hon valts ut bland alla svenska musiker vittnar om den ödmjukhet som präglade henne.

Eftersom det är hemligt även för de invalda själva vilka andra musikskapare som föräras en plats i Hall of Fame tillsammans med dem, är det alltid spännande att se hur de reagerar när de träffas före presskonferensen. Den respekt alla kände för Barbro som person och yrkeskvinna var mycket påtaglig och hon blev den givna mittpunkten. Looptroop Rockers lade i veckan upp den här bilden på sig själva och Lill-Babs från dagen i Stockholm.

Barbro hade tackat ja till att vara hemlig gästartist på vårt popquiz på Södra Teatern någon gång i framtiden. Tänk er: att quizza med sina vänner en helt vanlig tisdagskväll och så kommer Lill-Babs och sjunger några av sina låtar som en överraskning. Vi är egentligen inte särskilt förvånade över att hon ville komma dit och göra det. Sådan var Barbro.

Men vi kan ändå inte låta bli att förundras över att en artist med den meritlistan ens överväger att tacka ja till ett så förhållandevis litet gig. Vi skulle bara få ihop våra kalendrar, och det var inte det lättaste eftersom hon jobbade in i det sist.

Vi är säkra på att det hade blivit ännu en underbar kväll tillsammans, Barbro. Tack för att vi fick lära känna dig. Vi saknar dig här hos oss.

Nyheter om de invalda

 • Gyllene Tider återförenas för att göra Sveriges officiella låt inför herrarnas fotbolls-VM i sommar. På låten “Bäst när det gäller”, som kommer ut i maj, gästas bandet av Linnea Henriksson. Några uppgifter om eventuella konserter finns inte för tillfället.
 • Nationalteatern är temat för det senaste avsnittet av Kalle Linds podcast Snedtänkt. Ingen mindre än Med Reventberg gästar.
 • Magnus Uggla ger ut sina memoarer i höst. Boken har fått titeln “Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen” och ges ut av Norstedts. “Det ska sägas att egentligen ogillar jag böcker skarpt”, säger Uggla i ett pressmeddelande.
 • “Dansa samba med mig” heter en föreställning där dansare under ledning av Tobias Karlsson tolkar Cornelis Vreeswijks musik på ett nytt sätt. På söndag gästar de Bingolotto för att visa utdrag ur föreställningen. TV4 klockan 18.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 6/4

Sven-Ingvars: Kalmar

Nationalteatern: Linköping

Lör 7/4

Sven-Ingvars: Växjö

Nationalteatern: Karlstad

Tor 12/4

Sven-Ingvars: Karlstad

TV- och radiotips

 • Albin Lee Meldau gästar Go’kväll. SVT1 fredag kl 18.45.
 • Filmen “Ingen tid för kärlek” om Johnny Bode visas äntligen på tv. SVT2 fredag kl 20.
 • Lill-Babs hyllningsprogram från första säsongen av Så mycket bättre repriseras. I programmet tolkades hennes låtar av Lasse Berghagen, Petra Marklund, Petter, Thomas Di Leva, Plura Jonsson och Christer Sandelin. TV4 fredag kl 22.50.
 • Nya programmet P3 Musikdokumentär porträtterar Oskar Linnros. P3 lördag kl 17.03.
 • Janice är musikgäst i lördagens Go’kväll. SVT1 lördag kl 18.15.
 • Till minne av Lill-Babs sänds en repris från 2016 när hon ledde programmet Jukeboxen och gästades av Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist. P4 lördag kl 19.03.
 • Ace Wilder och Linda Pira är utslagna ur Stjärnornas stjärna. De sex artister som är kvar tävlar på temat soul denna gång. TV4 lördag kl 20.
 • Ännu mer Lill-Babs blir det när programmet Svenska ikoner porträtterar den nyligen bortgångna sångerskan. P4 söndag kl 12.03.