Tillbaka till nyhetsöversikt
2018-03-30

Nyhetsbrev vecka 13 2018: Hall of Fame slår upp portarna

Äntligen blir de invalda musikskaparna i Swedish Music Hall of Fame förärade med ett eget hyllningsrum. Vi hoppas att ni vill komma och ta del av utställningen när den öppnar i maj.

Första invalet till Swedish Music Hall of Fame skedde 2014 och hittills har de invalda uppmärksammats i anslutning till Abba the Museum, men nu kan vi äntligen ge de hittills 39 musikskaparna i sällskapet en helt egen plats.

Det är på Scenkonstmuseet på Sibyllegatan i Stockholm som musikhistoria skrivs, när de främsta inom svensk populärmusik under de gångna 100 åren föräras ett eget Hall of Fame-rum. Som besökare kommer du att kunna ta del av hyllningsfilmer med underbara arkivklipp, biografier och exklusiva föremål kopplade till artisterna.

Vår nya permanenta utställning öppnar den 3 maj. Samma dag offentliggörs också vilka 2018 års invalda musikskapare är. Dessa går alltså rakt in i det nya Hall of Fame-rummet, vid sidan av Siw Malmkvist, Cornelis Vreeswijk, Robyn och de andra som är invalda sedan tidigare.

Nyheter om de invalda

 • Årets Jussi Björling-stipenidum går till barytonen Karl-Magnus Fredriksson. Stipendiesumman är på 100 000 kronor och delas ut i samband med en galaföreställning på Ulriksdals slottsteater den 8 juni.
 • Är du medlem i Abbas officiella fanclub har du den 6 maj chansen att få Kronbergs ateljé på Skansen, där omslagsfotot till sista albumet “The visitors” togs. Detta sker i samband med klubbens Abba-weekend i Stockholm där även quiz och ett besök av gitarristen Lasse Wellander står på programmet.
 • Eva Dahlgrens konsert i Stockholm sålde slut direkt. Nu har hon satt in en extrakonsert på eftermiddagen den 6 maj.
 • Har du alltid drömt om att vara med i en musikvideo med Per Gessle, har du chansen nu. Filma dig själv när du spelar bordtennis och/eller sjunger med i nya låten “Name you beautiful” och skicka till tabletennis@gessle.com.
 • Magnus Uggla gästade Nyhetsmorgon i veckan och berättade om sin nya show.

Här kan du se de invalda i veckan

Fre 30/3

Sofrito (med DJ Salla): Stockholm

Ons 5/4

Sven-Ingvars: Göteborg

Tor 6/4

Nationalteatern: Linköping

Sven-Ingvars: Kalmar

Vila i frid …

… Jerry Williams(1942-2018). En av Sveriges största rocksångare någonsin har gått ur tiden. Ingenting beskriver Jerrys kärlek till musiken lika bra som det faktum att han efter avslutad avskedsturné insåg att pensionärslivet inte var för honom, varpå han satte upp showen “Man måste få lira”.

Erik Fernström tog tidigt artistnamnet Jerry Williams och blev sångare i The Violents 1962. Rock’n’Roll har alltid varit kärnan i hans artisteri, med “I can jive” och “Git it” som några av hörnstenarna i repertoaren. Men han har även gjort starka tolkningar av John Lennons “Working class hero” och Ted Ströms “Vintersaga”.

I slutet av 1980-talet inledde han ett samarbete med låtskrivartrion Norell/Oson/Bard och fick hits som “It started with a love affair” och “Who’s gonna follow you home?”. Sista albumen “Alright” och “Ghost rider” hyllades av recensenterna som några av hans bästa.

TV- och radiotips

 • P4 Live sänder en konsertupptagning med Jack Vreeswijk och CajsaStina Åkerström. P4 fredag kl 19.03.
 • Ett porträtt av nyligen bortgångne Rikard Wolff visas på långfredagen. SVT2 fredag kl 20.
 • Programmet Jukeboxen sänder en repris från när Jerry Williams var programledare. P4 lördag kl 19.03.
 • Stjärnornas stjärna har hårdrockstema denna vecka. TV4 lördag kl 20.
 • Ann-Louise Hanson porträtteras i programmet Svenska ikoner. P4 söndag kl 12.03.
 • Sonja Aldén och Andreas Weise gästar Bingolotto. TV4 söndag kl 18.
 • Ännu mer Jerry Williams, när ett radioporträtt av artisten repriseras. P4 måndag kl 10.03.
 • Och på annandagen visar SVT Jerry Williams avskedsshow. SVT2 måndag kl 17.