1980-talet

Synthesizern slår igenom. Grupper som Ratata och Lustans Lakejer vänder sig mot proggrörelsens dogma och lägger stor vikt vid utseende och estetik. Frasen ”Revolt into style” blir ett ledord för decenniet. Engelska The Face blir den viktigaste tidningen. Språkvårdare diskuterar i flera år hur man bör stava till synthare.

 

Hösten 1981 startar MTV i USA och ritar om hela musikkartan. Musikvideon blir det nya skyltfönstret för artister. Att det kalla kriget sjunger på sin sista vers speglar estetiken i videorna. Det kastas långa skuggor, zoomas in på statyer. Samtidigt som axlarna blir bara bredare. När Michail Gorbatjov 1985 väljs till ordförande i Sovjetunionen inleds reformer som leder fram till att Berlinmuren rivs 1989.

 

1982 släpper ABBA sina två sista singlar. Året efter drabbas Sverige av stormvinden Carola, en unik sångerska och artist, som debuterar med vad som blir det mest säljande albumet i svensk historia, ”Främling”.

 

Michael Jackson, Madonna och Prince blir decenniets mest tidstypiska och tongivande artister. Även rockartister som Bruce Springsteen experimenterar med synthesizer och dansrytmer i ”Dancing in the dark”. Live Aid 1985 blir inte bara en manifestation för välgörenhet, utan för suggestionen i stadionkonserter. 50 000 människor vinkar till sig själva på teveskärmar.

 

På gräsrotsnivå i Sverige sjunger Kenta ”Just i dag är jag stark” och Hasse Andersson Kvinnaböske Band ställer den eviga frågan: ”Får man ta hunden med sig in i himlen?”

 

På svenska skolgårdar gäller i stället: ”Är du synthare eller hårdrockare?”  Grupper som Iron Maiden, Accept och Metallica gör hårdrock till en ny folkrörelse i Sverige.

 

Sverige fostrar hårdrockens egen Paganini i form av Yngwie J. Malmsteen. Europe släpper ”The Final Countdown” som blir etta i 26 länder och än i dag spelas på alla stora idrottsevenemang som VM-finaler och Super Bowl. Roxette prickar in fyra ettor på Billboardlistan i USA.  ”It must have been love” blir en evergreen.

 

Parallellt blir hiphop den stora gatumusiken. I samband med att Run-D.M.C och Public Enemy albumdebuterar inleds genrens ”the golden age”. Att rappa blir en ny uttrycksform. Skivtallrikar blir ett nytt instrument. Discjockeyer, ständigt på jakt efter nya ljud, lägger under 1980-talets sista år även grunden till house och techno, genrer som kommer att prägla populärmusiken i 30 år framåt.