1970-talet

Fram till december 1969 hade Sverige bara en enda tv-kanal. När TV2 startade fick den en stämpel som vänstervriden, något som heller aldrig dementerades. Kanalen drevs de första åren i samma anda som den vänsterrörelse som efter studentupproren 1968 växte sig mycket stark i hela västvärlden.I början av 1970-talet bildades Musikrörelsen i Sverige, även kallad proggen, dock utan ha något med ”progressive rock” att göra. De tongivande proggartisterna spelade tvärtom tämligen traditionell rock med folkmusikinfluenser. Det progressiva handlade om det politiska. I texterna riktades skarp kritik mot kapitalismen, USA och Vietnamkriget och även den styrande Socialdemokratin.De artister som inte sjöng på svenska och inte hade tydliga vänsterpolitiska budskap fick svårt att höras och synas i de statsägda svenska tv- och radiokanalerna. Grupper som Hoola Bandoola Band, Nynningen och Motvind dominerade.


Samtidigt var en del av proggvågen inspirerad av den amerikanska hippierörelsen. ”Festen på Gärdet” 1970, som hölls två gånger, blev en viktig manifestation. Grupper som Träd, Gräs och Stenar och Samla Mammas Manna spelade sinnesutvidgande musik som hittade nya lyssnare i decennier framåt. Parollen under ”Festen på Gärdet” var ”Alla kan spela”, vilket blev gryningen för en svensk Do It Yourself-kultur. Musiker startade egna skivbolag och bokningsbolag.1974 bildades supergruppen ABBA vars fyra medlemmar alla haft listettor på 1960-talet. När ABBA vann först den svenska Melodifestivalen och sedan Eurovision Song Contest utbröt ABBA-feber. Proggrörelsen fördömde ABBA, men i klassrum över hela landet sjöng blonda och brunhåriga flickor i hopprep medan pojkar ritade skägg med tuschpenna.Samma vecka som ABBA vann Eurovision Song Contest med ”Waterloo” blev Björn Skifs grupp Blue Swede den första svenska artist som toppade singellistan i USA med ”Hooked on a feeling”.


Parallellt med ABBA:s framgångar drog en dansbandsvåg fram över Sverige. Dansbanden klädde sig i identiska dräkter, hade sammansatta namn som Thorleifs och Ingemar Nordströms och spelade poplåtar i 4/4-takt att dansa pardans till, ofta bugg och foxtrot. Från ett utländskt perspektiv har dansbandskulturen, unik för Sverige, framstått som så exotisk att en amerikansk fotograf som dokumenterade norsk black metal valde dansband som nästa projekt.


Den 19 september 1976 fick Sverige en borgerlig regering för första gången sedan 1936. Samtidigt kom två nya musikstilar och kulturer som på var sitt håll var en reaktion mot proggvågen, disco och punk. Sommaren 1977, den sommar Elvis Presley dog, turnerade Sex Pistols i Sverige. Den engelska gruppen var bannlyst i hemlandet och turnerade i stället på svenska diskotek. I svallvågorna efter Sex Pistols bilades dussintals nya källarband i varje stad där de spelat. Punkgrupper som Ebba Grön, Grisen Skriker och Tant Strul behöll de bästa idéerna om solidaritet från proggen men ökade tempot och vred upp volymen. Punkgrupper som Ebba Grön, Grisen Skriker och Tant Strul behöll de bästa idéerna om solidaritet från proggen men ökade tempot och vred upp volymen.