1950-talet

I det gamla samhället var man barn tills man blev vuxen. Men under babyboomen efter andra världskriget uppfanns begreppet tonåring. Plötsligt fanns det en ny köpstark grupp i samhället som krävde frihet och oberoende.

 

Filmer som ”Vild ungdom” med Marlon Brando och ”Ung rebell” med James Dean fångade den nya tidens anda och talade till tonåringar världen över på ett språk som vuxenvärlden inte förstod. I Sverige kom raggare och knuttar som beskrevs som ett samhällshot. Kravaller flammade upp. Den tilltagande omoralen diskuterades i riksdagen.

 

I samma veva kom en ny musikstil – rock’n’roll.

 

Rock’n’roll skapades av svarta musiker i USA i slutet av 1940-talet, men första gången Sverige hörde rockmusik var i filmen ”Vänd dem inte ryggen” (”Blackboard jungle”) från 1955, en film om ungdom på glid med manus av Ed McBain. I soundtracket ingick Bill Haleys ”Rock around the clock”.

 

Året efter, 1956, trycktes för första gången ordet rock på en skivetikett med svenskt innehåll: ”Rotmos rock” med Owe Thörnqvist.

 

Owe Thörnqvist mönstrade på som sjöman. Under resor till USA hade han upptäckt allt från Chicagoblues och swing till Hank Williams och Mahalia Jackson. Hans egen musik var kanske inte rock, men han var en rockstjärna.

 

Sommaren 1956 anlände några hundra exemplar av Ep-skivan ”Heartbreak Hotel” med Elvis Presley. Sverige var inledningsvis tveksamt. Stockholms-Tidningen skrev om Elvis att ”ansiktet leder tankarna till en ganska orutinerad ungdomsbrottsling med dåligt samvete”.

 

Men två år senare rådde Elvishysteri även i Sverige. Det anordnades omröstningar om vem som var rockkungen, Elvis Presley eller Tommy Steele. Dessa gjordes upp till engelsmannens fördel eftersom han, till skillnad från Elvis, var möjlig att få till Sverige.

 

Den första rockvågen skapade en del udda rockstjärnor. 18-åriga Birgit Jacobsson från Gävle, med sina kraftiga glasögonbågar, var sjukvårdsbiträde i Uppsala när hennes kollegor anmälde henne till talangtävlingen ”Ungdom med ton”. Där förvandlades hon till Rock-Olga.

 

Brevbäraren Ragnar Nygren blev Rock-Ragge. När han sjöng ”Be-bop-a-lula” hade han delat ut sitt sista brev. Största svenska rockstjärnan blev Little Gerhard, en sjöman från Västerås.

 

En annan avgörande händelse för svensk musiks utveckling var när motboken som reglerade spritinköpen i Sverige, avskaffades i oktober 1955. I samma veva avskaffades även den så kallade kabaretlagen som inneburit ett förbud mot scenunderhållning på restaurang. I en text till sitt album ”En stol på Tegnér” skrev Olle Adolphson: ”När dessa två symboler för kristidens tåligt burna pålagor och förbud sopades undan var det som att släppa in frisk luft i ett unket och ovädrat rum”.