OWE THÖRNQVIST VISADE ATT GAMMAL ÄR ÄLDST


2017-02-19


Många höjde på ögonbrynen i höstas när Owe Thörnqvist, 87 år, presenterades som en av artisterna i Melodifestivalen 2017. Igår visade han att gammal är äldst, när han direktkvalificerade sig till final från deltävlingen i Växjö med sin egenkomponerade ”Boogieman blues”.


Owe Thörnqvist har knappast nämnts som någon av förhandsfavoriterna och i en intervju med Aftonbladet direkt efter tv-sändningen berättade han själv att han faktiskt preliminärbokat en flygbiljett hem till Florida redan om några dagar. Nu får han boka av den flygstolen och i stället sikta in sig på finalen i Friends Arena i Solna den 11 mars, dagen före hans 88-årsdag.


Under 1950-talet reste Owe Thörnqvist utomlands så ofta och mycket han kunde, för att upptäcka världen och inte minst dess musik. Att kalla honom för en pionjär inom svensk populärmusik är nästan en underdrift. Med ständig nyfikenhet sög han åt sig av exotiska rytmer och musiktraditioner som han sedan tog med sig hem till Sverige och in i skivstudion.


Genrer som idag är en självklar del av svenskt musikliv, nådde ofta våra öron för första gången genom att Owes låtar spelades i radio. Flera av hans största hits innehåller även varudeklarationer i form av att musikstilarna skrivits ut i titeln: ”Varm korv boogie”, ”Rumba i engelska parken”, ”Diverse julboogie”, ”Korvblues” och inte minst ”Rotmos rock” som var den första svenska skiva någonsin med ordet ”rock” i titeln.


Som Aftonbladets Markus Larsson skrev inför tävlingen i Växjö: det finns en anledning till att Owe Thörnqvist är invald i Swedish Music Hall of Fame.