Nyhetsbrev: Salla Salazar till Dramaten


Nyhetsbrev vecka 9 2018

Under rubriken “Musik för en no go-zon” kommer Dramaten under fyra kvällar i maj att ta upp ämnet musik och förorter. På scen medverkar bland andra den tidigare Latin Kings-medlemmen Salla Salazar.


Föreställningen klassificeras som en “performance lecture” och vill presentera historier om svenska förorter som kan fungera som motbilder till den senaste tidens utspel om krigszoner där militär bör sättas in för att bringa ordning.


Salla Salazar kommer under föreställningarna att föreläsa om “hur musik blir till, om hantverket, om samplingar, låttexter och om skivomslag”. På scen står också Irene Molina, professor i kulturgeografi, och dramatikern America Vera-Zavala. Premiär för “Musik för en no go-zon” blir 8 maj.


Nyheter om de invalda

 • Ulf Lundell överraskade genom att lägga upp mängder av nya inspelningar på sin sajt nyligen. Nu är låtarna borttagna, men endast för att snart komma ut på både cd och vinyl. Titeln kommer fortsatt att vara “Skisser”. På Lundells hemsida kan man nu i stället ta del av liveupptagningar från Linköping 2015. Sammanlagt kommer 25 låtar att släppas från denna konsert.
 • I veckan var det på dagen 35 år sedan Carola vann Melodifestivalen med “Främling”, vilket firades med ett kort överraskningsgig på tunnelbaneperrongen i Husby. Carola lade själv upp detta klipp på Instagram.
 • Per Gessle har skrivit den officiella låten till VM i bordtennis som arrangeras i Halmstad i vår. Låten “Name you beautiful” är skriven i samarbete med Sebastian Atas, Victor Sjöström och Viktor Broberg och framförs av Gessle tillsammans med Helena Josefsson.
 • Thåström har bokat in ännu ett gig inför sommaren. Den 30 augusti står han och hans band på Gröna Lunds scen i Stockholm.
 • Parallellt med att musikalen “Chess” snart har nypremiär i London, pågår arbetet med en ny svenskspråkig uppsättning i Helsingfors. Lars Rudolfsson är ansvarig för bearbetningen och bland huvudrollsinnehavarna återfinns Maria Ylipää som även gjorde rollen som Kristina i Helsingfors-uppsättningen av “Kristina från Duvemåla” för några år sedan. Repetitioner inleds i april och premiären är satt till den 8 september.
 • Owe Thörnqvist har bokat in två spelningar i Stockholm. Scalateatern är platsen och konserterna äger rum den 14 och 15 maj under parollen “Boogieman - 89:e ronden”.


Här kan du se de invalda i veckan


Fre 2/3

Nationalteatern: Norrköping

Sofrito (med DJ Salla): Stockholm

Looptroop Rockers: Hannover (DE)

Sven-Ingvars: Norrköping


Lör 3/3

Sven-Ingvars: Gävle

Nationalteatern: Örebro

Looptroop Rockers: Münster (DE)

Yngwie Malmsteen: Mexico City (MX)


Sön 4/3

Looptroop Rockers: Weinheim (DE)


Tis 6/3

Nationalteatern: Stockholm

Looptroop Rockers: München (DE)


Ons 7/3

Looptroop Rockers: Köln (DE)


Tor 8/3

Nationalteatern: Göteborg

Looptroop Rockers: Biel (DE)


Vila i frid …


… Kjäll Fröderberg (1933-2018). Mycket tack vare det populära radioprogrammet “Ring så spelar vi” förkroppsligade Fröderberg Sveriges Radios grammofonarkiv. Som ett slags sidekick till programledaren Hasse Tellemar, medverkade han under lördagsmorgnarna med uppdraget att snabbt leta fram de skivor som de inringande lyssnarna önskade. Fröderberg arbetade på Sveriges Radio i drygt 50 år, varav den största delen i grammofonarkivet. Han gick i pension 1998.


TV- och radiotips


 • Miss Lis konsert från Mosebacketerrassen i Stockholm 2017 sänds i P4 Live. P4 fredag kl 19.06.
 • Finaldags i “På spåret” och säsongens sista gästartist är Janice. SVT1 fredag kl 20.
 • Åtta låtar ska få en andra chans att nå Melodifestivalens final. Bland artisterna återfinns Méndez, Felix Sandman och Mimi Werner. SVT1 lördag kl 20.
 • Sannex uppträder i “Bingolotto”. TV4 söndag kl 18.
 • Petter är gäst i programmet “Tina i fjällen”. TV4 onsdag kl 20.