Nyhetsbrev: Intressanta skivnyheter


Nyhetsbrev vecka 5 2018

För dig som fortfarande köper skivor, finns många nya utgåvor med invalda musikskapare i Hall of Fame att kolla in. Såväl Per Gessle som Entombed har gett ut nytt. Dessutom har en ny arkivrensning resulterat i att en “ny” Jussi Björling-konsert nu finns på cd för första gången.


När det gäller Gessle handar det inte om en fysisk skiva, men väl en digital singel med en liveduett med Lars Winnerbäck från sommarens turné. Det rör sig om den gamla Gyllene Tider-låten “Honung och guld” som de båda sångarna gjorde tillsammans vid Gessles konsert i Halmstad i somras.


Entombed gjorde, som vi tidigare rapporterat, ett samarbete med Malmö symfoniorkester förra året där de framförde hela albumet “Clandestine” från 1991 tillsammans. En skivutgåva finanserades med hjälp av crowdfunding, men finns sedan en tid även att beställa genom traditionella återförsäljare. Denna upplaga av Entombed leds av gitarristen Alex Hellid som har återförenats med Nicke Andersson och Uffe Cederlund.


Jussi Björling-skivor finns det gott om och i slutet av 2017 gavs också en konsertupptagning från Köpenhamn 1959 ut för första gången. Inspelningen upptäcktes nyligen och innehåller tolkningar av kompositörer som Hugo Alfvén, Wilhelm Peterson-Berger, Jean Sibelius och Edvard Grieg vid sidan av klassiska operaarior.


Nyheter om de invalda

  • Björling-fantaster har även anledning att kolla upp den nya dvd-boxen “Svenska musiklegender” som innehåller sex spelfilmer från åren 1931-59 med musiker i huvudrollerna. Utöver Jussi Björling ingår filmer med Evert Taube, Alice Babs och Zarah Leander i samlingen.
  • Lill-Babs fortsätter sitt intensiva turnerande. Fjolårets föreställning “Tillsammans” med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist följdes upp med shower på Gran Canaria under januari och nu åker hon på en miniturné i Norge tillsammans med pianisten Benneth Fagerlund. Premiären blir nu på lördag i Romedal.
  • Ulf Lundells 34 nya låtar som oväntat dök upp på hans hemsida förra veckan under rubriken “Skisser” har fått ett blandat mottagande av recensenterna. Aftonbladets Håkan Steen kallar sviten för imponerande och konstaterar att Lundell “låter långt ifrån redo för pensionen”. Maja Åström från podcasten “Lundellbunkern” är mer försiktig och säger i en intervju i Sveriges Radios “Kulturnytt” att Lundells “finurliga humor” inte riktigt kommer fram i de avskalade arrangemangen.
  • 2017 var ett jubileumsår i dubbel bemärkelse för alla Cornelis Vreeswijks-fans, då det både var 80 år sedan sångaren föddes och 30 år sedan han dog. Detta uppmärksammades genom en rad arrangemang och hyllningskonserter. En annorlunda föreställning var “dansikalen” “Dansa samba med mig” i vilken dansaren Tobias Karlsson hyllar Vreeswijk. Nu får föreställningen, som produceras i samarbete med Cornelissällskapet, en fortsättning. Vårens turné inleds i Örebro den 2 mars.
  • Eva Schöiers dokumentär från 2016 om Monica Zetterlund sänds i repris i P2 i veckan. P2 är kanalen och första delen sänds på lördag klockan 12.03 med andra avsnittet dagen därpå klockan 14.


Här kan du se de invalda i veckan


Fre 2/2 

Sofrito (med DJ Salla Salazar): Stockholm


Lör 3/2

Lill-Babs: Romedal (NO)


Sön 4/2
Lill-Babs: Oslo (NO)


Tor 8/2 

Lill-Babs: Jessheim (NO)


Vila i frid …

Javiera Muñoz (1977-2018). Muñoz deltog i flera talangjakter under sin uppväxt och arbetade under en tid som musikalartist. För den breda publiken blev hon känd när hon medverkade i Melodifestivalen 2000 och 2002 med låtarna “Varje timma, var minut” och “No hay nada más”. Låtarna slutade på fjärde respektive sjätte plats. Muñoz gav ut två album med latinopop 2002 och 2004.

Eva Engdahl (1924-2018). Engdahl var en mångsidig pianist som delade sin tid mellan klassisk musik och jazz, en blandning som inte var helt okontroversiell. Till följd av detta antog hon pseudonymen Marie Adams när hon spelade jazz. Attityderna förändrades dock med tiden och Engdahl blev en pionjär på många plan, bland annat som den första kvinnliga kapellmästaren i Sverige. Hon medverkade i flera radio- och tv-program och arbetade under senare tid främst som musikpedagog. Engdahl var mamma till gitarristen Jojje Wadenius.


TV- och radiotips


  • Hörde ni att Swedish Music Hall of Fame omnämndes av Kristian Luuk när han avannonserade Promoe i “På spåret” förra veckan? Denna fredag är Malena Ernman gästartist. SVT1 fredag kl 20.
  • Dags för årets melodifestival. I första deltävlingen medverkar bland andra Benjamin Ingrosso, Kikki Danielsson och Edward Blom. SVT1 lördag kl 20.
  • Uno Svenningsson är musikgäst i “Bingolotto”. TV4 söndag kl 18.
  • Senaste avsnittet av podcasten “Snedtänkt” handlar om en av Sveriges mest produktiva låtskrivare genom tiderna: Thore Skogman