Abba-feber i London nästa år


Nyhetsbrev vecka 48 2017

Alla som gillar Abba har många anledningar att besöka Storbritannien och London under de närmaste månaderna. Utställning, showföreställning och musikal står på menyn under 2018.

Redan i mitten av december öppnar den nya utställningen “Super Troupers” på Southbank Centre, som görs i samarbete med Abba The Museum i Stockholm. Berättare på den brittiska utställningen är Jarvis Cocker, sångare i bandet Pulp, själv ett stort Abba-fan. “Super Troupers” är planerad att vara öppen fram till slutet av april 2018.


Långt gångna planer finns också på att under nästa år sätta upp showföreställningen “Mamma Mia - The Party” i London. Konceptet är framtaget av Björn Ulvaeus och utspelar sig på den grekiska tavernan Nikos ur musikalen “Mamma Mia”, där en ensemble spelar upp en nyskriven berättelse med utgångspunkt i Abbas låtkatalog. “Mamma Mia - The Party” har spelats i Stockholm sedan 2016 och är i nuläget planerad fram till slutet av april 2018.

Dessutom har vi tidigare rapporterat om att Björn Ulvaeus och Benny Anderssons första musikal “Chess” sätts upp i den brittiska huvudstaden med premiär den 26 april 2018. Vilka sångare som kommer att medverka är ännu inte offentliggjort.


Nyheter om de invalda

  • Apropå Abba: På lördag medverkar Benny Andersson som en av gästerna i SVT:s “Moraeus med mera”.
  • 25-årsjubilerande Looptroop Rockers har haft ett intensivt år. Under 25 fredagar i rad lanserade gruppen lika många nya låtar och just nu befinner man sig på turné. Nyligen offentliggjorde kvartetten också en serie konserter i Tyskland och Schweiz, med start i Berlin den 28 februari. Med sig på denna turné har man Prop Dylan.
  • Cardigans-sångerskan Nina Perssons senaste projekt heter Medborgarbandet, som hon startat tillsammans med Gudrun Hauksdottir. Inom ramarna för projektet sätter man upp föreställningen “Vinnaren tar allt” på Malmö Stadsteater med premiär den 9 mars. Utöver Persson själv medverkar bland andra bob hund-sångaren Thomas Öberg, Kristin Amparo och Moto Boy i vad som beskrivs som en politisk kabaré.
  • Monica Dominique håller just nu på att skriva ny musik på uppdrag för Norrlandsoperan. Föreställningen “Doris drar” är baserad på Pija Lindenbaums barnbok med samma namn och stycket skrivs för tuba och slagverk. För regi står Elisabet Ljungar. Något premiärdatum är ännu inte spikat.
  • Metalbandet Entombed A.D. med tidigare Entombed-sångaren L-G Petrov i spetsen arbetar på ett nytt album som är planerat att komma i början av nästa år. Senaste skivan “Dead dawn” kom så sent som i februari i år. Entombed A.D. bildades 2014 i och med att gitarristen Alex Hellid gick skilda vägar med övriga medlemmar av Entombeds dåvarande upplaga. En strid om namnrättigheterna har pågått sedan dess. Hellid framträdde under 2016 med namnet Entombed, tillsammans med bland andra tidigare medlemmarna Uffe Cederlund och Nicke Andersson.


Här kan du se de invalda i veckan


Fre 1/12 

Carola: Helsingborg 

Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Stockholm 

Looptroop Rockers: Cadca (SK) 


Lör 2/12 

Carola: Jönköping 

Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Stockholm

Looptroop Rockers: Bratislava (SK) 


Sön 3/12 

Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Stockholm 


Tis 5/12 

Carola: Malmö 


Ons 6/12 

Carola: Malmö 


Tor 7/12 

Carola: Stockholm 

Looptroop Rockers: Åre 

Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Stockholm


Fre 1/12 Carola: Helsingborg
Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Stockholm
Looptroop Rockers: Cadca (SK)
Fre 1/12 Carola: Helsingborg
Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube: Stockholm
Looptroop Rockers: Cadca (SK) 

Radio och TV-tips 

  • Icona Pop hyllas och tolkas i helgens “Så mycket bättre”. TV4 lördag kl 20.
  • Förutom redan nämnda Benny Andersson, medverkar Lina Pira och Lisa Miskovsky i “Moraeus med mera” den här veckan. SVT1 lördag kl 20.
  • Alltid briljanta “Hitlåtens historia” handlar denna gång om Broder Daniels “Shoreline”. SVT2 tisdag kl 22.15.
  • Lisa Nilsson är veckans gäst hos Jill Johnson i “Jills veranda”. SVT1 onsdag kl 21.

Många högklassiga poddar att tipsa om just nu. Vår jurymedlem Fredrik Strage gästas i senaste avsnittet av “Hemma hos Strage” av Lorentz. Linnea Henriksson intervjuar Seinabo Sey i senaste “Equalizer”. Alltid hörvärda “Snedtänkt” med Kalle Lind fokuserar i senaste avsnittet på svensk country .