Nytt från Gessle och Fredriksson


Nyhetsbrev vecka 47 2017

Roxette har gjort sin sista konsert, men både Per Gessle och Marie Fredriksson fortsätter att ge ut nytt material.

Marie Fredriksson gav i våras ut den jazziga singeln “Alone again” och följer nu upp den med den country- och bluesdoftande “I want to go”, som i original gjordes av den amerikanska artisten J.B. Lenoir. Huruvida det är mer musik på väg från Fredriksson framgår inte av pressmeddelandet.

Roxette-kollegan Per Gessle har redan gett ut två studioalbum i år och följer nu upp det med en liveskiva från sommarens turné. “En vacker kväll” ges ut den 8 december. Samma dag kommer också “En vacker bok” där turnén sammanfattas av Gessle själv och fotografen Anders Roos.

Alla fans bör också notera att Per Gessle gästar “Go’kväll” i SVT på lördag tillsammans med sitt band och “Hellenius hörna” i TV4 dagen därpå.


Nyheter om de invalda

 • Hurra! På tisdag fyller Gullan Bornemark 90 år. Gullan valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2015. I motiveringen hette det att hon “med en unik känsla för harmonik och tonomfång (...) under snart ett sekel fått en nation att värdesätta musik”. I augusti gjorde hon ett uppskattat Sommarprogram i P1 som kan höras här. Från SMHOF:s håll vill vi sända våra varmaste gratulationer på födelsedagen. Vi är stolta över att ha Gullan Bornemark som en av våra invalda.
 • Peps Persson blev i veckan utsedd till “Årets Hässleholmare”. “En spelman i granskogen som står stadigt i de skånska orden, färglägger den svenska musiken och låter rytmerna ta oss runt jorden”, heter det i motiveringen från Hässleholms kommun där även Perssons plats i Swedish Music Hall of Fame framhålls. I en intervju i Skånska Dagbladet säger pristagaren att det känns märkligt att få utmärkelsen eftersom han “inte spelat offentligt på flera år och aldrig bott i stan”. Det ska sägas att han dock bor på rätt sida kommungränsen.
 • Turnéaktuella Siw Malmkvist och Lill-Babs var gäster i senaste “Moraeus med mera” och framförde ett potpurri tillsammans med Ann-Louise Hanson ur trions föreställning “Tillsammans - 183 år på scen”. Här kan du ta del av hitkavalkaden i efterhand .
 • Siw Malmkvist kan för övrigt ses i pjäsen “Åtta kvinnor” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i januari. För regi står Anna Novovic. Malmkvist har under hela sin karriär varvat musiken med skådespeleri, både dramatiska och komiska roller. En av hennes mest hyllade insatser var som Pippi Långstrump i en uppsättning på Folkan i Stockholm 1980.
 • Notera även att Thåström avslutar sin turné under veckan som kommer. Alla som har fått tag på biljetter är att gratulera, eftersom recensionerna vittnar om en enastående musikupplevelse. Bland höjdpunkterna i låtlistan märks en akustisk version av Ebba Gröns “Die Mauer”. Turnén inleddes i Göteborg i oktober och biljettrycket har varit så stort att det sammanlagt blir sex utsålda konserter på Cirkus i Stockholm.


Tack för allt Rikard Wolff (1958-2017)


För den breda publiken slog Rikard Wolff igenom som sångare med “Pojken på månen” 1995, men musiken har alltid varit en del av hans konst. Särskilt stor var Wolffs kärlek till den franskspråkiga musiktraditionen och han återvände alltid till sina favoritartister Barbara, Édith Piaf och Jacques Brel. När “Vackra pojkar, vackra män” från 1997, en låt om homosexuell kärlek, blev en stor framgång och fann en bred publik, bidrog han till den attitydförändring som tydligt präglat det moderna Sverige.

Rikard Wolff deltog vid Swedish Music Hall of Fames invalsceremoni 2016, då han tolkade “Den ökända hästen från Troja” i samband med att Karl Gerhard valdes in, en annan artist som låg honom nära hjärtat. Rikard betydde mycket för oss och vi såg fram emot fler samarbeten. Vila i frid.Här kan du se de invalda i veckan


Fredag 24/11

Thåström: Falun

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Helsingborg
Looptroop Rockers: Stockholm


Lördag 25/11
Thåström: Västerås
Siw Malmkvist/Lill-Babs: Uddevalla
Looptroop Rockers: Nyköping
Per Gessle: Go'kväll (SVT)


Sön 26/11 

Thåström: Stockholm

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Karlstad.
Per Gessle: Hellenius hörna (TV4)


Mån 27/11 

Thåström: Stockholm

Tis 28/11 

Thåström: Stockholm

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Alingsås


Tor 30/11 

Carola: Västerås

Looptroop Rockers: Prag (CZ)

 


Radio och TV-tips 

 • I lördagens “Så mycket bättre” är det fokus på Tomas Andersson Wij. TV4 lördag kl 20.
 • “Hitlåtens historia” handlar om Dr Albans “No coke”. SVT2 tisdag kl 22.15.
 • Gäster i “Moraeus med mera” är bland andra Wictoria, Charlotte Perrelli och Electric Boys. SVT1 lördag kl 20.
 • Dregen är gäst i “Jills veranda”. SVT1 onsdag kl 21.
 • På tisdag avslöjas också vilka 28 artister och låtar som tävlar i nästa år melodifestival i SVT. Presskonferensen brukar kunna följas både via SVT Play och från kvällstidningarnas sajter.
 • Säkert!-konserten från sommarens Popaganda bandades av P3 och finns att höra här.