Uggla firar ett år på Svensktoppen


Nyhetsbrev vecka 46 2017

Under helgen som gick uppvaktades Magnus Uggla (invald i Swedish Music Hall of Fame 2017) med tårta efter att hans ballad “Världen är din” höll sig kvar på Svensktoppen för 52:a veckan i rad.

För snart två år sedan ändrades regelverket för P4:s klassiska topplista Svensktoppen så att en låt maximalt kan ligga på listan i ett års tid. Därefter belönas artisten med en tårta och låten får lämna plats för nyare tongångar. Men “Världen är din” är inte Ugglas mest framgångsrika låt på listan genom tiderna. Hans “Så mycket bättre”-tolkning av Olle Ljungströms “Jag och min far” låg hela 161 veckor på listan och var en stor anledning till att regelverket sågs över.


Nyheter om de invalda

  • Om du läser detta under fredagen den 17 november, har du möjlighet att ropa hem exklusiva prylar och upplevelser och samtidigt bidra till Denniz Pop Awards insamlingsstiftelse och Denniz Pops minnesfond. Sammanlagt 16 olika auktioner pågår på Tradera fram till klockan 21 och bland annat kan du bli stolt ägare av vipbiljetter till nästa års Denniz Pop Awards eller en studiomöbel från legendariska Cheiron-studion.
  • Snart har det gått ett år sedan Kent gick i graven, vilket kommer att uppmärksammas i december med en minnesspelning i Eskilstuna med bland andra Carolina Wallin Pérez på scen, men redan i tisdags gästade hon vårt popquiz Svenska Pop-Quizet på Mosebacke Etablissement i Stockholm där hon bjöd dels på Kents “Ingenting”, dels på sin nya singel “Du som hade fel”. Stort tack till alla som kommit och quizzat under året och ett extra tack till alla gästartister som bjudit på uppskattade intima och unika framträdanden. Förutom redan nämnda Carolina Wallin Pérez har Pernilla Andersson, Pandora, Siw Malmkvist, Niklas Strömstedt, Andreas Mattsson, Staffan Hellstrand och Janne Schaffer förärat oss med besök under året. Nu tar Svenska Pop-Quizet paus på obestämd tid. Vi hoppas att vi ses igen och tackar Pet Sounds Records och Södra Teatern för ett fint samarbete.
  • Apropå Kent: under avdelningen “udda forskningsprojekt” vill vi uppmärksamma dig på att dataanalytikern Filip Wästberg tagit fram en metod för att mäta låtars deppighet. Både texter och musik har analyserats och resultatet visar att Kents mest deprimerande låt någonsin är “Stoppa mig juni (Lilla ego)” från albumet “Hagnesta Hill”. Övriga medaljplatser tillfaller “Gravitation” och “Berg & dalvana”. Du kan läsa hela listan och allt om mätmetoden här.
  • 2017 har varit ett bra år för alla fans av Abba och vinylskivor. Utöver den ommastrade versionen av “Abba - the album” vi redan har berättat om, har en rad soloalbum från de olika Abbamedlemmarna kommit i nya vinylutgåvor under året. Och nu är det dags igen. Agnetha Fältskogs “När en vacker tanke blir en sång” från 1971 ges ut den 24 november. Tre av albumets låtar blev hits på Svensktoppen: “Många gånger än”, “Dröm är dröm och saga saga” och “Sången föder dig tillbaka”.


Här kan du se de invalda i veckan


Fre 17/11 

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Nyköping

Merit Hemmingson: Stockholm

Ulf Dageby Band: Malmö


Lör 18/11 

Thåström: Uppsala

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Eskilstuna

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Moraeus med mera (SVT)

Merit Hemmingson: Eskilstuna

Ulf Dageby Band: Malmö


Sön 19/11 

Thåström: Stockholm

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Vara

Merit Hemmingson: Jönköping


Mån 20/11 

Thåström: Stockholm

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Kungsbacka

Merit Hemmingson: Göteborg


Tis 21/11 

Thåström: Stockholm

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Alingsås


Ons 22/11
 

Thåström: Stockholm

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Halmstad


Tor 23/11 

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Växjö

 


Radio och TV-tips 

  • Två invalda i Swedish Music Hall of Fame gästar Kalle Moraeus och programmet “Moraeus med mera” i helgen, nämligen Siw Malmkvist och Lill-Babs, tillsammans med turnépartnern Ann-Louise Hanson. SVT1 lördag kl 20.
  • Sveriges countrydrottning Kikki Danielsson är huvudperson i helgens “Så mycket bättre”. TV4 lördag kl 20.
  • “Jills veranda” hade en stark säsongsstart med Maxida Märak i veckan. I andra avsnittet gästas Jill Johnson av komikern Mia Skäringer. SVT1 onsdag kl 21.
  • Och missade du intervjun med Jason Diakité i SVT:s “Min sanning” i veckan som gick, kan du se programmet i efterhand här.