30 år sedan Cornelis Vreeswijk dog


Nyhetsbrev vecka 45 2017

På söndag, den 12 november, är det exakt 30 år sedan Cornelis Vreeswijk dog endast 50 år gammal. Detta uppmärksammas runtom i Sverige under de kommande dagarna. Så sent som i augusti hyllades Cornelis på liknande sätt, på dagen då den älskade sångaren skulle ha fyllt 80 år.

Cornelis Vreeswijk-sällskapet arrangerar på söndag en minneskonsert i Katarina kyrka i Stockholm med Lill Lindfors, CajsaStina Åkerström, Jack Vreeswijk och Claes Janson. Jack Vreeswijk medverkar även under fredagen i det förträffliga livemusikprogrammet “Musikplats Stockholm” i P4 Stockholm, som kan höras även utanför huvudstaden på Sveriges Radios hemsida. Notera även, apropå Sveriges Radio, att det senaste avsnittet av Kalle Linds podcast “Snedtänkt” handlar just om Cornelis och gästas av Stefan Sundström.


Nyheter om de invalda

  • Föreställningen “Karl Gerhard” av Irena Kraus hade nypremiär förra veckan på Göteborgs stadsteater med Tomas von Brömssen i huvudrollen. Isa Andersson skriver i sin recension i GT att “von Brömssens porträtt av den janushövdade konstnären är känsligt och exakt”. “Karl Gerhard” spelas till och med den 17 januari 2018.
  • Merit Hemmingson har haft spelledigt sedan i somras, men nu ger hon sig ut på vägarna igen med sin orgel. Miniturnén har premiär på Kvarnhjulet i Tyresö på onsdag och fortsätter sedan till Gävle, Stockholm, Eskilstuna, Jönköping och Göteborg.
  • Noterade ni förresten att Swedish Music Hall of Fame var ett svar på en fråga i SVT:s “Doobidoo” förra helgen? Guldstjärna till Lilla Namo och Björn Kjellman som visste att det var i SMHOF som Barbro Hörberg valdes in 2016.
  • På tisdag är det dags för årets åttonde och sista upplaga av vårt eget musikquiz Svenska Pop-Quizet som vi arrangerar tillsammans med Pet Sounds Records och Södra Teatern i Stockholm. Mosebacke etablissement är platsen och som vanligt ingår underhållning av en hemlig artist. Tidigare har Pernilla Andersson, Pandora, Siw Malmkvist, Niklas Strömstedt, Andreas Mattsson, Staffan Hellstrand och Janne Schaffer förärat oss med varsitt besök. Klockan 19 ställs första frågan och det är som alltid säkrast att boka bord i förväg på bordsbokning@sodrateatern.com.


Här kan du se de invalda i veckan


Fre 10/11 

Thåström: Malmö

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Sollefteå

Yngwie Malmsteen: Norfolk, VA (US)


Lör 11/11 

Thåström: Linköping

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Bollnäs

Yngwie Malmsteen: Greensboro, NC (US)


Sön 12/11 

Thåström: Jönköping

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Härnösand

Minneskonsert för Cornelis Vreeswijk: Stockholm

Monica Dominique: Malmö (föreställningen “Tigern säger brr”

Yngwie Malmsteen: Melbourne, FL (US)


Tis 14/11 

Svenska Pop-Quizet: Stockholm (Södra teatern)


Ons 15/11 

Merit Hemmingson: Tyresö

Thåström: Helsingfors (FI)

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Mariehamn (FI)


Tor 16/11 

Merit Hemmingson: Gävle

Siw Malmkvist/Lill-Babs: Linköping

 


Radio och TV-tips 

  • I “Så mycket bättre” står Eric Saades musik i fokus denna gång. TV4 lördag kl 20.
  • Jojje Wadenius och Sanna Nielsen är två av gästerna i “Moraeus med mera”. SVT1 lördag kl 20.
  • Maxida Märak är gäst i säsongspremiären av “Jills veranda”. SVT1 onsdag kl 21.


Och apropå Cornelis: Tom Alandhs porträtt på Öppet Arkiv och Fredrik Eliassons hyllningsprogram från P4 är båda värda att ta del av.