Sven-Ingvars och Nationalteatern turnéaktuella


Nyhetsbrev vecka 43 2017


Från och med nu kommer nyheter relaterade till Swedish Music Hall of Fame och de invalda musikskaparna att samlas i nyhetsbrev som kommer ut på fredagar. Du hittar alltid nyhetsbreven på vår hemsida och vi ska också ordna så att det går att prenumerera på dem framöver.


Veckans stora SMHOF-nyhet är att det nu är klart att vi öppnar en ny permanent utställning i Scenkonstmuseets lokaler i vår. Förutom att själva Hall of Fame får ett eget rum, där de hittills 39 invalda musikskaparna hyllas, kommer vi att berätta historien om svensk populärmusik från 1920-talet och fram till i dag. Vår förhoppning är att detta ska bli en stor publikattraktion för musikälskare från både Sverige och utlandet. Scenkonstmuseet ligger på Sibyllegatan 2 i Stockholm och är självklart värt ett besök redan innan vi flyttat in.


Nyheter om de invalda


  • När Sven-Erik Magnusson dog den 22 mars i år efter en tids sjukdom, trodde de flesta att det innebar slutet för Sven-Ingvars efter 60 år på Sveriges scener. Men i veckan meddelade de kvarvarande medlemmarna att man ger sig ut på en ny turné i vår under parollen “Länge leve Sven-Ingvars”, med start i Norrköping den 2 mars. Sonen Oscar Magnusson, som varit med i bandet sedan 2006, tar över som sångare.
  • Ulf Dageby har bestämt hävdat att Nationalteaterns rockorkester aldrig kommer att spela tillsammans igen, men till slut kom suget tillbaka. Turnén blir bandets första sedan 2014 och inleds i Jönköping den 9 februari. Före dess kan fansen dessutom se fram emot en ny soloskiva med Dageby.
  • Apropå skivor, gav Sven-Bertil Taube förra veckan ut albumet “Så länge skutan kan gå” med nyinspelade Evert Taube-tolkningar i arrangemang av Peter Nordahl. Recensionerna har varit varma. “Hjärtskärande vackert”, skriver exempelvis Göteborgs-Postens Johan Lindqvist som ger albumet högsta betyg. Sammanlagt sju konserter är sedan tidigare inbokade på Dramaten i Stockholm i december.
  • Och du missade väl inte att Robyn nyligen antydde att ny musik är på väg. I ett inlägg på Instagram i slutet av september meddelade hon att hon “jobbar på någonting” och att förhoppningen är att det ska vara värt väntan. Robyns albumtrilogi “Body talk” kom 2010.
  • Slutligen kan vi meddela att Looptroop Rockers utökat höstens jubileumsturné med tre spelningar i Tjeckien och Slovakien i november och december. Premiären är dock redan i kväll på Pustervik i Göteborg.


Här kan du se de invalda i veckan


Fre 27/10 

Thåström: Sundsvall

Looptroop Rockers: Göteborg

Entombed A.D.: Köpenhamn (DK)

Yngwie Malmsteen: Derry, NH (US)

Lör 28/10 

Looptroop Rockers: Linköping

Entombed A.D.: Sundsvall
Ulf Dageby: Grundsund
Yngwie Malmsteen: Rochester, NY (US)

Sön 29/10

Yngwie Malmsteen: Ridgefield, CT (US)

Ons 1/11

Thåström: Eskilstuna

Yngwie Malmsteen: Milwaukee, WI (US)

Tor 2/11 

Thåström: Norrköping

Yngwie Malmsteen: Kalamazoo, MI (US)


Radio och TV-tips 


  • Moneybrother är veckans huvudperson i “Så mycket bättre”. TV4 lördag kl 20.
  • Bland gästerna i “Moraeus med mera” återfinns Nano, Joy och Anne-Lie Rydé. SVT1 lördag kl 20
  • I “Folkets musik” möts Simone Moreno och Christian Walz. SVT1 onsdag kl 21.30
  • Har du inte hört Jan Gradvalls möte med Beatrice Eli, kan vi rekommendera senaste avsnittet av hans podd “Gradvall”. Finns där poddar finns.