ABBAS EUROVISION-SEGER 1974 UPPMÄRKSAMMAS AV BBC


2017-06-25


I en kampanj för att uppmärksamma platser där musikhistoria ägt rum, har det brittiska public service-bolaget BBC i dagarna låtit avtäcka 40 minnesplaketter runtom i Storbritannien. En av dessa skyltar har i högsta grad svensk koppling och återfinns på The Brighton Dome där ABBA tog hem segern i Eurovision Song Contest den 6 april 1974, vilket blev startskottet för den svenska kvartettens framgångsrika internationella karriär.

Platserna och byggnaderna i kampanjen har valts ut utifrån att de antingen ”hedrar minnet av innovativa, inflytelserika och framgångsrika personer som inte längre är med oss” eller att det rör sig om ”betydelsefulla platser som är en del av vårt musikaliska arv”. De 40 minnesplaketternas placeringar har utsetts av en jury, utifrån brittiska radiolyssnares nomineringar.

Utöver ABBA uppmärksammas bland annat en pub där Paul McCartney och John Lennon gjorde sitt enda framträdande som en duo, Trident-studion i London där David Bowie spelade in flera av sina album och huset där Led Zeppelin-trummisen John Bonhams föddes 1948.

ABBA valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2014.