Siw Malmkvist

JURYNS MOTIVERING

Siw Malmkvist lade den första stenen i det omfattande bygge som vi i dag kallar svensk musikexport. 1964 var Siw Malmkvist den allra första svenska artist som hade en låt på Billboard Hot 100. Siw Malmkvist är en av de mest produktiva och mångsidiga popstjärnorna i svensk musikhistoria. Under sju decennier har hon stått på scen. Hon har sjungit i musikaler, gjort filmroller, blivit Siwan med svenska folket och tävlat många gånger i Melodifestivalen, både för Sverige och Västtyskland. Siw Malmkvist är en av de både svenskaste och mest internationella popstjärnorna Sverige haft. Hon har sjungit in låtar på tio olika språk: svenska, tyska, italienska, engelska, spanska, franska, danska, norska, finska, holländska. Siwan är en Suedi som gjort Sverige ljusare och öppnare.


BIOGRAFI

Folkkära Siw Malmkvist debuterade 1955 och har under sju decennier sjungit pop, jazz, schlager och musikal med oefterhärmlig karakteristik och energi. Hon har haft över 40 låtar på Svensktoppen, men är också en av våra främsta exportstjärnor. Sensationen Siwan var både första svensk att ta sig in på Billboardlistan och att sälja en miljon skivor.

Siw Malmkvist föddes 1936 och växte upp i skånska Landskrona. Familjen hade ingen skivspelare, men hon trallade gärna med till hitlåtarna på radion och fick så småningom jobb i olika lokala orkestrar. När Vecko-Revyns talangjakt kom till stan hade 19-åriga Siw inte råd att betala inträdet på 5 kronor men löste det hela genom att anmäla sig till tävlingen. Hon sjöng så att alla häpnade, gick direkt till finalen i Stockholm, kammade hem alltihop och vann en klocka och - en skivinspelning. Första singeln blev ”Tweedle Dee” (1955), betraktad som en av de tidigaste svenska rocklåtarna.

Efter turnerande med bland andra Putte Wickman och Arne Domnérus tog karriären fart på allvar 1959. Då slog Siw Malmkvist igenom som tv-värdinna hos Lennart Hyland, släppte storsäljande singlar som ”Flickor bak i bilen” och ”Jazzbacillen” och vann Melodifestivalen med ”Augustin”. Under 60-talet gav hon ut en strid ström av blivande klassiker, som ”Tunna skivor” (1960), ”Läs inte brevet jag skrev dig” (1962) och ”Slit och släng” (1966). Texterna innehöll ofta spetsfundiga samtidskommentarer. I den humoristiska videon till ”Mamma är lik sin mamma” (1968) städade sig en hucklebeklädd och skurhinksförsedd Siw genom halva tunnelbanan.

Tack vare sitt oförvägna sätt att sjunga på språk hon inte behärskade hittade hon också ut på den internationella marknaden. Åren 1960-1971 hade Siw Malmkvist hela 23 låtar på den tyska hitlistan och 1964 blev singeln ”Liebeskummer lohnt sich nicht” den första svenska skiva som sålde i över en miljon ex. Samma år tog hon sig också in på Billboardlistan i USA ihop med Umberto Marcato och den gladlynta italienska duetten ”Sole Sole Sole”. 1969 tävlade Siw Malmkvist för Tyskland i Eurovision Song Contest.

Under 70-talet och de kommande decennierna tog Siw Malmkvist allt oftare klivet fram som skådespelare i revyer, krogshower, tv-program som ”Trolltider” och musikaler som

”Pippi Långstrump”. Hennes många hits från Melodifestivalen - inte minst samarbetet med Towa Carson och Ann-Louise Hansson i ”C’est la Vie” (2004) - har också gjort henne till en storfavorit på Pride-scenen. Siwan är popstjärnan som aldrig någonsin slocknar.


Foto: Privat