Owe Thörnqvist

JURYNS MOTIVERING

I begynnelsen var Owe. Owe Thörnqvist, född 1929, var boxare, blev sjöman och ankrade i Amerika. När han kom hem till Uppsala hade han med sig musik från andra sidan Atlanten ingen i Sverige hört talas om: rhythm & blues, blues, gospel, rockabilly, country, boogie woogie, calypso, rumba. Owe Thörnqvist smälte samman allt till en helt egen form av blågul och rotmosdoftande rock’n’roll. Owe Thörnqvist var den första svenska artist som spelade in en låt med ordet rock i titeln. Han förstod direkt att rock inte bara innebar ett nytt sätt att spela, med ett nytt driv och tempo, utan även innebar ett nytt sätt att uttrycka sig språkmässigt. På Owes vinyl svängde orden lika mycket som musiken, utmanande och fräckt. Precis som hiphop långt senare orsakade han moralpanik. Ett par av hans skivor förseddes med ”Parental Advisory”-liknande etiketter,märkta ”OBS! Innehåller förbjudna verk”, i Sveriges Radios grammofonarkiv. Owe har under 70 år som artist aldrig ställt sig lydigt i ledet.


BIOGRAFI

Han har sjungit, skrivit, spelat, skojat, showat, firats och fajtats. Owe Thörnqvist är en av Sveriges i särklass främsta entertainers, som med sin över 60 år långa karriär vinner över de flesta artister på teknisk och musikalisk knock-out.

Owe Thörnqvist föddes 1929 i Uppsala. Under skoltiden spelade han i diverse orkestrar och varvade musiken med sitt andra stora intresse: Boxningen. Men varken sporten eller universitetsstudierna kunde hålla kvar den bångstyriga själen Owe, som längtade ut och bort. I början av 1950-talet gick han därför till sjöss och på sina resor till Karibien, Cuba och USA mötte han så många inspirerande musikaliska uttryck att han återvände till Sverige med en hel bank av nya harmonier och klanger i kroppen.

Nu filade Owe Thörnqvist ständigt på nya låtar, rytmer, melodier och texter. Han spelade revy och turnerade i Spanien, Tyskland och England. Så kom äntligen genombrottet med skivdebuten Rumba i Engelska Parken och rockrökaren ”Diverse Julboogie”, båda inspelade och släppta i november 1955. Året därpå släppte han singeln ”Rotmos rock”; i sig en historisk händelse då det var första gången som ordet ”rock” trycktes på en skiva med svenskt innehåll. Kombinationen svängiga melodier och knixiga ordlekar var precis vad Sverige hade längtat efter och snart följde ett smatterband av hits som spelades flitigt i jukeboxar och radioapparater. Skolbarnen njöt av oordning och oreda i ”Titta, Titta” (1956), tonåringarna trallade med i den tragikomiska historien om servitrisen ”Dagny” (1958) och varenda kotte led med stackars bedragna Fingal i ”Alptoppens ros” (1961).

Owe Thörnqvist trakterar inte bara gitarr, dragspel, munspel, keyboard och vibrafon utan har också skrivit flera bidrag till Melodifestivalen, satt samman revyer och krogshower och haft diverse roller i musikaler och egenskrivna reklamfilmer. Dessutom har miljöfrågan alltid legat honom varmt om hjärtat och i början av 1980-talet tog han initiativet till FAMN- Föreningen artister mot narkotika.

Ytterligare politisk kuriosa är att allsångsklassikern ”Varm korv boogie” (1959) ursprungligen är en hyllning till den fria företagsamheten, med tydlig kritik mot de hygienivrande byråkrater som förbjöd dåtidens ambulerande korvförsäljare ”med låda på magen”.


Förutom att Owe Thörnqvist förärades Grammisjuryns Specialpris 2001 har han dekorerats med diverse kungliga och kommunala medaljer. Som om inte det vore nog planerar Uppsala att låta resa en staty av stadens rockstolthet i naturlig storlek. Det vill säga hela 185 cm över havet.


Foto: Stewen Quigley