Gullan Bornemark

Juryns motivering

Gullan Bornemark växte upp i Härnösand i ett hem utan grammofon. I en intervju har hon sagt: ”Jag tror det är bra att ha en längtan som inte går i uppfyllelse i barndomen”. Det som fanns var radions grammofontimme och bio- grafen. Strax innan filmen var slut brukade hon ställa sig vid utgången och suga i sig de sista tonerna. Att musik är en gåva där varje ton är värdefull har hon gett uttryck för under ett liv som kompositör och textförfattare. Med sina oförutsäg- bara sånger för barn blev Gullan Bornemark en gumma i lådan som suddar sud- dar bort allt som är tråkigt i ordet pedagogik. Med en unik känsla för harmonik och tonomfång har hon under snart ett sekel fått en nation att värdesätta musik.


Biografi

Elin Gunhild ”Gullan” Bornemark, föddes den 28 november 1927 i Härnösand. Gullan är en svensk musiker, textförfattare, kompositör och musikpedagog.
Hon tog examen vid Musikhögskolan i Stockholm 1951 och samma år grundade Gul- lan musiklekskolan Blåklockan i Malmö. I samband med detta började hon skriva visor. Ända sedan TV ́s barndom har Gullan Bornemarks barnvisor haft en självklar plats i den svenska folksjälen. I direktsändning ledde ”Tant Gullan” barngruppen från sitt piano. Sjungandes Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min till sina välkling- ande tangotoner fann hon snabbt en trogen publik hos såväl stora som små.


Hennes studioinspelningar gavs ut på EP. Den första: Gubben i lådan innehöll bland annat de blivande klassikerna Min ponny och Våran lillebror. Den andra: Hallå Hallå!ruvade på hits som Är du vaken Lars? och Det är så härligt att gå i solen. Snurrorkestern spelade och Gullans egna barn Eva, Sven och Jörgen förgyllde med sin frejdiga sång. Så småningom samlade man ihop EP-låtarna och gav ut på LP-skivorna Sudda Sudda och Tvätta Bilen.


Då det under 1960-talet fortfarande rådde en ganska strikt syn på vad som var upp- byggligt för små barn kom Gullan som en frisk fläkt och en ny era tog fart med hennes svängigare låtar och busiga texter. Spannet av låtar och musikstilar kom att växa sig brett genom åren. En recensent kritiserade bl a hennes vemodigt vackra Stackars lilla trollet för att bestå av ”kromatik som gör sig bättre på en nattklubb”. Idag vet vi bättre. Gullan var före sin tid när det gäller tron på barns musikaliska förmåga.


Hennes trafikvisa Herr Gårman (vars namn uppfanns av maken Valter) slog också stort och än idag hör man folk kalla gubben på skylten för detta fyndiga namn. Under långa tider reste Gullan Bornemark runt i egen och Rikskonserters regi för att ge konserter ute i skolorna. – ”Det kunde bli upp till fem gig om dagen” säger Gullan och skrattar.


I mitten av 1990-talet inleddes ett nytt kapitel då sonen Dan bjöd in mamma Gullan som medförfattare till det hyllade barnalbumet Fruktsallad. Kort därefter släpp- tes hennes senare låtar på skivan Klang i bygget och samlingsalbumet Tut i rutan.


Gullans signum har nog alltid varit de självklara melodierna med texter som
ligger bra i munnen. Men lyssna gärna en extra gång på hennes ytterst smakfulla piano- komp!


Gullan Bornemark är en i sanning stark musikkvinna och gedigen kompositör som gett både barn och barnmusik en egen status. Hon har mottagit H. M. Konungens medalj i 8:e storleken samt SKAP ́s Hederspris och Fred Winters minnesfond.Tidig favoritrecension signerad Stellan Mörner: ”Fru Bornemark har den sällsynta för- mågan att kunna skapa text och musik som en självklar enhet som genast fängslar örat och fantasin...”


Foto: Bonny Håkansson/TT