Carola Häggqvist

Juryns motivering

Ögonblicket när Carola 16 år gammal sjöng ”Främling” i Melodifestivalen den 23 februari 1983 är inte bara en del av svensk musikhistoria utan svensk historia överhuvudtaget. Carola fick högsta poäng av samtliga jurygrupper, något som aldrig tidigare inträffat. Carolas stormvindsröst ruskade om grantoppar längs hela Sverige och skälvde genom rullstensåsar. Som artist är Carola så unik att hon inte ens behöver ett efternamn. Med sin tidlösa mix av gospel, soul, rock’n’roll och vindmaskin har hon skapat sin egen evighet. När Carola från Norsborg kliver upp på en scen så blir den scenen hennes.


Biografi

Hon var bara sexton år när hon stod där på Palladium i Malmö och sträckte armarna mot skyn. Hennes sista ton i Främling hade klingat ut, hjärtat bultade och tårarna rann. Storseger i Melodifestivalen, full pott från alla röstande.


– Hur känns det ? frågade programledaren Bibi Jons. – Jag tackar Gud, svarade sextonåringen.


Resten är historia. TV-historia inte minst. De svenskar som satt bänkade framför TV:n fick se en stjärna födas. Det var den 26 februari 1983 och från den stunden förändra- des allt. Flickan i den gula overallen blev Carola med hela svenska folket och skulle så förbli. När hon två månader efter segern i Malmö for till München för att tävla i Eurovision Song Contest slogs tittarrekord i svensk television. 6,1 miljoner tittare såg Carola tävla för Sverige. Snart kunde varenda dagisunge sjunga med iMickey, du är helt okey Mickey, en låt som fanns med på det album som kom ut samma år som hon slog igenom. Därefter följde succé på succé.


Turnéer och hitlåtar som Tommy tycker om mig och Det regnar i Stockholm. Producenter och arrangörer drog i henne och ville ha sin del av kakan. Hennes pappa Jan tvingades sluta jobba för att hinna sköta allt runt den snart världsberömda dottern. Anbuden haglade. När USA och bröderna Gibb i Bee Gees hörde av sig ställde hon förstås upp. Resultatet blev albumet Runaway som sålde stort i Skandi- navien, men vägen ut i världen visade sig vara mera komplicerad än det kunde verka.


Hemma i Sverige ställer Carola upp i Melodifestivalen igen 1990. Den gången med Mitt i ett äventyr. Att sändningen plötsligt fick tekniska problem när Carola skulle framträda är fortfarande en gåta. Men hon klarade pärsen. Den inre styrkan hjälpte henne även denna gång. Det skulle visa sig att hennes inre kompass ledde henne också musikaliskt. Albumet My Tribute från 1993 är ett exempel på just detta. Liksom albumet Credo från från 2004 och albumet Störst av allt från 2005. Men redan 1991 stod Carola på scenen i Melodifestivalen igen. Den gången vann hon med Fångad av en stormvind. Ett framträdande som ingen som sett det glömmer. Den starka stormvinden från en fläkt på scengolvet blev till en segervind till sist.


Visor, ballader, huvudrollen som Maria von Trapp i musikalen Sound of Music, julpsal- mer, egna texter, i allt som bär Carolas signatur finns den där styrkan som uppstår i övertygelsen om att ha ett budskap att framföra. Hon är en förkunnare, en evangelist i allt hon gör. Carola laddar de enklaste strofer med nytt innehåll. Genom sin förmåga att bryta ner murarna till den sekulariserade världen har hon nått en storpublik där alla åldrar och inställningar kan samsas. Fem gånger har Carola medverkat i Melodifestivalen.1983 med Främling, 1990 med Mitt i ett äventyr, 1991 med Fångad av en stormvind, 2006 med Evighet och 2008 med One love tillsammans med Andreas Johnson. Tre gånger har hon vunnit. Men uträknad har hon aldrig varit.


Foto: Patrik C Österberg/TT


RELATERADE ARTIKLAR TILL INVALD


CAROLA GER SIG UT PÅ JULTURNÉ